Társoldalunk:
Hírlevél

Az F1 vezére nyilvánosságra hozná a szezonzáró vizsgálatának eredményét

2022.03.18. 10:30

Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a Forma-1 hitelességének szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eredménye lesz a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjjal kapcsolatos vizsgálatnak, amelyet ő nyilvánosságra is hozna.

A Bahreini Nagydíjjal hamarosan elindul a 2022-es F1-es világbajnokság, és hivatalosan is elkezdődik a Forma-1 új korszaka. Ezzel párhuzamosan bizonyos értelemben a tavalyi idény végére is pont kerül, hiszen szombaton ül össze a Motorsport Világtanács, melynek során megvitatják a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjjal kapcsolatos vizsgálatok eredményét, és a további intézkedéseket. 

A héten zárul le véglegesen a tavalyi szezonzáró vizsgálataForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Mint ismert, az akkori versenyigazgató, Michael Masi vitatott döntésének volt köszönhető, hogy Max Verstappen közvetlenül Lewis Hamilton mögé került, és a friss gumikon végül megelőzte a hétszeres világbajnokot az utolsó körben. Az eset hatalmas port kavart, így fontos, hogy

A következő napokban az FIA hivatalosan megvitatja ezt a Motorsport Világtanács keretében, mert szerintem el kell kerülnünk a személyes vitát – nyilatkozta Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója a Sky Sportsnak.– Mindannyian emberek vagyunk. Lehet mondani, hogy az ember jól teljesít pilótaként, csapatként vagy sportfelügyelőként, de ez a sportág hitelességének szempontjából nem releváns, hiszen az minden tanulságot levon annak érdekében, hogy javuljon. A hitelesség az ilyen jellegű intézkedéseken múlik, és azt várjuk az FIA-tól, hogy ezt figyelembe vegye.”

Tekintve, hogy a történtek jó sokak szemében nem vetettek jó fényt a sportágra, annak érdekében, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség minél inkább kiköszörülje a csorbát, érdemes lehet nyilvánosságra hozni a vizsgálat eredményét. Az eseményen részt vevő Domenicali mindenesetre ezt az álláspontot képviseli.

Szombaton részt veszek a Világtanácson, és meglátjuk – jelentette ki. – Ez a cél, hogy Abu-Dzabihoz képest tegyünk egy lépést előre. Már Bahreinben vagyunk, szóval nincs szükség más megközelítésről beszélni, csak azt kell elmondani, hogy szabályozó [testületként] mit tanultunk az utolsó futamból.”

Masit még februárban eltávolították a posztjáról, helyette Eduardo Freitas és Niels Wittich fogják váltogatni egymást versenyigazgatóként. Az FIA akkoriban hangsúlyozta, hogy a két szakember több segítséget fog kapni, mint elődjük, de ez nem jelenti azt, hogy bizonyos vitás helyzetekben nem az övék az utolsó szó. 

Domenicali szerint nyilvánosságra kell hozni az eredményeketForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Chris Graythen

„A versenyirányításnak egy megfelelően szervezett egységnek kell lennie, de a versenyigazgató egy férfi vagy egy nő, vagy egy személy, akinek meg kell hoznia a helyes döntést – szögezte le az olasz szakember. – Ezt akkor teheti meg, ha támogatják, és minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy meghozza a döntést. Nincs elég idő arra, hogy felállítsunk egy bizottságot, [így] meg kell győződnünk arról, hogy ami körülveszi, az lehetővé teszi számára, hogy jól döntsön.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK