Az FIA nem tiltja el az orosz autóversenyzőket

Forma-1, teszt, Barcelona 1. nap, Nyikita Mazepin, Haas
Nikita Mazepin of Russia driving the (9) Uralkali Hass F1 Team Vf-22 Ferrari 066/7 during the F1 Winter testing days on February 23-25, 2022 in Barcelona, Spain. during the F1 Winter testing days on February 23-25, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Alessio Morgese/NurPhoto) (Photo by Alessio Morgese / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem tiltja el az orosz sportolókat a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) attól, hogy az általa felügyelt versenysorozatokban induljanak, így Nyikita Mazepin is megtarthatná az ülését, ha csapata igényt tartana a szolgálataira. Az FIA egy sor intézkedéssel próbál igazodni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) javaslatához.

Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolta a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy az ukrán–orosz háborúban Oroszország és Fehéroroszország szerepe miatt ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat, valamint tiltsák meg ezen két ország hivatalos személyeinek részvételét is, az FIA Motorsport Világtanács rendkívüli ülésén úgy határozott, hogy nem tesz ilyet.

Az FIA nem tiltitta el az oroszokat és fehéroroszokat Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Nurphoto

Miközben nemzetközi szankciók garmadája zúdul Oroszországra és a befolyásos orosz üzletemberekre és tisztviselőkre, illetve az orosz civilekre is, a sportba is begyűrűztek az Ukrajnában zajló háború következményei. Az UEFA és a FIFA már ki is tiltotta versenysorozataiból az orosz klubcsapatokat, illetve válogatottakat, de a NOB javaslatára így tett számos sportági szövetség az orosz és fehérorosz sportolókkal.

Többek között az evezősök (WR/World Rowing), a síelők (FIS), a tollaslabdázók (BWF), a rögbisek (WR) és a röplabdázók (FIVB) nemzetközi, valamint utóbbiak európai (CEV) szövetsége is közölte, hogy az ukrajnai invázió miatt egyetért a kéréssel, és annak eleget is tesz, de korábban már hasonló lépésről döntött többek között a kézilabdázók európai (EHF), valamint a korcsolyázók (ISU) és a jégkorongozók nemzetközi (IIHF) szövetsége is.

A férfi és női tenisztornákat rendező ATP, illetve WTA viszont csak az októberi moszkvai tornát törölte, az orosz és fehérorosz játékosokat nem tiltotta el, ugyanakkor a továbbiakban nem indulhatnak hazájuk zászlaja alatt a versenyeken. Hasonlóan járt el a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) is, amely szintén több idei verseny rendezési jogát elvette Oroszországtól.

Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke Forrás: AFP/Franck Fife

A kisebbséghez csatlakozott most a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is, amely a Motorsport Világtanács rendkívüli ülésén úgy határozott, hogy a NOB javaslata és az Ukrán Automobil Szövetség (FAU) elnökének kérése ellenére szintén nem tiltja el az orosz és fehérorosz versenyzőket, illetve hivatalos személyeket.

„Az orosz és fehérorosz pilóták, egyéni versenyzők és hivatalos személyek további értesítésig

a nemzetközi és zónaversenyeken, mindezt különleges kötelezettségvállalás mellett, betartva az FIA békére és politikára vonatkozó irányelveit" – jelentette ki Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke.

„Mint tudják, az FIA szomorúsággal és sokkolva követi figyelemmel az ukrajnai fejleményeket. Személy szerint a helyzet gyors és békés megoldásában reménykedem. Elítéljük az ukrajnai orosz inváziót, lélekben pedig azokkal vagyunk, akik szenvednek az ukrajnai események miatt – folytatta az elnök, majd kiemelte, hogy már a NOB javaslata előtt törölték az oroszországi versenyeiket, beleértve az F1-es Orosz Nagydíjat. – Szeretném hangsúlyozni, hogy az FIA a múlt héten a promóterekkel együtt proaktívan lépett fel az ügyben, és eszerint kommunikált a Forma-1-et, Forma-2-t, WTCR-t és a nemzetközi driftbajnokságot illetően. A különböző nemzetközi FIA-naptárak Bahreinben kerülnek a Motorsport Világtanács elé elfogadásra."

Az Orosz Nagydíj törlésével az FIA nem várta meg a NOB javaslatát Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

Bin Szulajm szerint ezek a döntések ugyanúgy megfelelnek a NOB javaslatának, amit nyilván úgy lehet értelmezni, hogy orosz és fehérorosz sportolók valóban nem indulhatnak majd FIA-versenyeken, hiszen hivatalosan nem országuk zászlaját fogják képviselni.

Döntöttek továbbá arról is, hogy orosz és fehérorosz nemzeti csapatok nem indulhatnak nemzetközi és zónaversenyeken, mint például a Motorsport Games, illetve az FIA bizottságainak orosz és fehérorosz tagjai ideiglenesen lemondanak a pozíciójukról.

„Meg szeretném köszönni a tanács tagjainak a gyors intézkedést, amelyet a sport és a béke érdekében tettek. Szolidaritást vállalunk Leonyid Kosztjucsenkóval, az Ukrán Automobil Klub (FAU) elnökével és az ország szélesebb körű FIA-családtagjaival."

„A ma meghozott intézkedések elismerik a FAU ukrajnai tekintélyét, miközben összhangban vannak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közelmúltban megfogalmazott javaslataival. Aktív párbeszédet folytatunk a tagjainkkal, miközben továbbra is együttérzésünkről és támogatásunkról biztosítjuk őket akkor, amikor szükségünk van rá. Őszintén reméljük elviselhetetlen nehézségeik békés megoldását" – zárta mondandóját Mohammed bin Szulajm.

A Haas ezentúl nem használhatná az orosz színeket az autóján, de Mazepint megtarthatná, ha akarná Forrás: Motorsport Images/Zak Mauger

Ami az oroszországi és fehéroroszországi versenyeket illeti, határozatlan ideig egyik országban sem rendeznek futamot egyik FIA-sorozatban sem, ezen országok zászlaját, szimbólumait és himnuszát pedig minden FIA-eseményről kitiltják, tehát például, ha maradna is a Haas orosz főszponzora (ami igencsak valószínűtlen), az autó festését akkor is meg kellene változtatnia a csapatnak, és nem mintázhatná az orosz színeket.

A Forma-1 mezőnyében a meghozott intézkedések egyedül Nyikita Mazepint érintik, aki így tehát megtarthatná az ülését, ha a Haas alkalmazni kívánná őt ebben a szezonban, ám a többségében az apja által tulajdonolt Uralkali valószínűsíthető kiszállásával az amerikai istálló minden bizonnyal így is le fogja őt váltani. A Haas az Autosport és a The-Race.com megkeresésére sem kommentálta az FIA által hozott döntéseket.