A Ferrari sem zárja ki, hogy a Red Bull és a Mercedes előtt jár

Forma-1, Carlos Sainz, Ferrari, Bahrein teszt 2022, 2. nap
Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr drives during the third day of Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 12, 2022. (Photo by Mazen Mahdi / AFP)
Vágólapra másolva!
Még ha a Red Bull esélyesebbnek is tűnik jelenleg, az erőforrás terén a Ferrari csapatfőnöke szerint már lehet, hogy a maranellóiak állnak az élen. Mattia Binotto pedig a Bahreini Nagydíj kapcsán sem írja le az esélyeiket.

Noha az előszezoni tesztek során igyekezett levenni a terhet a csapat válláról és többször hangsúlyozta, hogy bármennyire is szeretné őket a Mercedes és a Red Bull favoritként beállítani, valójában továbbra is kihívónak és nem kihívottnak számítanak, Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke végül tett egy igencsak pozitív nyilatkozatot a Scuderia teljesítményét illetően.

Binotto nyilatkozata reményt adhat a Ferrari híveinek Forrás: AFP/Mazen Mahdi

Miután a 2020 elején kirobbant motorbotrány következtében a Ferrari egy csapásra visszazuhant a középmezőnybe és elvesztette fölényét az erőforrás terén, a jelek szerint mostanra visszazárkózott, és az idei motorjával utolérte a Mercedest és a Hondát. „Tudván, hogy ettől az évtől a következő négy szezonra befagyasztják a motorok fejlesztését, nyilvánvalóan fontos volt olyan erőforrással kezdeni az évet, amely nincs teljesítménybeli lemaradásban az ellenfelekhez képest.

idézi Binottót az Autosport.

A svájci olasz szakember azt azonban nem tudta megmondani, hogy pontosan mi a jelenlegi sorrend a motorok terén. „Jelenleg még nem értjük, hogy mik a pályán kapott értékek. A GPS-alapú méréseinknek van egy bizonyos pontossága, de nem szuper precízek és az autó súlya is befolyásolja azokat, ezen értékek nélkül pedig nehéz a becslés.

Emellett ott van még a szélárnyék hatása is, úgyhogy olyan köröket kell találni, amelyet nem befolyásolnak külső tényezők."

Az idei motor jóval erősebb, mint a tavalyi volt Forrás: AFP/Mazen Mahdi

Természetesen a teszteken is végeztek azért méréseket, ezek pedig egyelőre azt mutatják, hogy

még az sem zárható ki, hogy jelenleg az övé a legerősebb erőforrás.

„Általában három-négy futamot várunk a statisztika összeállításával, mert minél több adatunk van, annál valósabb átlagok jönnek ki.

Ez azonban nem szilárd következtetés, úgyhogy egyelőre csak amiatt lehetünk elégedettek, hogy megerősítést nyert a tesztpadon látott fejlődés" – szögezte le Binotto.

A Red Bull és a Ferrari csatázhat majd a győzelemért az első versenyen? Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A Ferrari mindkét három napos teszten gyorsnak és következetesnek bizonyult, és még ha jelen állás szerint a Red Bull jobbnak is tűnik nála, könnyen előfordulhat, hogy a maranellóiak a győzelemért fognak harcolni a szezonnyitón.

Mindenesetre szerintem olyan szinten leszünk, hogy versenybe tudunk szállni, és ha lesz hátrányunk, az sem lesz ledolgozhatatlan. Olyan különbségek lesznek, amelyek 4-5 verseny alatt eltüntethetőek. Úgyhogy a kiindulási alap jó, de hogy mennyire, azt majd meglátjuk."