Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bullnak fékproblémákra is orvosságot kellett készítenie

2022.03.26. 12:03

Az üzemanyag-ellátást érintő probléma mellett a felforrósodó fékek is feladatot adtak a csapat mérnököinek a szezon második versenyére. Max Verstappen kifejtette, azt hitték, megoldották ezt a hibát az első futamra, de tévedtek.

A Red Bull kiderítette, hogy a szezonnyitón az üzemanyagrendszerben keletkezett vákuum okozta a kettős kiesésüket, de nem ez volt az egyetlen műszaki probléma, amit el kell hárítaniuk a folytatásra.

A csapatnál kihívást adott a mérnököknek az is, hogy leszámoljanak a fékek túlmelegedésével, ez ugyanis a Bahreini Nagydíj nagy részében meggátolta Max Verstappent abban, hogy a győzelemért támadjon. Az előző problémához hasonlóan erre is készültek megoldással a második versenyre: a szaúdi pályán nagyobb első fékhűtőket szereltek a kocsira.

Verstappen a szaúdi pályánForrás: Getty Images/GETTY IMAGES/Clive Mason

Verstappen a hivatalos sajtótájékoztatón beszélt erről az akadályról. „A tesztelésen felforrósodtak a fékek. Próbáltunk megoldást találni, azt hittük, épphogy, de rendben lesznek a futamon. Azonban amikor harcolunk és közel haladunk egy másik autóhoz, felmelegednek a fékek, ezért sokszor hamarabb le kellett lépnem a gázpedálról" – mondta.

Miután csatáztam Charles [Leclerc-rel], onnantól a harmadik körben már óvatosabbnak kellett lennem, mert a fékjeim szó szerint égtek.

Ráadásul a Red Bull kisebbik csapatánál, az Alpha Taurinál a fékenergiát hasznosító rendszer is meghibásodott az egyik autóban, Pierre Gasly emiatt esett ki.

Max VerstappenForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Getty Images

„Szerencsétlenség volt, de nem lenne szabad megtörténnie. Rossz, hogy három autónk is kiesett. Jobban kell teljesítenünk" – figyelmeztetett.

Ha a bajnoki címért akarunk küzdeni, nem lehet sok olyan hétvégénk, mint Bahreinben.

Szaúd-Arábiában a megbízhtatóság szempontjából mindenesetre jobban kezdték a nagydíjhétvégét a Ferrarinál, mert Charles Leclerc és Carlos Sainz vezetői hibából eredően megrongálta az autóját és mindketten idő előtt kiszálltak a gyakorlásból, elsősorban a versenyszimuláció hiánya miatt fájhat a fejük.

Szaúd-Arábiában is hátrányban vannak?

Az edzések után Verstappen azt mondta, „a Ferrari ismét ütőképesnek tűnik, dolgoznunk kell, hogy felzárkózzunk." A címvédő 140 ezreddel bizonyult lassabbnak Leclercnél, míg Sergio Pérez 4. lett a másik Red Bullban. A mexikói rámutatott, hogy ő és csapattársa eltérő programot futottak és begyűjtötték a szükséges adatokat, az egykörös tempóval kapcsolatban pedig a forgalomra panaszkodott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK