Verstappennel még soha nem történt olyasmi, mint a szaúd-arábiai időmérőn

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, időmérő, Max Verstappen, Red bull
JEDDAH, SAUDI ARABIA - MARCH 26: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 on track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at the Jeddah Corniche Circuit on March 26, 2022 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A csupán a negyedik rajtkockát megszerző Max Verstappen nem igazán értette, hogy mi történt a gumijaival a Szaúd-arábiai Nagydíj időmérő edzésének utolsó szakaszában. A világbajnoki címvédő mással próbálkozott, mint a többiek, de úgy vélte, működni fog a taktikája.

Míg a Red Bull egyik pilótája élete körét autózva a pole-ból várhatja a rajtot a vasárnapi Szaúd-arábiai Nagydíjon, addig a másikkal olyasmi történt, ami korábban nem. A csupán a negyedik időt autózó Max Verstappen örül Sergio Pérez sikerének, saját lassúságát pedig a gumik számlájára írta.

Verstappen csak negyedik lett Forrás: Getty Images/GETTY IMAGES/Clive Mason

„A Q3-ban nem volt valami rózsás a helyzet. A Q1-ben és a Q2-ben minden jónak nézett ki, de az első Q3-as gumiszettem borzasztó volt – nyilatkozta az első Q3-as körével Carlos Sainztól több mint 8 tizedet kapó holland a Sky Sportsnak. – Teljesen más érzést nyújtott, sokkal jobban mozgott ide-oda az autó, ami miatt nehéz volt vezetnem. A második Q3-as szettemen sem éreztem valami jónak a kocsit, abból sem tudtam annyit kihozni, mint a Q1-ben és a Q2-ben használt szettekből.

A többiekkel ellentétben Verstappen rendre két gumimelegítő kört teljesített az időmérőn, a végén pedig akár ez is jelenthette a különbséget.

„Igen, a momentum is fontos, de a gumik előkészítése és felmelegítése is. Én valami mással próbálkoztam, és talán nem ez volt a helyes lépés, noha eléggé magabiztos voltam azt illetően, hogy működni fog. A Q1-ben és Q2-ben működött, de a Q3-ban rettenetes volt."

Másodszor kapott ki Péreztől időmérőn Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Abba viszont kapaszkodhat a világbajnoki címvédő, hogy Pérez nemcsak legyőzte a Ferrarikat, de állítása szerint a Red Bullok inkább a versenyre készültek. „Panaszkodom, mert nem éreztem jól magam az autóban, de a kocsiban ott van a potenciál, Checo remek munkát végzett ma, nagyon boldog vagyok miatta, és remélhetőleg holnap a versenyen is megnehezíthetjük a Ferrari dolgát" – tekintett előre Verstappen.

Pérez holnap is ugyanazt kapja enni, mint ma

A Red Bull Sky Sportsnak nyilatkozó csapatfőnöke szemmel láthatóan fel volt dobódva az istállóban töretlen népszerűségnek örvendő mexikói pilóta első pole-jától, és nem győzte dicsérni a 32 esztendős versenyzőt. „Annyira, de annyira örülök Checónak. 215 verseny után ez elképesztő. Keményebben dolgozik, mint valaha, ez a kör pedig hatalmas volt. Lehetett látni, hogy egyre közelít, miközben a Ferrarik nagyon versenyképes kört futottak.

Pérez kitett magáért Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Paul di Resta, a Sky Sports szakértője megkérdezte Hornertől, hogy babonás-e, mire a csapatfőnök elmondta, Pérez holnap is ugyanazt az ételt kapja, amit ma evett.

Fenomenális teljesítményt nyújtott és annyira örülök neki. Elképesztően keményen dolgozott, az idei autó pedig jobban illik a stílusához, mert nem annyira csalafinta, mint a tavalyi."

Kérdésre Horner kitért arra is, hogy Pérez eddig nem villogott az időmérőkön, így még inkább kiemelkedő, amit ma nyújtott. „A szombati napok a saját bevallása szerint sem voltak a fegyvertárának legerősebb kellékei, és mindig a futamok napján kelt életre, úgyhogy egy ilyen pályán ilyen teljesítményt nyújtani remek a számára és az önbizalmának is jót tesz. Most már csak remek eredményre kell váltanunk ezt holnap."

Gordon Ramsay-től a rajtelsőségért járó mini abroncsot is megkapta Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Ez mindenki motivációjának jót tesz, de különösen a garázsban Checo oldalán dolgozókénak. A másik oldal rengeteg nyert, miközben a jobb oldal nagyon támogató volt mindig, mivel egy csapat vagyunk. Hogy most az ő versenyzőjük éri el az eredmény a sok kemény munka után, az igazán lenyűgöző" – utalt Horner a Pérez autóján dolgozó szerelőkre.