Társoldalunk:
Hírlevél

Rakétatámadás Szaúd-Arábiában, napokkal a Forma-1-es futam előtt

2022.03.22. 08:34

Az Aston Martin F1 Team főszponzora, az Aramco olajvállalat egyik üzeme is a támadások célpontjai között szerepelt. A támadásban az egyik tartály megsérült és lángra kapott, a tüzet sikerült időben megfékezni.

Amin Nasser, az Aramco vezérigazgatója közleményben tudatta:Személyi sérülés nem történt, illetve az érintett üzem akadálytalanul tudja folytatni a vevők kiszolgálásátA szaúdi hatóságok megerősítették, hogy a légvédelmi erőknek 9 drónt kellett megsemmisíteniük amelyek részt vettek az akcióban,valamint a Vörös-tengeren 106 robbanószerrel megpakolt kisebb hajót is likvidáltak, amellyel a kereskedelmet próbálták szabotálni az Iránnal kapcsolatban álló erők. Az arab katonai koalíció szóvivője is megszólalt az esetet követően:
A közbelépésünk hozzájárult, hogy megvédjük a hajózási útvonalakat és a nemzetközi kereskedelmet.

A Forma-1 mezőnye Jeddah-ba látogat a héten, így kiemelt figyelem összpontosul a térségre, ami kapóra jöhet az esetleges újabb támadások nagyobb sajtóvisszhangjának. Az F1-nek kiemelten kell figyelnie a biztonságra az adott körülmények között. Hivatalos közleményt a Nemzetközi Automobil Szövetség nem adott ki, így a versenyhétvége megrendezése egyelőre biztosnak látszik.

Az Aston Martin egyik főszponzora, az Aramco olajvállalat volt a támadások egyik célpontjaForrás: Aston Martin F1 Team Twitter

A rakétatámadást követően néhány órán belül adta ki az Aramco a közleményét, amelyben beszámol az éves nyereségéről, ami további motivációt adhat a huszi lázadóknak. Az olajvállalat 110 milliárd dollárra növelte a nyereségét 2021-ről 2022-re, köszönhetően többek között a magasabb nyersolajáraknak, az erősebb finomítási és vegyipari haszonkulcsoknak és az üzletág konszolidációjának, valamint a nemrégiben kirobbant orosz-ukrán háborúnak.

Hasonló eset tavaly februárban történt, amikor szintén rakéta- és dróntámadás érte Szaúd-Arábiát, nem sokkal azután, hogy véget ért a Formula E-világbajnokság második futama.

Forrás