Őrjöngött a tavaly még utolsó Haas főnöke a bahreini csoda után, Schumacher már a dobogót is megcélozta

Forma-1, Bahreini Nagydíj, Kevin Magnussen, Haas, Mick Schumacher, Günther Steiner, Simone Resta
BAHRAIN INTERNATIONAL CIRCUIT, BAHRAIN - MARCH 20: Guenther Steiner, Team Principal, Haas F1, Kevin Magnussen, Haas F1 Team, Mick Schumacher, Haas F1 Team, and the Haas team celebrate after the race during the Bahrain GP at Bahrain International Circuit on Sunday March 20, 2022 in Sakhir, Bahrain. (Photo by Zak Mauger / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Négy éve nem látott eredményt ért el a tavalyi szezont a mezőny végén kullogva töltő Haas a Bahreini Nagydíjon, ami után Kevin Magnussen és Günther Steiner is majd kibújt a bőréből. Mick Schumacher ezzel szemben kissé csalódottan értékelt, de kijelentette: ilyen autóval az idén akár a dobogó is összejöhet.

A Bahreini Nagydíjon folytatódott a Haas tündérmesébe illő feltámadása. Kevin Magnussennel a csapat a 2018-as Osztrák Nagydíj óta elért legjobb eredményét ünnepelhette, miután a visszatérő dán pilótát az ötödik helyen intették le. Magnussen tudja, hogy szerencséje is volt, hiszen a két Red Bull kiesése nélkül a hetedik hely lett volna számára a maximum, de úgy is a középmezőny legjobbja lett volna, ami már önmagában is elképesztő.

Így fogadták a Haas szerelői az ötödik helyen befutó Magnussent Forrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

„Az őrület folytatódik. Nem is tudom, ember. Nagyon jó versenyünk volt, az autó végig jól ment – nyilatkozta közvetlenül a futam után a 29 esztendős dán az F1 TV riporterének. – A gumik kicsit jobban koptak az első etapban, mint vártuk, de az első körben megelőztem néhány autót, amelyek gyorsabbak voltak, és nem igazán tudtam, hogy próbáljam-e meg őket magam mögött tartani, vagy csak hagyjam, hadd menjenek. Ezután el is fékeztem a gumikat egy kicsit.

A biztonsági autó miatt a végén mindenki ugyanolyan gumira váltott és jött a sprint a végéig, ami nagyon intenzív volt."

Magnussen később a Haas médiabeszélgetésén elmondta, utólag nézve nem volt jó ötlet, hogy megpróbálta maga mögött tartani Sergio Pérezt és George Russellt, de később már képes volt megfelelően kezelni az abroncsokat.

Egyértelműen egyre jobban belejövök, de ezekkel az autókkal szerintem mindenki egyre többet tanul és egyre jobban megérti azokat. Olyan ez, mint amikor felveszel egy rád passzoló cipőt, majd elkezdesz járni benne, és egyre jobb lesz."

Magnussen végül hagyta, hadd menjen a Red Bull és a Mercedes Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

A dan pilótával szemmel láthatóan madarat lehetett volna fogatni, ami nem csoda, hiszen néhány hete még nagyon távolinak tűnt számára a Forma-1, lévén 2020 végén a rossz anyagi helyzetbe került Haas Romain Grosjeannal együtt elküldte, és olyan versenyzőket hozott a helyére, akik több pénzt tudnak biztosítani az istállónak.

Magnussen azóta sportautókkal versenyzett, és tulajdonképpen lezártnak tekintette az F1-es karrierjét.

Erre most hetedik helyre kvalifikált a tavaly még sereghajtó Haasszal, majd beállította a csapattal korábban elért legjobb eredményét.

„Annyira jó újra ebben a helyzetben lenni, hatalmas köszönet jár a csapatnak.

– lelkendezett. – A biztonsági autó a végén egy kicsit segített, de így is teljesen más történet volt ez a verseny, mint a korábbiak. Egész hétvégén azt mondogattam, hogy egyszerűen nem hiszem el, milyen lehetőséget kaptam. Az ötödik hely őrületes. Aggódtam, hogy sokkal fáradtabb leszek, de olykor, amikor az ember jó pozícióban van, extra energiák szabadulnak fel, úgyhogy rendben voltam."

A nagy visszatérés után a csapatfotó sem maradhatott el Forrás: Haas F1 Team

Azt ugyanakkor tudja, hogy nem szabad elszállniuk és ennél is nagyobb sikerekről álmodozniuk, mert még ez is több, mint amire a valós tempójuk alapján képesek lehettek volna.

Ha Dzsiddában hetedik helyen tudunk végezni, akkor azzal tulajdonképpen megismételnénk a mostani teljesítményt. Ma egyszerűen szerencsénk volt, hogy néggyel több pontot kaptunk, mint amennyi a hetedik helyért járt volna."

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke az utóbbi két év szenvedése után érthető módon szintén nagyon fel volt dobva, ami már a célba érkezés pillanataiban nyilvánvalóvá vált. Az olasz szakember a rádióban ujjongó Magnussennek azt kiabálta: „Kevin, ez valami kib***ott viking visszatérés volt!”

A Magnussen, mérnöke és Steiner közötti rádiózás a levezető kör kezdetén

Steiner később a Sky Sportsnak nyilatkozva a csapatban dolgozók számlájára írta a remek eredményt. „Az utóbbi két év után így visszatérni... szerintem ezt megírni sem lehetett volna jobban. A srácok a pályán kemény időket éltek át az utóbbi két évben, de leszegték a fejüket és tanultak. A bokszkiállások ma jók voltak, minden rendben ment, miután a tavalyi évet arra használták, hogy készen álljanak, amikor jobb lesz az autó. A srácok pedig jó autóval álltak elő, innentől kezdve pedig minden a csapaton múlott.

A csapatfőnök viccesen megjegyezte, hogy ha Magnussen ennyi kihagyás után erre képes, enélkül még dobogós is lehetett volna. „Kevin fantasztikus munkát végzett, szerintem nem is álmodott ilyen visszatérésről, de az élet már csak ilyen. Egy hónappal ezelőtt még teljesen más helyzetben voltunk, most pedig hirtelen az ötödik helyen végzünk" – utalta az Uralkali és Nyikita Mazepin elküldésére.

Steiner ünnepel a csapat néhány tagjával a bokszutcában Forrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

„Tudja, hogyan kell versenyautót vezetni, nem véletlenül hoztuk őt vissza, úgyhogy ezért minket is illet egy kis dicséret – poénkodott Magnussenen. – Amikor tudtuk, hogy le kell cserélnünk az előző versenyzőnket, ez volt a helyes döntés. Visszatért, tele van energiával.

El tudja képzelni, hogy mi lett volna, ha tavaly is itt van? Akkor dobogón végzünk!"

Schumachernek bele kell rázódnia, de a dobogót sem tartja lehetetlennek

Miközben Magnussen elégedett lehet, ezt egyáltalán nem mondhatja el magáról Mick Schumacher, aki egész hétvégén nagyon messze volt rutinos csapattársától. Az időmérő edzésen csak a 12. helyet szerezte meg, majd a futamon a két Red Bull és Pierre Gasly kiesése ellenére sem szerzett pontot, és a 11. helyen intették le.

„Mick az elején egy kicsit jobban küszködött. Hozzá kell szoknia ahhoz, hogy a mezőny első felében egy kicsit ritkább a levegő – mondta róla Steiner. – De hozzá fog szokni, jó helyzetben van, kielemezheti a versenyt, és hogy mit csinálhatott volna másképp ahhoz, hogy pontszerző helyen végezzen. De közel volt, ez az eddigi legjobb eredménye, a folytatásban pedig pontokra éhesen fog versenyezni."

Bár túl sok oka nem lehetett rá, Schumacher is együtt ünnepelt a csapattal Forrás: Zak Mauger / LAT Images/Motorsport Images

Schumacher már az első körben nehéz helyzetbe került, amikor Esteban Ocon nekiment (a parc fermében a büntetést kapó francia azonnal odaszaladt hozzá elnézést kérni) és megforgatta, de a tempója az egész futamon sokkal lassabb volt Magnussenénél. A fiatal német nem zárta ki, hogy ennek köze volt a megpördüléshez. „Nem tudom, hogy mennyire sérült meg az autó, ezt még ki kell elemeznünk, de utána nem volt valami nagyszerű vezetni azt, ami a tempónkon is meglátszott" – nyilatkozta az F1 TV-n.

A hétszeres világbajnok fia ugyanakkor próbált pozitív maradni, és kijelentette, az idén egy kis szerencsével a dobogó is összejöhet nekik.

„Csodálatos Kevint az ötödik helyen látni, és ez azt jelenti, hogy ha az autó képes erre, akkor én is az vagyok. Ez persze nem jelenti, hogy közel vagyunk a dobogóhoz, de ha jön egy őrült hétvége, ami azért elő szokott fordulni a Forma-1-ben, akkor a dobogós helyezésre is képesek lehetünk" – tekintett előre.