Egyedi szimulátort épített az Aston Martin Vettel otthonába

Forma-1, Sebastian Vettel, Bahrein teszt 2022, 2. nap
Aston Martin's German driver Sebastian Vettel (L) speaks with a team member during the second day of Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 11, 2022. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel különleges szimulátort kapott saját otthonába az Aston Martintól, miután tavaly nem tudott felkészülni a debütáló Szaúd-arábiai Nagydíjra. A négyszeres világbajnok éppen a napokban viccelődött azzal, hogy a szimulátor most nem feltétlenül a leghasznosabb eszköz erre a célra.

Manapság annyira sűrű az F1-es versenynaptár, hogy a pilótáknak néha nem marad elég idejük és lehetőségük szimulátoron gyakorolni, ami főleg az új pályák esetében hiányozhat. Sebastian Vettel tavaly például nem tudott felkészülni a Szaúd-arábiai Nagydíjra, ezért az Aston Martin úgy döntött, hogy az idei évre sokkal kedvezőbb helyzetbe hozza versenyzőjét.

Az Aston Martin képeket is közzétett Vettel otthoni szimulátoráról

A silverstone-i istálló egy egyedi szimulátort épített, méghozzá a négyszeres világbajnok saját otthonába.

A mezőny tagjainak idén a Miami Nagydíj helyszínével kell megismerkedniük, de természetesen az összes pálya esetében kijelenthető, hogy hasznos lehet a nagydíjhétvége előtt gyakorolni egy kicsit.

A berendezés három monitort tartalmaz, miután az Aston Martin F1-es csapatának hivatalos honlapján megjelent cikk szerint a kettőt nem találták elegendőnek. Emellett a tavalyi autó, az AMR21-es alkatrészei, mint például a Vettelre szabott ülés, a fejtámla és a biztonsági övek is megtalálhatóak, a lehető legélethűbb élményt adva a négyszeres világbajnoknak.

Az ezt előkészítő megbeszélések, illetve kutatások még 2021 áprilisában kezdődtek az Aston Martin vezető garázsberendezés-tervezőjének, Matt Tomalinnek a felügyeletével, a következő két hónapban pedig a CAD-szimulációkkal igyekeztek tökéletesre csiszolni a terveket. Maga a gyártás júliusban indult, majd Vettel visszajelzései, illetve a hibák kijavítása után szeptemberben készült el.

A csapat a szimulátortervezéssel és gyártással foglalkozó vállalattal, a Pro Simmel együttműködve dolgozott a projekten.

Utóbbi cég segített kifejleszteni az erő-visszacsatolás rendszerét a kormányon, valamint a fékek beállításában is segítette az istállót.

Érdekesség, hogy Vettel, bár viccből, de pont a napokban utalt arra, hogy manapság a szimulátor nem feltétlenül hasznos eszköz. Az egész az idei autók megnövekedett tömegéből indult ki, aminek a lassú kanyarokban, illetve az utcai pályákon nagyon komoly hatása lehet.

Vettel nem jár úgy a Miami Nagydíjjal, mint a tavalyi szaúd-arábiai futammal Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Talán jobb, ha a futam előtt felpattanunk a városnéző buszra, mint ha szimulátorozunk – jelentette ki mosolyogva a bahreini tesztelés utolsó napjának sajtótájékoztatóján. – Mások az autók. Az első, ami feltűnik, az a súly, hiszen a kocsik sokkal nehezebbek. Nagyobb a tehetetlenség és a tömeg, amihez alkalmazkodni kell a vezetési stílusunkkal.”

Vettel ezt követően egyébként Charles Leclerc-rel folytatott rövid párbeszédet, miután megkérdezte tőle, hogy hazájában van-e buszos túra, mire a Ferrari pilótája igennel felelt. A négyszeres világbajnok erre ajánlatot tett, hogy ha egykori csapattársa elmegy rá, akkor ő is vele tart, a monacói versenyző pedig kijelentette, hogy el fogja vinni egy ilyenre Vettelt.