TV-szakértő, Formula E-bajnok vagy a McLaren korábbi pilótája pótolhatja Ricciardót

Forma-1, Daniel Ricciardo, McLaren
Daniel Ricciardo of Australia and McLaren F1 Team during Day Two of F1 Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 24, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Van terve a McLarennek arra, hogy kit ültessen az autójába a koronavírusos Daniel Ricciardo helyett, ha az ausztrál nem épül fel a jövő hét végi F1-es szezonnyitóig. A csapat ugyanakkor abban bízik, hogy erre nem lesz szükség.

Daniel Ricciardo a teljes bahreini tesztelést kénytelen kihagyni, miután tegnap kiderült róla, hogy megfertőződött a koronavírussal. Az ausztrál pilóta legutóbb Barcelonában vezette az MCL36-ost, majd a bahreini teszt csütörtöki napján is autóba ült volna, ám rosszullét miatt Lando Norris helyettesítette.

Miután Ricciardo péntekre sem jött rendbe, Norris maradt szolgálatban, estére pedig jött a hír, hogy pozitív lett az ausztrál tesztje. A McLaren szerint a jövő heti Bahreini Nagydíjon már részt vehet, ám ha nem, már az is megvan, hogy melyik három versenyző közül helyettesítheti valaki.

Ricciardo még a barcelonai teszten ült legutóbb az MCL36-ban Forrás: AFP/Lluis Gene

A wokingiak közleménye szerint a bahreini karanténszabályok lehetővé teszik, hogy Ricciardo gond nélkül részt vehessen a 2022-es szezon első versenyhétvégéjén, ám azt természetesen senki nem tudja előre megjósolni, hogy az ausztrál pilóta mikorra lesz negatív. „Bízom benne, hogy a jövő héten ismét fitt lesz. Már most jobban érzi magát, de beletelik néhány napba, mire az ember ismét formába kerül" – nyilatkozta róla Andreas Seidl csapatfőnök.

Azonban ha mégis Ricciardo pótlására lesz szükség, arra is megvan a forgatókönyv, mégpedig a 2020/2021-es Formula E-bajnok Nyck de Vries, vagy a szintén a Mercedes Formula E-istállójában versenyző, az F1-ben 2018-ban a McLarennel teljes szezont teljesítő Stoffel Vandoorne személyében. Seidl ugyanakkor még egy nevet említett. „Van egy megállapodásunk a Mercedesszel, hogy megosztjuk a tartalékjainkat, de Paul di Resta is készenlétben áll, ha szükség lenne rá. De még egyszer mondom, arra számítunk, hogy Daniel jövő héten újra formában lesz."

De Vries a tavalyi abu-dzabi teszten a Mercedest vezette Forrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images/Mark Sutton

A 35 esztendős, az utóbbi években a Sky Sports F1-es szakértőjeként és kommentátoraként tevékenykedő di Resta legutóbb 2013-ban ment teljes F1-es idényt, azóta pedig egy versenyen, a 2017-es Magyar Nagydíjon vett részt a Williamsszel a lebetegedő Felipe Massa helyén. A versenyzéssel ugyanakkor nem hagyott fel, az idén pedig aláírt a Peugeot gyári WEC-istállójába.

Az ő szerepeltetésére ugyanakkor nincs túl sok esélye.

Di Resta a 2017-es Magyar Nagydíjon Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Seidl még elmondta, hogy bízik benne, nem származik túl nagy hátrányuk Ricciardo hiányzásából. „Ami a felkészülést illeti, nyilván nem ez volt a célunk.

Ugyanakkor a tapasztalata miatt, és hogy már a második évét kezdi a csapattal, továbbra is optimista vagyok, hogy nem lesz sokáig probléma az a kis hátrány, amivel a jövő hét végén nekivág az első versenynek."

Lett egy újabb jelölt

Az Alpine szombaton délután bejelentette, hogy megegyeztek a McLarennel, és a jövőben a wokingiak lehetőséget adhatnak a francia istálló tartalékpilótájának, a tavalyi F2-es bajnok Oscar Piastrinak, amennyiben valamelyik állandó versenyző kidől. Ugyanakkor ez nem kötelező érvényű, és szinte biztos, hogy Vandoorne, valamint De Vries mindenképpen előrébb van a sorban, így az ausztrál tehetség valószínűleg akkor sem debütálhat, ha honfitársa nem tud részt venni a szezonnyitón.