Társoldalunk:
Hírlevél

Mit vitt Bottas a Mercedestől az Alfa Romeóhoz?

2022.02.27. 13:21

Öt év után úgy döntött a finn versenyző, hogy az új szezont már nem Lewis Hamilton csapattársaként kezdi meg. Állítása szerint a döntése hátterében többnyire az állt, hogy tiszta lappal kezdje a 2022-es idényt, egy új csapattal és új célokkal felvértezve. A Williams Racinggel is tárgyalt a finn, - aki 2013 és 2016 között az istálló pilótája volt - mielőtt elkötelezte volna magát a svájci csapathoz.

Ahelyett azonban, hogy Bottas visszatért volna a megszokott környezetbe, merészebb döntést hozott, és egy teljesen új kezdetet remél az Alfa Romeo színeiben. A csapatfőnök, Fred Vasseur korábban már dolgozott a finnel az F3-ban és a GP3-ban is.
Az egyik nagy oka annak, hogy most itt vagyok [az Alfa Romeónál], hogy szerettem volna tiszta lappal indulni.

Könnyű lett volna visszatérni a Willamshez, ahol még mindig sok ismerős arc dolgozik, és persze kényelmesebb választás is lett volna, hiszen a csapat egy részét már ismerem és dolgoztunk együtt.

Fred Vasseur, az Alfa Romeo F1 Team vezéreForrás: Alfa Romeo F1 Team

"Fred azonban meggyőzően érvelt az Alfa Romeo mellett, és elkötelezettek voltak irántam. Továbbá a költségvetési limit lejjebb szorítására készülve már jóval korábban elkezdett a csapat a 2022-es idényre fejleszteni és előkészülni, mint például a Williams."

Természetesen az is sokat nyomott a latban, hogy ismerem Fredet, ami csak méginkább megkönnyítette a döntést.

Bottas úgy érzi, hogy jobban nyeregben lehet az Alfa Romeónál

A Mercedesnél eltöltött öt év alatt 10 futamgyőzelmet és 5 konstruktőri világbajnoki címet ünnepelhetett a finn, a jövője azonban sosem állt szilárd lábakon. Lewis Hamilton szárnysegédjeként kizárólag 1 éves szerződéseket kötött vele a Mercedes, így minden szezon végén újra kellett tárgyalni, hogy marad(hat)-e az istállónál. Alkalmanként pedig egy-egy idény végéhez közeledve csapatutasításokat kellett végrehajtania, hogy hozzásegítse Hamiltont egy jobb eredmény eléréséhez.
Habár az Alfával valószínűleg nem a futamgyőzelmekért fog versenyezni, de van egy hosszútávú szerződése a csapatnál, és az újonc Guanyu Zhou mellett Bottas élvezi a csapat elsőszámú versenyzője címet.

"Amióta aláírtuk a szerződést az Alfa Romeóval úgy érzem, hogy ez egy új, friss kezdet számomra."
A gyárban töltött napokon nagyon élveztem a közös munkát a csapattal, és jó volt látni, hogy ténylegesen van ráhatásom arra ami történik. Ezt úgy értem, hogy valóban van befolyásom, és számít az amit mondok. Jobban, mint a Mercedesnél. Ez nagyszerű érzéssel tölt el.

Valtteri Bottas az Alfa Romeo színeibenForrás: Alfa Romeo F1 Team

Milyen szerepe lesz Bottasnak az Alfa Romeo jövőjében?
A 2022-es, C42 nevet viselő versenygép bemutatóját követően a finn hivatalosan is az Alfa versenyzőjének tudhatja magát. A csapat tavaly a tizedik helyen végzett a konstruktőri pontversenyben, tehát bőven lesz feladata a finnek, hogy segítse az istállót feljebb lépni a mezőnyben.
A csapat nagyon kemény éveken van túl, ami megtépázta az önbizalmukat és a motivációjukat egyaránt. Felelősnek érzem magam abban, hogy ösztönözzem az embereket és megmutassam nekik, hogy sokkal többre is képesek. Szeretném felemelni a csapatot, ami egy óriási feladat számomra.- mondta Bottas

Sokat tanultam a Mercedesnél a csapatmunkáról, de ezen kívül technikai dolgokat és az autó beállítására vonatkozó információkat is át tudtam hozni magammal. A tudásomés a tapasztalatom jó részét már átadtam nekik. - zárta a RacingNews365.com-nak adott interjúját Valtteri Bottas.