Társoldalunk:

A Williams készen áll az új F1-es csapat fogadására

2022.03.03. 16:29

A Williams csapatfőnöke, Jost Capito szerint az Andretti Global tökéletes választás lenne a Forma-1-es mezőny bővítéséhez, utalt ezzel Michael Andretti tervére, miszerint nevezni akarnak a 2024-es szezonra. A McLaren ex-versenyzője nemrég jelentette be, hogy komoly szándékai vannak az F1-be való nevezést illetően.

Az amerikai édesapja, Mario Andretti (1978-as világbajnok) tette közé Twitter oldalán a következőket:

Michael benyújtotta az FIA-hoz a kérelmeket, mely szerint 2024-ben egy új F1-es csapattal bővülne a mezőny

Michael Andretti nemrégiben megpróbálta átvenni az Alfa Romeo F1 Team-et, így belépni a Forma-1-be, de az üzlet meghiúsult. Andretti nem adta fel, most azon dolgozik, hogy önerőből hozzon létre egy csapatot, ami megállja a helyét a 2 év múltára tervezett debütáláson.
Az Andretti család hajlandó kifizetni a legutóbbi Concorde Szerződés alapján megszabott 200 millió dollárt a Forma-1-be való érkezéshez. Ezt a pénzt szétosztanák a jelenleg is a mezőnyben lévő csapatok között, biztosítva egy igazságosabb eloszlását a kereskedelmi jogokból származó bevételnek.
További 100 millió dollárt fordítanának arra, hogy amerikai pilótákat ültessenek a volán mögé, ezzel is erősítve az F1 népszerűségét az USA-ban.

A Williams csapatfőnöke tárt karokkal fogadná az Andretti csapatot, akikkel szoros barátságot ápol:
Együtt dolgoztam Michaellel az Államokban a Volkswagennél amelyet öt évig működtettek a rallycrossban. Sok időt töltöttünk együtt, és megismertem a munkásságát ezalatt. Tisztelem az Andretti családot, remek emberek dolgoznak nekik, akik biztosan megállnák a helyüket a Forma-1 világában is

Fernando Alonso (balra) és Michael Andretti (jobbra) 2016-ban Indianapolisban

Forrás: Chris Owens-IMS Photo 2016/Chris Owens

Az amerikai család belépése az F1-be vegyes reakciókat váltott ki a mezőny jelenlegi szereplői körében. Voltak akik lelkesedéssel fogadták a bejelentést, másokat inkább aggodalommal töltött el.
Habár a 200 millió dolláros "belépési díj" szétosztásra kerülne a jelenlegi 10 istálló között, vannak csapatok akik ennek ellenére is féltik a pozíciójukat és a részesedésüket.
Néhány istálló aggódik amiatt, hogy a jövőben a kereskedelmi jogokból befolyó bevételt több szeletre kell vágni, így csökkenne a nyereségük összességében.
A Forma-1-ben nem volt 11 csapat jelen 2016 óta, amikor anyagi csőd miatt a Manor elhagyta a mezőnyt. 12 istállót pedig 2012 óta nem számlált a sport, ami Capito szerint egy ideális szám lenne a rajtrácson.

A Forma-1 már bizonyította, hogy képes akár 24 autóval is zökkenőmentesen működni, sőt még ideálisabban is, úgyhogy nem látom akadályát a bővülésnekVéleményem szerint 24 a limit, annál több versenygépet nem szabad versenyeztetni, de ahogy az évek során tapasztaltam, csak jót tenne a sportnak, ha 4 autóval bővítenék a mezőnyt- mondta Jost Capito, ezzel is ösztönözve az F1-et, hogy komolyan vegyék fontolóra az Andretti család ajánlatát.

Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK