Az F1-es pilóták bojkottja fenyegetheti a szaúdi futamot a rakétatámadás miatt

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Aramco, rakéta, támadás, terrorista
JEDDAH, SAUDI ARABIA - MARCH 25: Smokes and flames rise from Saudi Aramco’s Jeddah oil depot in Saudi Arabia on March 25, 2022. 'Hostile attack' by Houthis targets Aramco oil facility in Saudi Arabia's Jeddah, says Arab Coalition. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Hajnalig tartó, több órás tanácskozás zajlott a Szaúd-arábiai Nagydíj pénteki második szabadedzését követően, miután a pilóták közül nem mindenkit győzött meg az F1 azon kijelentése, hogy nincs veszélyben a biztonságuk a pályától mindössze 8 kilóméterre történt rakétatámadás után. A jelek szerint a versenyzők végül a folytatás mellett döntöttek, de a helyzet közel sem ideális.

A Szaúd-arábiai Nagydíj pénteki első szabadedzése alatt az Iránhoz köthető jemeni húti terroristák újabb rakétatámadást intéztek a nem mellesleg a Forma-1-et és az Aston Martint is főszponzorként támogató Aramco olajvállalat a pályától mindössze 8 kilométerre található egyik tárolója ellen.

A futam helyszínéről is jól látható füstfelhő sokakat aggodalommal töltött el és kérdéseket vetett fel a mezőny és a versenyre látogatók biztonságával kapcsolatban, Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója azonban mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy a helyi hatóságoktól biztosítékokat kaptak arra, hogy a nagydíj helyszínén ilyesmi nem fog megtörténni. A csapatfőnökök el is fogadták ezeket a biztosítékokat, a pilóták közül azonban nem mindenit győztek meg.

Az első szabadedzés alatt jól látható volt a háttérben az égő olajtároló füstje, amely azóta is beteríti az eget Forrás: AFP/-

„Teljeskörű biztosítékokat kaptunk arról, hogy az ország számára a biztonság a legfontosabb, és helyzettől függetlenül ezt garantálni kell. A helyi hatóságok is a családjukkal vannak itt, mégpedig a pályán, úgyhogy minden rendszer a rendelkezésükre áll a terület, a város és az általunk látogatott helyek megvédéséhez.

– nyilatkozta Domenicali a csapatfőnökökkel és a pálya képviselőivel a második szabadedzést követően folytatott tanácskozás után.

Csatlakozott hozzá Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke is, aki szerint azért vannak biztonságban, mert a húti terroristák nem vesznek célba civileket.

„Voltak találkozóink a biztonsági főnökkel, a csapatfőnökökkel és a pilótákkal. Kiket céloznak [a terroristák]? Az infrastruktúrát, azaz nem civileket és nem a pályát. Természetesen leellenőriztük a tényeket és biztosítékokat kaptunk, hogy ez biztonságos hely, az egész területet biztosítani fogják és menjünk versenyezni. Az ő családjuk is itt van. Csak előre tekintünk olyan biztosítékok birtokában, amelyek szerint semmi nem fog történni" – mondta az elnök.

A robbanás helyszíne madártávlatból Forrás: AFP/-

A pilótákat nem győzték meg a hallottak

Már a második szabadedzés előtti megbeszélésen is tudni lehetett, hogy az utolsó tréning után újabb tanácskozás lesz majd. Ez alapján a csapatfőnökök egyhangúlag elfogadták az F1 által nyújtott biztosítékokat (hogy ezek pontosan mik, azt senki nem közölte). Christian Horner, a Red Bull, illetve Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nyilatkozott a Sky Sportsnak.

„Szerintem a sportnak össze kell fognia. A terrorizmus semmilyen formáját nem lehet elnézni, a sportot pedig nem szabad olyan helyzetbe sodorni, hogy... egy ilyen szituáció egyszerűen elfogadhatatlan. Stefano és az FIA elnöke megbirkózik vele. A szervezők mindenféle biztosítékkal szolgáltak, mi pedig versenyezni fogunk" – mondta Horner.

„Jó megbeszélés volt, a pilóták pedig most a saját megbeszélésükön fognak egyeztetni. Minket, csapatfőnököket biztosítottak róla, hogy védve vagyunk, és jelenleg Szaúd-Arábiában alighanem ez a legbiztonságosabb hely. Ez az egyik oka, hogy versenyzünk" – csatlakozott kollégájához Wolff, akitől megkérdezték, hogy mindenki egyetértett-e abban, hogy folytatódjon a szezon második versenyhétvégéje.

– válaszolta, amiből már sejteni lehetett, hogy a pilóták között nem mindenki gondolja úgy, hogy jó ötlet Dzsiddában maradni.

A pilóták érkeznek a második szabadedzés után az F1-el és a csapatfőnökökkel folytatott másodikközös megbeszélésre

A második edzés után a csapatfőnökök és az F1 vezetőinek tanácskozásához csatlakoztak a versenyzők is, majd miután előbbiek távoztak, a pilóták a csapatmenedzserek/sportigazgatók társaságában folytatták az egyeztetést, mielőtt végül csak ők maradtak az üvegezett falú vendéglátóegységben.

Ekkor már komolyan fennállt a lehetősége, hogy a pilóták bojkottálni fogják a versenyt

(sajtóhírek szerint a koronavírusos Sebastian Vettel a pilótákat tömörítő szakszervezet, a GPDA egyik igazgatójaként telefonos kapcsolatban volt a versenyzőkkel, és aligha a nagydíj folytatása mellett érvelt), amivel az F1 vezetői is tisztában lehettek, ugyanis Domenicali Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatójának társaságában visszatért a versenyzők megbeszélésére, és hosszú ideig ott is maradt.

Az újabb csavart az jelentette, hogy miután Domenicali és Brawn távoztak, néhány csapatfőnök is visszatért a továbbra is tanácskozó pilótákhoz.

A megbeszélés végül négy órásra nyúlt és hajnali fél 3-kor ért véget

(az F1 helyi idő szerint 22:45-kor jelentette be, hogy folytatódni fog a versenyhétvége). Előbb a valamivel korábban távozó csapatfőnökök, majd a szintén GPDA-igazgató George Russell a versenyirányítás helyiségébe menve ezután tájékoztatta a döntésről az F1 irányítóit.

A versenyzők arcáról leolvasható volt, hogy nem a legmókásabb nyaralós történeteiket osztják meg éppen egymással

A RacingNews365.com szerint percekkel ezután mindenki visszatért a vendéglátó egységébe, és „látszólag megszületett a döntés", az F1 cikkünk írásáig azonban nem adott ki hivatalos közleményt a pilóták órákon át tartó megbeszélésének eredményéről, miként a versenyzők többsége sem nyilatkozott egyelőre, sőt, a közösségi médiában is gyanúsan nagy eddig a csend. Kivéve Sergio Pérez részéről, akinek a bejegyzéséből arra lehet következtetni, hogy végül a folytatás mellett döntöttek. „Készen állok és teljes mértékben a holnapi időmérőre koncentrálok!" – írta a mexikói pilóta a Twitteren.

Pierre Gasly a Canal+-nak a következőt nyilatkozta: „Fontos volt, hogy átbeszéljük a helyzetet, de egyelőre nem mondok többet – nyilatkozta az Alpha Tauri pilótája. – Szerintem mindenkinek fontos, hogy elmondja a véleményét. Mindannyian egy hullámhosszon vagyunk a szándékainkat illetően."

A mostani eset mindenesetre kísértetiesen hasonlít az 1982-es Dél-afrikai Nagydíj előtt történtekre. Akkor – noha nagyon más apropóból – a pilóták szintén kis híján meghiusították a verseny megrendezését, mert nem értettek egyet a superlicenc megszerzésének új feltételeivel.

FRISSÍTÉS: Minden megy tovább a tervek szerint

Az F1 és az FIA szombaton délelőtt végül reagált a hajnalig tartó megbeszélésre, és közleményben erősítette meg azt, amit Stefano Domenicali már pénteken este elmondott: azaz a kapott biztosítékok miatt a tervek szerint folytatják a Szaúd-arábiai Nagydíj hétvéjéjét.

„A Forma-1 és az FIA megerősíti, hogy az összes csapattal és pilótával folytatott megbeszéléseket követően a 2022-es Szaúd-arábiai Nagydíj a tervek szerint folytatódik. A széles körben elterjedt pénteki incidenst követően kiterjedt párbeszéd zajlott a résztvevők, a szaúdi kormányszervek és biztonsági ügynökségek között, akik teljeskörű és részletes biztosítékokkal szolgáltak arról, hogy az esemény biztosítva van. Minden féllel az a megállapodás született, hogy az esemény során és a jövőben is nyitott és világos párbeszédet folytatunk.”