Társoldalunk:
Hírlevél

Brundle: Alonso még mindig elég jó ahhoz, hogy világbajnok legyen

2022.03.16. 13:57

Fernando Alonsón nem fog a kor Martin Brundle, a Sky Sports szakértője szerint. Az expilóta úgy véli, manapság jobban tudnak érvényesülni az idősebb versenyzők a Forma-1-ben.

Fernando Alonso a maga 40 évével a mezőny korelnökeként fog nekivágni a hamarosan kezdődő 2022-es idénynek, ám a teljesítményén egyáltalán nem látszik meg, hogy már a negyedik X-et tapossa. A kétszeres világbajnok két év kihagyás után tavaly kimondottan azzal a céllal tért vissza az F1-be, hogy az erőviszonyok új szabályoktól várt átrendeződését kihasználva ismét felérjen a csúcsra. Martin Brundle, a Sky Sports expilóta szakértője szerint a spanyolon nem fog múlni.

Alonso továbbra is nagyon magas szintet képviselForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ha Fernando egy Mercedesben ülne, esélyes lenne a világbajnoki címre. Így vezet. A jelek szerint megvan benne az az agresszivitás, ami régen nyilatkozta Brundle, majd kifejtette, hogy ellentétben mondjuk a 80-as, 90-es évekkel, manapság az idősebb pilóták is nagyobb eséllyel rúgnak labdába (Nigel Mansell 39 évesen lett világbajnok, úgyhogy azért régebben sem volt ez lehetetlen). – [A jelenlegi idősebb pilóták] olyan jó állapotban vannak mentálisan, fizikálisan, a hidratálás és táplálkozás terén, hogy a kor jelentette akadály többé nem létezik. Az autókat az abszolút terhelést tekintve fizikailag nem nehéz vezetni, a szervokormánnyal és a többi dologgal nem annyira fizikálisak, mint régen. Valamint nincsenek összezúzva és nem sántítanak, mint az én generációm, szóval remek állapotban vannak. Ezen felül tapasztaltak, ami különösen az ilyen nagy horderejű szabályváltozásoknál hasznos, mint a mostani. Szóval azt gondolom, hogy Fernando továbbra is egyike a legjobbaknak a rajtrácson."

Alonso jóval fiatalabb csapattársával is simán felveszi a versenyt, sőtForrás: AFP/Franck Fife

Brundle Alonso mellett Sebastian Vettelről is említést tett, aki ugyan még csak 34 éves, de már szintén veteránnak számít. Egy Forma-1-es rajtrács mindig profitál az olyan világszínvonalú pilótákból, mint Fernando és Seb, a fiatalok pedig le akarják vadászni őket. Ez egy tökéletes átmenet. Kimi már túl volt a zeniten, és a végén alig várta, hogy kiszállhasson, ami a helyes döntés volt – utalt a tavaly visszavonult Räikkönenre. – Minden sportban így van ez, hogy jönnek a fiatal trónkövetelők, és szükség van az olyan világbajnok mércékre, mint Seb és Fernando."

Miután Alonsót szembesítették Brundle szavaival, a spanyol pilóta elmondta, szerinte az Alpine-nal is nyerhet. „Nem, én remélem, hogy az Alpine-nal is lehetséges [a világbajnoki cím], úgyhogy nem értek egyet. Úgy gondoljuk, hogy talán lehet esélyünk az idei évtől bevezetett új szabályokkal. Egy rövid-középtávú programmal az Alpine képes lehet a világbajnoki címért küzdeni. Ezért vagyunk itt és ezért dolgozunk olyan keményen. Szerintem mindenkinek ott a lehetőség, az Alpine és a Renault-csoport pedig ezért van itt."

Az Alpine formája még képlékeny, de a győzelmekért egyelőre biztosan nem lesznek harcbanForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Más kérdés, hogy a francia alakulat egyelőre továbbra is a középmezőnyben foglal helyet, és nem úgy tűnik, hogy az idei szezon elején akár csak a dobogós helyezésekért is harcban lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK