Izgalmas párosítások, utolsó pillanatos igazolás - bemutatjuk az idei F1-es mezőnyt

Forma-1, teszt, Bahrein, 1. nap, 2022-es mezőny
Drivers pose on the starting grid during the first day of Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 12, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Hamarosan vége a várakozásnak, hiszen a jövő heti Bahreini Nagydíjjal ténylegesen elkezdődik a Forma-1 új korszaka. Bemutatjuk a mezőny tíz csapatát, illetve húsz pilótáját, kiemelve, hogy mire érdemes figyelni velük kapcsolatban.

Már csak tíz nap van hátra a Bahreini Nagydíj rajtjáig, amikor a forradalmian új szabályok szerint épített autók először csapnak össze a pályán test a test ellen. Éppen ezért ideje végigmennünk a mezőny összes csapatán és pilótáján, már csak azért is, mert csütörtökön elindult a tesztelés a szigetországban.

Az idei mezőny felsorakozott a bahreini rajtrácson, a tesztelés első napjának reggelén Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az év nagy részében nyilvánvalóan nem egyenlő mértékben oszlik meg a figyelem az istállók, illetve a versenyzők között, hiszen a közvélemény el nem ítélhető módon az élmezőnyben történő eseményekre kíváncsi a leginkább. Most viszont igyekeztünk a legkisebbeknek is ugyanannyi teret adni, mint a sportág legendáinak, legyen szó akár csapatokról, akár pilótákról.

A versenyzők tekintetében sokáig úgy tűnt, hogy a tavalyi mezőnyből ketten igazolnak át másik alakulathoz, rajtuk kívül pedig egy visszatérőt és egy újoncot köszönthetünk a rajtrácson.

Az élet, pontosabban a két hete kirobbant orosz-ukrán háború azonban átírta a forgatókönyvet, és szerdán kiderült, hogy egy olyan ember is részese lesz az új korszak kezdetének, akiről egy hete nemhogy a közvélemény, de talán még ő maga is azt gondolta, hogy soha nem fog már F1-es autót vezetni.

A csapatoknál ezúttal sokkal kevesebb változás volt, mint tavaly, amikor két istálló is arculatot, illetve nevet váltott. Utóbbiból persze most is történt néhány, de csak a szponzorok miatt. Az autó festése két istállónál fog alapvetően megváltozni, de az egyik esetben csak két verseny erejéig, míg a másikat ugyancsak a világpolitikai események idézték elő.

A következő oldalak két-két csapatot mutatnak be azok pilótáival együtt.

2 – Mercedes (Lewis Hamilton, George Russell) és Red Bull (Max Verstappen, Sergio Pérez)
3 – Ferrari (Charles Leclerc, Carlos Sainz) és McLaren (Daniel Ricciardo, Lando Norris)
4 – Alpine (Fernando Alonso, Esteban Ocon) és Alpha Tauri (Pierre Gasly, Cunoda Juki)
5 – Aston Martin (Sebastian Vettel, Lance Stroll) és Williams (Nicholas Latifi, Alexander Albon)
6 – Alfa Romeo (Csou Kuan-jü, Valtteri Bottas) és Haas (Kevin Magnussen, Mick Schumacher)

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!