A Red Bull főnöke lassabb kerékcseréket és feltámadó Williamst vár az új idényre

Forma-1, teszt, Bahrein 3. nap, Sergio Pérez, Red Bull, szerelő, kerékcsere
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 12: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB18 makes a pitstop during Day Three of F1 Testing at Bahrain International Circuit on March 12, 2022 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Meglepő célzást tett Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke arra vonatkozóan, hogy melyik csapat okozhat meglepetést az idén. Az viszont már kevésbé meglepő, hogy nehezebb lesz a szerelőknek rekordidő alatt lecserélni a kerekeket.

Lassabb kerékcseréket és meglepően erős Williams-t jósol Christian Horner a hétvégi Bahreini Nagydíjra, miközben hangsúlyozta, az erőviszonyokat továbbra sem lehet megtippelni sem. A Red Bull csapatfőnöke a Ferrarit és a McLarent is erősnek gondolja.

A szerelőknek nehezebb dolga lesz Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Mark Thompson

Miután az idei évtől bevezették a 18 colos kereket és kötelező jelleggel visszahozták a kerékfedőket, az abroncsok nagyjából egy kilóval lettek nehezebbek. Ehhez hozzájön, hogy maguk az autó is híztak, ami amellett, hogy lomhábbak a pályán, a kerékcseréken is meg fog látszani.

A boxkiállásainak gyorsaságáról híres (zsinórban negyedik éve lett az övék tavaly a leggyorsabb kerékcsere díja, amit 1,88 másodperc alatt teljesítettek, és a szezon nyolc leggyorsabb kiállása is az ő nevükhöz fűződik) Red Bull főnöke az idén kisebb lassulásra számít ezen a téren.

„A kerékcseréket egy kicsit lelassították. A kerekek nehezebbek és ott vannak rajtuk a fedők is.

– nyilatkozta Horner az F1 TV-nek a tesztelés utolsó napján. – Szerencsére a hátsó emelősünk, Olaf [Janssen] magasságát tekintve az egyik legnagyobb srác a paddockban. Nagy, erős dél-afrikai srác, mert izomerőre van szükség ahhoz, hogy ezeket a kocsikat elemeljük a földtől."

Horner arra is kitért, hogy mit eredményez a súlynövekedés a pályán. „Ezek a kocsik masszívak, olyanok, mint a hajók, különösen a lassú kanyarokban. Közel 800 kg-t nyomnak, 50 kilóval többet, mint a tavalyiak, nagyobbak és hosszabbak. A gyors kanyarokban viszont legalább olyan gyorsak, ha nem gyorsabbak. A nagy különbséget a lassú kanyarok okozzák, az ilyenekben pedig több időt lehet nyerni vagy veszíteni, mint a gyorsakban. Természetesen a pilótáknak alkalmazkodniuk kell az új autók karakterisztikájához, a leszorítóerőhöz, az új szabályokhoz, de lenyűgöző, hogy milyen gyorsan teszik ezt."

A Red Bull főnöke szerint jó az új Williams Forrás: AFP/Mazen Mahdi

A bahreini tesztelés is nagyrészt az alkalmazkodásról szólt, és hiába érte el Max Verstappen a legjobb köridőt, főnöke ebből nem vonna le messzemenő következtetéseket. Azt viszont elmondta, kiket tart erősnek, és egy meglepő nevet is említett.

„Az egyik állandó dolog, hogy ahányszor a Ferrari pályára lép, versenyképesnek tűnik, és ugyanez elmondható a McLarenről is. A Mercedes nem mutatta meg, hogy mit tud, miközben az autójuk vezethetősége kissé nehézkesnek tűnik.

A Williams feljavulása már csak azért is lenne üdítő, mert az utóbbi években a grove-i istálló rendre elmaradt a pontszerzéstől is, noha tavaly ez végül többször is összejött neki. A tavalyi konstruktőri világbajnokság 8. helyezettjének már az is komoly siker lenne, ha az idén rendszeresen a legjobb tízben harcolhatna.