Először szólaltak meg a versenyzők a szaúdi futam bojkottja kapcsán

Forma-1, Szaúd-arábai Nagydíj, rakétatámadás, Aramco, Pérez, Red Bull
JEDDAH, SAUDI ARABIA - MARCH 25: Smoke is seen from the Corniche Track, where the Formula 1 race will be held, in Jeddah, Saudi Arabia on March 25, 2022. Smokes and flames rise from Saudi Aramco’s Jeddah oil depot in Saudi Arabia on March 25. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Miután a mezőny mind a 20 tagja hajnali fél 3-ig tartó megbeszélésen vett részt a szaúdi F1-es futam helyszínének közelében történt rakétatámadás miatt, a grand prix-versenyzőket tömörítő szakszervezet (GPDA) közleményt adott ki azt követően, hogy az F1 és az FIA hivatalosan megerősítette: nem fújják le a versenyhétvégét és minden a tervek szerint megy tovább.

A Forma-1 vezetése a pénteki második szabadedzés után kijelentette: megfelelő biztosítékokat kaptak az első szabadedzés során a pályától 8 kilométerre történt rakétatámadást követően arra, hogy biztonságban folytathatják a versenyhétvége megrendezését. A pilóták azonban nem igazán nyugodtak meg ettől, és órákon át tartó, egyes időszakokban az F1 vezetőivel és a csapatfőnökökkel folytatott megbeszélésbe kezdtek, amely hajnali fél 3-ig tartott.

Ezt követően csak néhány versenyző nyilatkozott vagy posztolt a közösségi médiában, azt pedig az F1 és az FIA ma délelőtti közleményéig nem lehetett biztosan tudni, hogy milyen döntés született. A sportág vezetői és irányítói után most maguk a pilóták is megszólaltak a GPDA elnöke által közzétett közlemény formájában, és elmondták, az aggodalmuk vezetett oda, hogy ilyen hosszú időn át tanácskoztak a folytatásról.

A versenyzők órákon át egyeztettek hol egymás között, hol az F1 vezetőivel és a csapatfőnökökkel

„A tegnapi egy nehéz nap volt a Forma-1-nek, és stresszes nap nekünk, Forma-1-es pilótáknak. Talán nehéz megérteni annak, aki még soha nem vezetett F1-es autót ezen a gyors és kihívást jelentő dzsiddai pályán, de l

– olvashatók a közlemény sorai Alex Wurz, a GPDA elnökének közösségi oldalain.

„Következésképpen hosszas párbeszédbe kezdtünk magunk között, illetve a csapatfőnökeinkkel és a sportágunkat irányító magas beosztású személyekkel. Sokféle véleményt osztottunk és vitattunk meg, miközben nemcsak a Forma-1 vezetőit, hanem a szaúdi kormány minisztereit is meghallgattuk, akik elmagyarázták, hogy miként növelték maximálisra a biztonsági intézkedéseket. A párbeszéd végeredményeként az a döntés született, hogy ma részt veszünk a szabadedzésen és az időmérőn, holnap pedig versenyezni fogunk."

„Ennélfogva reméljük, hogy a 2022-es Szaúd-arábiai Nagydíjra a jó verseny, és nem a tegnapi incidens miatt fognak emlékezni."

Ma is lesznek autók a pályán Forrás: Getty Images/GETTY IMAGES/Clive Mason

A pilóták tehát biztosan nem fogják bojkottálni a versenyhétvégét – legalábbis amennyiben nem történik újabb támadás – az azonban szinte biztosra vehető, hogy a tegnapi megbeszélés során volt olyan pont, amikor készen álltak erre, és csak a csapatfőnökök és az F1 vezetőinek látogatását követően alakult ki a jelenlegi álláspont.

A Szaúd-arábiai Nagydíj F1-es programja magyar idő szerint 15 órakor, a harmadik szabadedzéssel folytatódik.

Ralf Schumacher azonnal távozott

Noha a 20 jelenlegi pilóta marad Dzsiddában és versenyezni fog, nem mindenki gondolja úgy az F1-es paddockban, hogy garantált a biztonsága. A sportágban 1996 és 2007 között versenyző, jelenleg a német Sky televíziós szakértőjeként dolgozó Ralf Schumacher például saját elmondása szerint közvetlenül a második szabadedzés után meghozta a döntést, hogy távozik Szaúd-Arábiából, majd az Instagramon két fényképet tett közzé, amint várja, hogy felszálljon a Münchenbe tartó gépre.

FRISSÍTÉS: Időközben kideült, hogy a német Sky több alkalmazottja is a távozás mellett döntött a futam helyszínéről.