Társoldalunk:

Russell: Nem feltétlenül csak a Red Bull és a Ferrari gyorsabb a Mercedesnél

2022.03.18. 18:15

George Russell a Bahreini Nagydíj pénteki napja után elismerte, hogy jelenleg messze vannak a Ferraritól és a Red Bulltól, emellett azt sem zárja ki, hogy mások is előrébb járnak a Mercedesnél. Lewis Hamilton szerint a korábbi problémáik eltörpülnek a mostani mellett.

A Bahreini Nagydíj első és második szabadedzésén kiderült, hogy a Mercedes egyelőre nem tudta hatékonyan megoldani a teszteken felmerült problémákat. Utóbbin George Russell több mint fél másodperccel elmaradt Max Verstappen és Charles Leclerc legjobb idejétől, Lewis Hamilton pedig nála is jobban szenvedett. 

Russell ugyan negyedik lett, de szerinte ez nem tükrözi a valós helyzetet - GalériaForrás: AFP/Ozan Kose

Ennek megfelelően egyik pilóta sem nyilatkozott optimistán a helyi idő szerint esti gyakorlás után. A fiatalabbik brit versenyző odáig ment, hogy kijelentette, akár más istállók is előrébb járhatnak a Mercedesnél.

A köridők tekintetében nem ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk – nyilatkozta a Sky Sposrtsnak. –Szerintem valamennyire előreléptünk a problémák megoldása terén, de a tempónk jelenleg egyáltalán nincs meg, szóval este végig kell mennünk az adatokon, hogy megértsük, miért küszködünk az autóval. A sebesség terén nagyon messze vagyunk a Red Bulltól és a Ferraritól, és úgy tűnik, hogy az Alpha Tauri és az Alfa Romeo egy szinten van velünk, vagy még gyorsabbak is.”

Persze elsőre azt lehet gondolni, hogy ez nem igaz, elég csak ránézni az eredményjelzőre, és látjuk, hogy Russellt csak Verstappen és a Ferrarik előzték meg. A versenyszimuláció elején azonban rendre több mint 1 másodpercet kapott a címvédőtől, ami enyhén szólva nem túl biztató.

Ez csak egy kör, amiből szerintem nem igazán indulhatunk ki – utalt az időmérős szimulációra. – A magas üzemanyagszinten mutatott tempó valamivel reprezentatívabb, mi pedig folyamatosan több mint egy másodperccel lassabbak voltunk a riválisainknál. Jobban meg kell vizsgálnom az adatokat, hogy megtaláljam az okát, de a magunk részéről momentán egyértelműen nem vagyunk elégedettek az autóval.”

Russell még az első szabadedzésen rádión jelentette, hogy a szél nagyobb hatással van a W13-asra, mint a múlt heti teszteken. A 24 éves versenyző leszögezte, számítottak ezekre a körülményekre, ezzel együtt nem sikerült orvosságot találni a kocsi betegségeire. 

Hamilton szerint az elmúlt évek legsúlyosabb problémájával állnak szembenForrás: AFP/Ozan Kose

„Szeles idő volt ma, de múlt héten is, szóval nem ért minket meglepetésként – szögezte le. – Rengeteget változtattunk a különböző napszakok között, sok mindent kipróbáltunk az autón, és igyekeztünk javítani a teljesítményen. Ki kell aknáznunk a potenciált, ami szerintem megvan, de nagyon szenvedünk azzal, hogy megtaláljuk. Minden próbálkozásunk során egy lépést teszünk előre, kettőt hátra, és valami mindig korlátoz minket. Időbe fog telni, remélem, hogy a hétvégén orvosoljuk [a gondokat], de a dolgok jelenlegi állása alapján rengeteg munka áll előttünk.”

Russell hozzátette, mindezt nem lehet azonnal megoldani, hiszen meggondolatlanság lenne egy éjszaka alatt teljesen felforgatni az autót. Az egyszeres dobogós elmondta, a lehető legtöbbet kell kihozniuk a jelenlegi szituációból, még akkor is, ha csak kármentésről lesz szó.

Nem volt jó hangulatban Hamilton sem, aki csak a 9. pozícióban zárta a második tréninget. A hétszeres világbajnok elárulta, hogy bár Russell-lel különböző beállításokkal kísérleteztek, fogalma sincs, hogy csapattársa mit csinált, mert „a saját problémáimra koncentráltam”. A 37 éves versenyző úgy véli, a mostani helyzet súlyosabb, mint bármi, amivel az elmúlt években meg kellett küzdeniük.

Az ideihez képest korábban relatíve apró gondjaink voltak – fogalmazott. – Idén sokkal nagyobb problémával nézünk szembe, és hiába próbáljuk megoldani, semmi nem változtat rajta igazán. Úgy tűnik, hogy ezt hosszabb távon kell orvosolni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK