Társoldalunk:
Hírlevél

A leggyorsabb volt a teszteken, de Verstappen ennél is többre számít

2022.03.13. 13:46

Max Verstappen elégedetten zárta a bahreini tesztelést, de leszögezte, hogy még egyik csapat sem mutatta meg valós tudását. A Red Bull vezető versenymérnöke hangsúlyozta, hogy a köridőkből nem lehet kiindulni.

Max Verstappen zárta a legjobb idővel a bahreini tesztelést, miután a harmadik napon több mint fél másodperccel megverte a mezőnyt. Bár 1:31.720-as körét a leglágyabb keverékű, C5-ös abroncsokon futotta, sokan ezzel együtt is úgy vélik, hogy a Red Bull a szezonnyitó legesélyesebb alakulata. A holland pilóta ugyan elégedett, de nem bízza el magát, mint ahogyan csapata sem. 

Verstappen elégedett az RB18-assal - GalériaForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Bár a második napon az RB18-as többször is látványosan alulkormányzottá vált, másnapra rendkívül stabilnak tűnt, még úgy is, hogy Verstappen egyszer megpördült vele, igaz, közvetlenül ezt követően sikerült megautóznia addigi leggyorsabb körét. A címvédő ennek megfelelően elégedetten szállt ki a kocsiból.

Jól éreztem magam az autóban, az egyensúly szempontjából is, ez utóbbi rendkívül fontos – nyilatkozta weboldala üzemeltetőinek. – Be tudtuk fejezni a tesztprogramunkat, ami mindig pozitív. Az új alkatrészek jól működtek az autóban, ahogyan reméltük. Sokat tanultunk a kocsiról ezekben a napokban, és gyorsabbá tettük. Pontosan ez volt a célunk.”

Verstappen sokáig Charles Leclerc mögött volt (igaz, eggyel keményebb gumikon), majd az utolsó félórában kétszer is javított a C5-ös gumikon, és végül a monacói pilótának 695 ezredet, George Russellnek pedig már több mint 1 másodpercet adott. A 24 éves versenyző azonban nem von le messzemenő következtetéseket a mostani eredményekből, hiszen tudja, a jövő heti Bahreini Nagydíjon mindenki gyorsabb lesz.

Az, hogy a nap folyamán minden alkalommal egyre gyorsultunk, természetes fejlődés, többek között azért is, mert a jövő heti nagydíjra való tekintettel különböző [keverékű] gumikat próbáltunk ki – emelte ki. – Senki nem mutatta meg a valós tudását, beleértve minket.”

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a tesztek befejeztével rengeteg szurkoló és szakértő megtippeli az erősorrendet. Verstappen viszont nem tartja szükségszerűnek, hogy aki az idény elején elöl lesz, az végig ott is fog maradni. 

Verstappen hangsúlyozta, hogy senki nem mutatott meg mindent az eszköztárbólForrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Szerintem ez a szezon nem feltétlenül arról fog szólni, hogy hogy állunk az első három futamon, hanem arról, hogy milyen gyorsan fejlődünk – vélekedett. – Minden új, és rengeteget kell még tanulnunk az autóról, szóval az idény során folyamatosan gyorsulnunk és fejlődnünk kell.”

Bár Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szombaton az Auto Motor und Sportnak kijelentette, hogy szerinte legrosszabb esetben is egy szinten vannak a Ferrarival, a csapat Verstappenhez hasonlóan inkább a visszafogottságot képviselte. Ennek megfelelően Guillaume Rocquelin, a bikások versenymérnöke is így tett.

A köridők lényegtelenek, a nap inkább arról szólt, hogy összeszedjük az elmúlt napok tanulságait – idézi a francia szakembert a Red Bull közleménye. – Végigmentünk a különböző keverékeken, hogy a pilóták elégedettek legyenek, és rendelkezzünk kiindulási alappal a jövő hétre.”

A versenyzők között jó néhány esetben volt jelentős a különbség csapaton belül, nem volt ez másképpen a Red Bullnál sem, hiszen Verstappen 1,385 másodperccel bizonyult gyorsabbnak Sergio Pérez délelőtti idejénél. Ez a teszteken megszokott, Rocquelin mégis kitért ennek okaira.

Voltak kisebb különbségek Max és Checo között a gumikiosztás tekintetében, de általánosságban [mindkettejüknél] az volt a lényeg, hogy jó alapot hozzunk létre, amivel nekivághatunk a versenyhétvégének, és azt hiszem, ezt sikerült elérnünk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK