Vágólapra másolva!
Egyelőre Kevin Magnussen sem nagyon akarja elhinni, hogy a Haas ekkorát javult a tavalyi csúfos szezonhoz képest. A dán pilóta ráadásul a versenyre nézve még bizakodóbb.

A Bahreini Nagydíj pénteki edzésnapján tovább folytatódott a Haas szárnyalása. Az amerikai istálló a teljes 2021-es szezont sereghajtóként töltötte, ám a jelek szerint jelentőset lépett előre, és akár újra a pontszerző helyezésekért csatázhat. A kirúgott Nyikita Mazepin helyére visszatérő Kevin Magnussen nem is nagyon akarta elhinni, hogy ez a helyzet.

Magnussen joggal érezheti úgy, hogy tündérmesébe csöppent Forrás: Andy Hone / LAT Images/LAT Images/Haas F1 Team/Andy Hone

„Nem is tudom elhinni, ami történik. Annyira klassz, már-már szürreális. Nagyon szerencsésnek érzem magam" – lelkendezett a második szabadedzést a tizedik helyen záró dán, aki a bahreini tesztelés második napján a leggyorsabb időt autózta, de azt még sokan kétkedve fogadták, lévén a lehető legjobb körülmények között, a Haas számára a felszerelését szállító repülőgép meghibásodása miatt fenntartott extra esti órában érte el.

Most viszont úgy került a legjobb tízbe, hogy vele azonos időben a többi csapat is teljesített lágy gumis időmérős köröket.

„Az autót ismét egész nap jó volt vezetni, akárcsak múlt héten. Az első szabadedzésen kicsit jobban a versenybeállításokra és azok érzetére koncentrálunk, és nem a köridőkre hajtottunk. A második edzésen már csináltunk időmérő-szimulációt. Még mindig nem mentünk a határon, de azért időmérő-szimuláció volt, ami már a köridők terén is jobban festett.

– összegezte a pénteki napot a 29 esztendős pilóta.

A Haas megtankolt autóval még jobb lehet, mint kevés üzemanyaggal Forrás: AFP/Mazen Mahdi

Ez persze még nem jelenti azt, hogy a Haas az időmérőn vagy a futamon is a legjobb tízben lesz, de azért az látszik, hogy nem is fog az utolsó helyen körözgetni, ahogyan azt tavaly a versenyek többségén tette. „Jelenleg továbbra is úgy érzem, hogy nem tudom, hol állnak a többiek, különösen a megtankolt autós etapokat nézve. Nagyon hullámzó a helyzet, még csapattársak között is, úgyhogy meglátjuk. Eddig jól érezzük magunkat és boldogok vagyunk egy jó autóval. Izgatott vagyok a szombat miatt."

Magnussen korábban 2017 és 2020 között volt a Haas pilótája, azaz 2018-ban részese volt a csapat fennállása eddigi legjobb évének, amikor ötödikek lettek a konstruktőri pontversenyben. Arra a kérdésre, hogy visszatérhetnek-e ehhez a teljesítményhez, így felelt: „Igazán remélem, és eddig úgy is tűnik. Ugyanakkor eleget láttam már ebben a sportban ahhoz, hogy tudjam, tulajdonképpen a szezon végéig nem lehetünk biztosak semmiben. De ez egyértelműen jó kezdés volt. Még csak két edzésen vagyunk túl, meglátjuk, hogy miként mennek a dolgok a hétvége hátralevő részében, de jó rajt volt."

Schumacher alatt is gyors volt a VF-22-es Forrás: AFP/Ozan Kose

Magnussennél is jobb kört teljesített a második szabadedzésen Mick Schumacher, aki Lewis Hamiltont is megelőzve a nyolcadik helyet szerezte meg. Rutinos csapattársához hasonlóan a második szezonját kezdő német is optimista.

Most finomhangoltunk kell azt, amink van, és utána kihasználhatjuk a csomagunkat. Elég sok hosszú etapot teljesítettünk, amelyek jónak tűntek, és remélhetőleg vasárnap is ez lesz a helyzet. Még csak a második edzésen vagyunk túl, de jó érzés a legjobb tízben lenni" – mondta Schumacher.