Vágólapra másolva!
Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a Forma-1 hitelességének szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eredménye lesz a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjjal kapcsolatos vizsgálatnak, amelyet ő nyilvánosságra is hozna.

A Bahreini Nagydíjjal hamarosan elindul a 2022-es F1-es világbajnokság, és hivatalosan is elkezdődik a Forma-1 új korszaka. Ezzel párhuzamosan bizonyos értelemben a tavalyi idény végére is pont kerül, hiszen szombaton ül össze a Motorsport Világtanács, melynek során megvitatják a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjjal kapcsolatos vizsgálatok eredményét, és a további intézkedéseket.

A héten zárul le véglegesen a tavalyi szezonzáró vizsgálata Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Mint ismert, az akkori versenyigazgató, Michael Masi vitatott döntésének volt köszönhető, hogy Max Verstappen közvetlenül Lewis Hamilton mögé került, és a friss gumikon végül megelőzte a hétszeres világbajnokot az utolsó körben. Az eset hatalmas port kavart, így fontos, hogy

A következő napokban az FIA hivatalosan megvitatja ezt a Motorsport Világtanács keretében, mert szerintem el kell kerülnünk a személyes vitát

– nyilatkozta Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója a Sky Sportsnak. – Mindannyian emberek vagyunk. Lehet mondani, hogy az ember jól teljesít pilótaként, csapatként vagy sportfelügyelőként, de ez a sportág hitelességének szempontjából nem releváns, hiszen az minden tanulságot levon annak érdekében, hogy javuljon. A hitelesség az ilyen jellegű intézkedéseken múlik, és azt várjuk az FIA-tól, hogy ezt figyelembe vegye.”

Tekintve, hogy a történtek jó sokak szemében nem vetettek jó fényt a sportágra, annak érdekében, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség minél inkább kiköszörülje a csorbát, érdemes lehet nyilvánosságra hozni a vizsgálat eredményét. Az eseményen részt vevő Domenicali mindenesetre ezt az álláspontot képviseli.

Szombaton részt veszek a Világtanácson, és meglátjuk – jelentette ki. – Ez a cél, hogy Abu-Dzabihoz képest tegyünk egy lépést előre. Már Bahreinben vagyunk,

szóval nincs szükség más megközelítésről beszélni, csak azt kell elmondani, hogy szabályozó [testületként] mit tanultunk az utolsó futamból.”

Masit még februárban eltávolították a posztjáról, helyette Eduardo Freitas és Niels Wittich fogják váltogatni egymást versenyigazgatóként. Az FIA akkoriban hangsúlyozta, hogy a két szakember több segítséget fog kapni, mint elődjük, de ez nem jelenti azt, hogy bizonyos vitás helyzetekben nem az övék az utolsó szó.

Domenicali szerint nyilvánosságra kell hozni az eredményeket Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Chris Graythen

„A versenyirányításnak egy megfelelően szervezett egységnek kell lennie, de a versenyigazgató egy férfi vagy egy nő, vagy egy személy, akinek meg kell hoznia a helyes döntést – szögezte le az olasz szakember. – Ezt akkor teheti meg, ha támogatják, és minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy meghozza a döntést. Nincs elég idő arra, hogy felállítsunk egy bizottságot, [így] meg kell győződnünk arról, hogy ami körülveszi, az lehetővé teszi számára, hogy jól döntsön.”