Társoldalunk:

Leclerc szándékos megtévesztéssel vádolja az ellenfeleket, Hamilton tagad

2022.03.12. 09:10

Bár a Ferrari biztatónak tűnik, Charles Leclerc úgy véli, egyelőre a Red Bull és a Mercedes sem mutatta meg, hogy mire képes valójában. Lewis Hamilton azonban tagadja, hogy csupán megjátszanák a gondjaikat, és szerinte a maranellóiak és a bikások is előttük vannak.

A bahreini tesztek első két napján a Red Bull és a Mercedes látszólag semmit nem mutatott. Csütörtökön a legjobb tízbe is csak épphogy fértek be, míg másnap Max Verstappen a 2., Lewis Hamilton a 4. helyet szerezte meg a normál időszakban, de Kevin Magnussen mindenkit eggyel lejjebb taszított a tabellán. A hétszeres világbajnok ráadásul eggyel lágyabb gumikon autózott, mint az élmezőny többi tagja.

Leclerc szerint többek között a Mercedes sem mutatta meg a valós erejét - GalériaForrás: AFP/Mazen Mahdi

A Ferrari ezzel szemben az első napon a 2. és a 3., helyet szerezte meg, pénteken pedig a Haas érkezéséig Carlos Sainz állt az élen. Ez alapján azt lehetne gondolni, hogy a maranellóiak kifejezetten optimisták lehetnek, de a spanyol pilóta csapattársa szerint a címvédő és az energiaitalos istálló is trükközik.

Szerintem mindenki megpróbál másra mutogatni, hogy ne legyen [rajtuk] túl nagy nyomás, de úgy vélem, azt is mindenki tudja, hogy ez egyáltalán nem jelent semmit, úgyhogy egyelőre várnunk kell idézi Charles Leclerc-t aRacingNews365.com. –Annak ellenére, hogy ez egy új projekt, meglehetősen biztos vagyok benne, hogy miután az elmúlt években annyi erős szezonjuk volt, továbbra is a Red Bull és a Mercedes maradnak azok a csapatok, amelyeket meg kell verni, szóval keményen dolgozunk.”

A Ferrari már Barcelonában is viszonylag jól szerepelt, de a bahreini tesztek elején a Mercedes jelentős újításokkal érkezett, a Red Bull pedig az utolsó napon tervezi feltenni ezeket. A monacói pilóta éppen ezért mindenkit óvatosságra intett.

Egyelőre nem néz ki rosszul a helyzet, de tovább dolgozunk – szögezte le. – Szerintem a Red Bullnak a futam előtt lesz egy újabb fejlesztése, [azt pedig] láttuk, hogy a Mercedes teljesen más autóval érkezett ide. Szóval nem lazíthatunk. Óvatosnak kell lennünk, mert igen, a köridők ott vannak, de nem tudjuk, mit csinál a Mercedes és a Red Bull. Az biztos, hogy sokkal több van bennük, szóval én nem ragadtatnám el magam a köridők miatt, azok egyelőre semmit nem jelentenek.”

Ami a Mercedest illeti, pusztán a köridőkből egyelőre úgy tűnik, hogy egy körön elmarad a legjobbaktól, de természetesen nem ismerjük a motorüzemmódot és az üzemanyagszintet. Hamilton mindenesetre kijelentette, hogy a szél és a hepehupás pálya nagyobb kihívás elé állította őket, mint a riválisokat. Mindezt valamilyen szinten a közvetítésben látott felvételek is igazolták, ugyanis a Mercedes igencsak pattogott a célegyenesben. 

Hamilton szerint valósak a Mercedes problémáiForrás: AFP/Mazen Mahdi

„Szerintem mindenki hasonló helyzetben van – jelentette ki. – Néhányaknak sikerült kihasználniuk, vagy jobban kiküszöbölniük [a problémát]. Bízom az itteni csapatban, valamint a gyárban dolgozókban, hogy meg fogjuk oldani, de ez biztosan nem lesz zökkenőmentes.”

A hétszeres világbajnok ennek megfelelően nem is magukat tartja a legjobbnak. Úgy véli, hogy legalább két csapat előttük van. „Szerintem a Ferrari – válaszolta arra a kérdésre, hogy ki nyerne, ha ezen a hétvégén rendeznék a futamot. –Az alapján, amit látok, a Ferrari valószínűleg megszerezné az első két helyet, vagy talán a Red Bull.”

Hamilton azokra a vádakra is reagált, amelyeket mások mellett Leclerc is megfogalmazott. Sokak szerint ugyanis a Mercedes szándékosan mutatja magát lassabbnak a valósnál, hogy nyomást helyezzen az ellenfelekre, jelen esetben leginkább a Ferrarira. A brit versenyző szerint azonban nem ez a helyzet.

Nagyon jók lennénk, ha azért mutatnánk túlkormányzottságot és nehéz vezethetőséget, hogy elrejtsük az autónk [valódi erejét]fogalmazott. – Nem ez a helyzet, egyértelműen vannak dolgok, amelyeken próbálunk túljutni. Ahogyan mondtam, szerintem a többiek kevésbé szenvednek, de ki tudja? Talán jövő hétre jobban megértjük majd [az autót].”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK