Társoldalunk:
Hírlevél

Nagy meglepetést okozott, de még ennél is jobb lehetett volna a Haas

2022.03.20. 11:45

A Haas szolgáltatta a Bahreini Nagydíj időmérőjének egyik legnagyobb meglepetését, ám más-más okokból, de Kevin Magnussen és Mick Schumacher egyaránt szerepelhetett volna ennél is jobban. Az istálló csapatfőnöke azonban biztos benne, hogy nem ez volt a csúcspont.

Bár a szabadedzéseken az Alfa Romeóhoz hasonlóan a Haas esetében is voltak arra utaló jelek, hogy akár kifejezetten szép eredményre is képesek lehetnek, Kevin Magnussen 7. helye így is meglepetésnek számított a Breini Nagydíj időmérőjén. Az amerikai istálló a 2019-es Brazil Nagydíj óta először jutott be a Q3-ba, és az is ugyanekkor fordult elő utoljára, hogy mindkét autóval elérték a Q2-t. 

Magnussen a visszatérése utáni első időmérőjén máris a 7. helyre repítette a Haast - GalériaForrás: AFP/Mazen Mahdi

A dán pilóta szereplése pedig azért is meglepetés, mert pár hete még egyáltalán nem arra készült, hogy idén a Forma-1-ben fog szerepelni, és fizikálisan még nincs ideális állapotban. Ráadásul ezt leszámítva sem volt kihívásoktól mentes a kvalifikációja.

Volt egy sejtésünk, hogy elég jó lehet [az időmérő]nyilatkozta a nemzetközi média néhány képviselőjének. – A kvalifikáció aztán önmagában egy újabb teljes hullámvasút volt a problémáinkkal, majd azzal, hogy a Q2-ben és a Q3-ban nem tudtunk egynél több gumiszettet használni. Nem is tudtuk, hogy a Q3-ban ki képesek leszünk-e újra menni, szóval ezek után a hetedik hely nagyon klassz a futamra.”

A közvetítésbe is bejátszották azt a rádióbeszélgetést, amelyben mérnöke arra kérte Magnussent, hogy legyen óvatos, mert gond van a hidraulikus rendszerrel. Ennek következtében a dán versenyző nem mindig tudta saját kezébe venni a sorsát.

Hidraulikaszivárgást fedeztünk fel, amit [a szerelők] megjavítottak, de csak az [időmérő] utolsó szakaszára tudták megcsinálni – magyarázta. – A Q2 első gyorsköre után találtunk rá, és nem tudtunk újra kimenni. Ott ültem az autóban, miközben ők szereltek, és reménykedtem, hogy senki nem javít túl sokat. [Végül] bejutottunk a Q3-ba, én pedig még mindig bíztam benne, hogy időben helyrehozzák egy körre, ami sikerült is.”

Bár a gondokat végül úgy-ahogy valóban orvosolták, minden negatív következményt nem tudtak elhárítani. Ennek tudatában vélhetően ki lehet jelenteni, hogy köridő tekintetében mindenképpen maradt még az autóban. 

Magnussent technikai problémák hátráltattákForrás: AFP/Mazen Mahdi

„A teljes kivezető körömben ugyanabban a fokozatban, négyesben kellett maradnom – folytatta Magnussen. – Ekkor nem tudtam gyorsan menni, és megfelelő állapotba hozni a gumikat, szóval néhány ponton nem volt optimális a helyzet, de így is megvan a hetedik hely, úgyhogy nagyon boldogok vagyunk.”

A 29 esztendős versenyző így nagyon optimistán várhatja a futamot, és az autó teljesítménye miatt nem is aggódik igazán. Azt viszont nyilvánvalóan ő sem felejtette el, hogy bár a mostani hétvége eddig simán ment, a tesztek során rengeteg műszaki hibával szembesültek.

A futamon minden bizonnyal a megbízhatóság kelti a legnagyobb aggodalmat – vélekedett. – Nem annyira a tempó, az egyensúly, a gumikopás vagy a stratégia a lényeg, sokkal inkább az, hogy célba érjünk. Ha pedig eljutunk a végéig, biztos vagyok benne, hogy jó pozícióban fogjuk befejezni [a versenyt].

Magnussen mellett a Haas csapatfőnöke is érthető módon elégedetten nyilatkozott az időmérő leintése után. Günther Steiner méltatta a 2020 után visszatérő pilótáját, és úgy véli, a körülmények ismeretében később még ennél is jobb teljesítményre lesz képes.

El tudják képzelni, mit fog művelni hat vagy hét verseny múlva, amikor ugyanolyan [állapotban] lesz, mint a többi pilóta? – idézi azAutosport. –Szerintem jó formában tért vissza, de őszintén meg vagyok győződve arról, hogy ennél is többet fog nyújtani. Az ember nem lehet rögtön száz százalékos állapotban, miután beül ezekbe az F1-es autókba. Éppen ezért nagyon optimista vagyok az egész csapat jövőjét illetően. Ami Mick [Schumachert] illeti, ő megtanul majd küzdeni ezen a szinten, ami egy másik szint a tavalyihoz képest, Kevin pedig még magasabbra fogja tenni a lécet, hiszen csak most veszi fel újra a ritmust.”

A Haas lényegében teljes mértékben feláldozta a tavalyi szezonját annak érdekében, hogy az új szabályrendszerben előrelépjenek, ám ekkora ugrásra alighanem kevesen számítottak. Steinert azonban nem lepte meg a mostani szereplés. 

Steinert nem érte meglepetésként a Haas kiváló szerepléseForrás: AFP/Mazen Mahdi

„Reménykedtem benne, és számítottam rá – szögezte le. – Ezért dolgoztunk, és mindig azt mondtam, hogy 2022-ben visszatérünk, és tényleg sikerült. Ez nem rajtam múlik, hanem a csapaton, és mindenki hitt a küldetésben, emellett a legtöbben velünk maradtak. Engedjük el 2021-et, és koncentráljunk 2022-re!

Szerintem megvolt a tervünk, amit végre is hajtottunk, és azt hiszem, erre mindenki büszke lehet a csapatnál. Ez most már rajtuk múlik.”  

Bár most a Haasnál joggal lehetnek elégedettek, nem könnyű elfelejteni, hogy tavaly már-már megalázó és nevetséges módon lógtak ki lefelé a mezőnyből. Emiatt többen is bírálták az amerikai alakulat hozzáállását, ám az olasz szakembert mindez hidegen hagyja.

Azt mondanak és annyit kritizálnak, amit és amennyit akarnak – reagált a felvetésre. – Úgy gondolom, hogy nekünk megvan az az előnyünk, hogy ha Gene [Haas, a csapat tulajdonosa] beleegyezik, akkor ezt tesszük. Előállunk egy tervvel, amelyet aztán végrehajtunk, és ez eddig legtöbbször nagyon jól sikerült. Nyilvánvalóan voltak nehézségeink, mint például 2021-ben, de tudjuk, hogy miért. Mindig azt mondtam, hogy legyünk tisztában azzal, hogy miért vagyunk ott, ahol vagyunk. Ez nem volt meglepő számunkra, úgyhogy nem igazán érdekel, hogy mások mit mondanak.”

A Haas talán egyetlen csalódott tagja Schumacher lehet (meg persze az őt segítő csapattagok). A német pilóta ugyan pályafutása során harmadszor bejutott a Q2-be, de ott csak a 12. pozícióban végzett, hiába volt meg a kellő tempó az autóban.

Egyértelműen elérhető volt a Q3, és csalódott vagyok, hogy nem jutottam be – értékelt az F1 TV-nek. –Tudjuk, hogy megvan bennünk a potenciál, most már csak össze kell raknunk a következő huszonkét versenyre.” 

Schumacher csalódodtt, hogy nem jutott be a Q3-baForrás: AFP/Mazen Mahdi

Schumacher mind a Q1-ben, mind a Q2-ben Magnussen mögött végzett, utóbbiban ráadásul több mint fél másodpercet kapott tőle. Ennek következtében 281 ezreddel lemaradt a továbbjutásról, aminek szerinte nem egy konkrét oka volt.

Úgy vélem, több dolog is közrejátszott – jelentette ki. – Egyszerűen nem éreztem a ritmust, de a futamon remélhetőleg jobb lesz. [Ezt követően pedig] huszonkét verseny áll még előttünk, szóval biztos vagyok benne, hogy lesz lehetőségünk [javítani].”

Ettől függetlenül egyáltalán nem kizárt, hogy a 23. születésnapját jövő hét kedden ünneplő versenyző élete első F1-es pontszerzésével ajándékozza meg magát. „Szerintem igen, ez reális – felelte az erre vonatkozó kérdésre. – Az autónk megvan hozzá, úgyhogy most már csak az apró részleteknek kell összeállniuk, és pontszerzők leszünk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK