Társoldalunk:
Hírlevél

Ezek lesznek a fő változások a futamok előtt 2022-ben

2022.03.17. 13:52

A média nap eltörlése szembetűnő változás lesz a versenyhétvégéken, így csökkentve a pilóták illetve a csapatfőnökök leterheltségét. Az eddig kötelező és már tradícióvá váló csütörtöki FIA sajtótájékoztató a továbbiakban nem kerül megrendezésre.

A 2022-es szezontól áttolták péntek reggelre az eseményt, tehát a pilótáknak nem lesz kötelező csütörtökön a helyszínre érkezniük. Kivéve, ha a versenyző pályabejárásra akar menni, mivel arra kizárólag a csütörtöki napon lesz lehetőségük, egy 3,5 órás időintervallumban. Az FIA pályabejárása és a biztonsági ellenőrzések is csütörtökön fognak helyet kapni.

Ezzel viszont a pénteki nap zsúfoltabbá válik a versenyzőknek. Mind a 20 pilótának kötelező részt vennie a 2 órás média eseményen, aminek legkésőbb 90 perccel az első szabadedzés kezdete előtt véget kell érnie. Ez azt jelenti, hogy a versenyzőknek pénteken korán kell a pályára érkezniük az eddigi évekkel ellentétben, amikor viszonylag későn jelentek meg a paddockban.

Charles Leclerc az Osztrák Nagydíjat megelőző sajtótájékoztatón 2021-ben a Red Bull Ringen (Photo by Bryn Lennon / POOL / AFP)Forrás: AFP/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Az első szabadedzés egy órás lesz, 2 órát kihagyva a második szabadedzés előtt. Eddig a csapatok sajtótájékoztatója a két szabadedzés között kapott helyet, viszont az idei évtől ez is változik, szombat reggel várhatjuk az istállók kommentjeit az előző nap eseményeiről és tapasztalatairól. Ez a sajtótájékoztató 1,5 órával a harmadik szabadedzés előtt lesz megtartva.

Így összességében ha a versenyző nem érzi szükségét a pályabejárásnak, akár egy teljes napot is spórolhat helyszínenként. Viszont biztosan lesznek olyan pilóták is, akiket továbbra is láthatunk a helyszínen már csütörtökön is.

A versenynaptárat eredetileg rekordot jelentő 23 futammal tervezték meg a Forma-1 irányítói, Oroszország ukrajnai háborúja miatt viszont a szeptember 25-re tervezett szocsi viadalt törölték, sőt, a szerződést is felbontották a 2014-es téli olimpia létesítményei köré épített versenypályával. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Szocsi helyett melyik helyszínen rendeznek még viadalt az idén. Az viszont már korábban eldőlt, hogy a tavaly kísérleti jelleggel bevezetett sprintfutamos hétvégék közül az idén is rendeznek hármat, mégpedig a tervek szerint Imolában, Spielbergben, valamint Sao Paulóban.

A Forma-1-es Bahreini Nagydíj időmérő edzését - magyar idő szerint - szombaton 16 órakor rendezik, az 57 körös futamra pedig vasárnap 16 órakor kerül sor.
Forrás