Társoldalunk:
Hírlevél

Hiába lett első, Verstappen óvatos a folytatást illetően

2022.03.18. 19:48

Max Verstappen nem esik abba a hibába, hogy előre elkönyvelje a győzelmet a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon. A világbajnoki címvédő szerint még senki sem fedte fel a lapjait.

Max Verstappen elsőségével zárult az idei szezon első edzésnapja, ám a holland pilóta – amellett, hogy elégedett – óvatosan tekint a folytatásra, mondván egyelőre senki nem járatta csúcsra az erőforrását, így csak holnap derül ki, hogy mi a valós erősorrend. A Red Bull csapatfőnöke úgy véli, szombaton a Ferrari lehet az ellenfelük a pole pozícióért zajló csatában.

Verstappen az élre repítette a Red Bullt a második szabadedzésen - Galéria!Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Jónak éreztem az autót. Nyilván teszteltünk itt, ezért összességében jobb helyzetből kezdtünk. Rendben volt. Természetesen kipróbáltunk néhány dolgot, és látszólag mind jól működtek. Eléggé sima napunk volt, aminek igazán örülök" – értékelt Verstappen.

A holland pilóta kevesebb mint 1 tizedmásodperccel előzte meg Leclerc-t, és bár a hosszabb etapokon nagyobb volt a fölénye, óvatosan nyilatkozott. „Látszik, hogy a Ferrari keményen nyomja, és nagyon közel vannak, ami egyben nagyon izgalmas is. Még várnunk kell egy kicsit, többek között a motorüzemmódok miatt is ahhoz, hogy kiderüljön, hol állunk valójában. Szerintem senki nem volt még időmérős üzemmódban, úgyhogy várnunk kell, de jól fest a helyzet. Összességében mindenki ezt szeretné, nem? A csapatok egy kicsit közelebb vannak egymáshoz, és idővel még közelebb lesznek, ami szerintem jó dolog."

Verstappen korábban azon a véleményen volt, hogy a Mercedes egyértelműen nem mutatta meg a valós erejét. Most, hogy a konstruktőri címvédő az első két edzésen sem villogott, a holland nem változtatta meg az álláspontját, és kitartott amellett, hogy szombatra Hamiltonék is gyorsulhatnak. „Nem [lepett meg a Mercedes teljesítménye], de ismételten azt tudom mondani, hogy várnunk kell holnapig, amikor mindenki feltekeri a motorját, és kiderül, hogy mennyi van még benne."

Alighanem a Red Bull sem lőtte el az összes puskaporátForrás: AFP/Ozan Kose

Pérez más beállításokat próbálgatott

„Pozitív nap volt ez a számunkra. Meleg és hűvös körülmények között, a rövid és hosszabb etapokon is jól néztünk ki, de természetesen nem ismerjük a többiek motorüzemmódját és üzemanyag-mennyiségét, úgyhogy sok az ellentmondás, de meglehetősen elégedettek vagyunk a mai nappal" – értékelt Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak, majd elmondta, hogy a második tréningen a hetedik helyen záró, Verstappentől egy másodpercet kapó Pérezzel más irányba mentek el, hogy több dolgot tesztelhessenek.

Pérez bottal ütötte Verstappen nyomátForrás: AFP/Ozan Kose

„Az ő autóján néhány eltérő dolgot próbáltunk ki. Amikor csak két óra áll rendelkezésre, egy ennyire új autónál megosztjuk a beállításokat, hogy a lehető legtöbb adatot gyűjthessük. Mind mechanikai, mind aerodinamikai szempontból eltérő dolgokat próbáltunk ki vele" – árulta el a csapatfőnök.

Horner beszélt arról is, hogy a tesztek óta még jobban sikerült mérsékelniük az autó pattogó mozgását.

„Minket kevésbé érint [mint a Mercedest], náluk különösen agresszívnak nézett ki a helyzet. A srácok jó munkát végeztek, elkezdtük megérteni és úrrá lenni a jelenségen. Nyilvánvalóan az új szabályokkal örököltük a delfinezést, és meg kellett értenünk, hogy mi váltja ki és mitől enyhül. Nagyon érzékeny a hasmagasságra, minél lejjebb van az autó, annál rosszabb lesz."

A csapatfőnök a Ferrariról is szót ejtett, és elmondta, alighanem a maranellóiak lesznek a fő ellenfeleik a hétvégén. „Szerintem a Ferrari nagyon gyors. Leclerc és Sainz is az volt, ahogy mindig azok, amikor pályára lépnek, beleértve a teszteket is. Nagyon lenyűgözők, szerintem jó eséllyel őket kell majd legyőznünk holnap."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK