Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedes főnöke nem ért egyet Hamilton véleményével

2022.02.24. 11:49

Miután Hamilton a részrehajlás gyanújával beszélt a sportfelügyelőkről, a Mercedes csapatát irányító Toto Wolff kijelentette, hogy ő nem feltételez ilyesmit. Az FIA büszke a felügyelőkre.

Lewis Hamilton az első előszezoni tesztnap sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szerinte néhány sportfelügyelő túl jó viszonyban van néhány pilótával, ezért egyesek részrehajlóan ítélkeznek. Főnöke, Toto Wolff ugyanakkor nem osztja ezt a nézetet, szerinte nincs szándékos manipuláció az FIA részéről ilyen téren.

Úgy gondolom, hozzáértésre van szükség a sportfelügyelői szobában. Nem hiszem, hogy létezne szándékos elfogultság, intelligens személyek ülnek ott.

– jelentette ki a csapatfőnökök sajtótájékoztatóján.

Hamilton a barcelonai tesztenForrás: AFP/Lluis Gene

A probléma nem új keletű, hosszú évek óta visszatérő téma az ítélkezés következetlensége, hogy adott kihágások, véleményes esetek egyszer ilyen, egyszer olyan következményekkel járnak. Nem valószínű, hogy ezt a legtöbb sportágban meglévő problémát száműzni lehetne, de az új FIA-elnök lépéseket tesz a helyzet javítására. Wolffhoz hasonlóan a Red Bullt irányító Christian Horner sem gondolja, hogy részrehajlók lennének a felügyelők.

Az elmúlt években Hamilton, Max Verstappen és szinte mindegyik pilóta érintett volt olyan esetekben, hogy nézőponttól függően olcsón megúsztak egy incidenst vagy épp látszólag túl kemény szankciót kaptak érte. A holland 2017-ben fakadt ki amiatt, hogy állítása szerint az egyik felügyelő kifejezetten packázik vele.

Wolff egyértelművé tette, hogy ugyanúgy azonos elbírálású döntéshozatalt akar, mint a közvélemény.

Tavaly a következetlenségekről beszéltünk sokat. Nem szabad, hogy sok mozgástér legyen a szabályok értelmezésében.

– mondta. – Lefektett szabályokra van szükség, ennyit megérdemelünk. Mindenki erre számít, és azt hiszem, kiváló emberekre építhetünk."

Mohammed ben Szulajem, az FIA új elnökeForrás: FIA Twitter oldala

Közben az FIA is megszólalt Hamilton kijelentése után, a grandprix.com idézte a szervezet egyik szóvivőjét: „Az FIA büszke a sportfelügyelői rendszerére, amivel összeköti és fejleszti a motorsport legtehetségesebb felügyelőit. Erős, független, tapasztalt szakemberek váltak belőlük, akik pártatlanul és hozzáértéssel végzik a munkájukat."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK