Két napot késett a Haas Bahreinből, versenyt kell futnia az idővel

Forma-1, Mick Schumacher, Haas, Barcelona teszt 2022, 2. nap
Mick Schumacher of Germany driving the (47) Haas F1 VF-22 Ferrari during Day Two of F1 Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 24, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Haas komoly problémákba ütközött, amikor felszerelését el akarta juttatni a csütörtökön kezdődő bahreini tesztelés helyszínére, az azt szállító repülőgép ugyanis technikai problémák miatt nem tudott felszállni. Azóta ugyan megérkeztek az amerikai istálló konténerei a szahíri pályára, de lehet, hogy már későn.

Nincs könnyű szezonkezdete a Haas F1-es istállójának. Nem elég, hogy a mindenkinél korábban fejleszteni kezdett idei autójuk egyelőre rendkívül megbízhatatlan, ami miatt ők tették meg a legkevesebb kört a barcelonai teszten, az orosz–ukrán háború miatt még a kritikák kereszttüzébe is kerültek, majd kénytelenek voltak megválni orosz főszponzoruktól és orosz pilótájuktól. Nyikita Mazepin utódját hamarosan bejelenthetik, ám jelenleg aligha ez a legnagyobb gondjuk, a felszerelésük ugyanis késve érkezett meg a március 10-én kezdődő bahreini teszt helyszínére.

Bahreinben már az Uralkali nélkül lépnek pályára, de lehet, hogy csak péntektől Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Az Auto Motor und Sportszámolt be róla elsőként, hogy a csapat konténerjei Doncasterben ragadtak, majd idézték Günther Steiner csapatfőnököt, aki azt mondta, emiatt lehet, hogy „le kell írjuk" az első tesztnapot. Később a RacingNews365 a Haas szóvivőjét idézte, aki szerint nem lesz probléma azzal, hogy csütörtökön reggel ők is pályára lépjenek a szahíri versenypályán.

A szóvivő viszont még azzal számolt, hogy kedden reggelre ott lesz a felszerelés a pályán, ám ez végül nem történt meg, és csak tegnap éjjel érkezett meg, ami miatt a Haas már most komoly hátrányban van a többi istállóval szemben.

Persze nem zárható ki, hogy megfeszített munkával elkészülnek csütörtök reggelre, de a Motorsport Week szerint a két napos csúszás könnyen azt eredményezheti, hogy ki kell hagyniuk a csütörtöki tesztnapot.

A Motorsport Week számolt be róla, hogy kedden éjjel a Haas felszerlése is megérkezett a bahreini paddockba

Amennyiben ezt a napot teljesen elveszítik, az nagy érvágás lenne, hiszen mindenki másnál nagyobb szükségük van a tesztkilométerekre, az AMuS ugyanakkor megemlített egy lehetséges megoldást:

a vis maior miatt az FIA dönthet úgy, hogy a Haas megkapja extra napként a vasárnapot, amikor egyedül körözhet majd Szahírban.

Mindez azért tűnik logikusnak, mert azokra a helyszínekre, ahová repülővel utaztatják a felszerelést, nem a csapatok maguk intézik a szállítást, hanem az F1 központilag teszi ezt meg. Persze, ha nem így lenne, akkor is jogos érvnek tűnhet, hogy egy repülőgép meghibásodásáról mennyire a csapat tehet.

Frissítés: Egy fél napot biztosan kihagynak

A csapat időközben hivatalosan is megerősítette, hogy csütörtök délutánnál hamarabb semmiképpen nem fognak tudni pályára lépni a teszten, azaz a három napos gyakorlás első fél napját biztosan kihagyják a késlekedés miatt. „Megerősíthetem, hogy a felszerelésünk tegnap késő este megérkezett a pályára. A késés hatással lesz a programunkra, de a célunk az, hogy a csütörtöki nap második felén már pályára lépjünk Pietro Fittipaldival a VF-22-es volánjánál.”

A tesztpilóta Fittipaldi tehát biztosan autóba ül a teszten, de várhatóan nem ő fogja pótolni a kirúgott Nyikita Mazepint a szezon során. A jelöltek között Nico Hülkenberg és Antonio Giovinazzi is szerepel, de a legfrissebb hírek szerint a Haasnál 2017 és 2020 között versenyző Kevin Magnussen neve is felmerült. Akár már a mai napon érkezhet hivatalos bejelentés.