Társoldalunk:

Nem lesz kivételezés, de Wolff szerint Russellnek nehéz dolga lesz Hamilton ellen

2022.02.21. 17:00

Hiába lesz újonc a csapatban, a Mercedes nem fog második számú pilótát csinálni George Russellből, ám Toto Wolff csapatfőnök szerint a jelenlegi Lewis Hamilton ellen így sem lesz könnyű dolga. A Ferrari csapatfőnöke közben annak örül, hogy Charles Leclerc és Carlos Sainz éretten kezeli az egymással csatározás kérdését.

Mint minden Forma-1-es szezonban, az idén is érdekes lesz figyelni a csapaton belüli párharcokat, különösen azon istállók esetében, amelyek a győzelmekért is küzdhetnek. Noha az erőviszonyokat még nem ismerjük, alighanem az egyik ilyen csapat a Mercedes lesz, amelyben Lewis Hamilton megkapta csapattársnak a fiatal és sikerre éhes George Russellt. Ez már önmagában pikáns azok után, hogy az elmúlt öv évben Hamilton dolgát csak alkalmanként megnehezíteni tudó Valtteri Bottas ült a másik autóban, hát még akkor mennyire az lesz, ha Russell felveszi a kesztyűt a hétszeres világbajnokkal.

Hamilton és Russell párharca igazi csemegének ígérkezikForrás: Mercedes

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke már most, az idei autó bemutatója után leszögezte, hogy nem fogják Russellt Hamilton mögé parancsolni pusztán azért, mert utóbbi a Forma-1 legsikeresebb pilótája, és akárcsak korábban, most is egyenlőek lesznek a csapaton belüli feltételek. Soha nem volt első és második számú pilótánk. [Hamiltonnak és Bottasnak] is egyenlőek voltak a feltételek és ugyanolyan volt az autójuk" – szögezte le az osztrák üzletember.

A csapatfőnöknek jelenleg csak az a fontos, hogy ne ismétlődjön meg a Hamilton és Nico Rosberg között totálisan elfajuló háborúskodás, és a két pilóta a csapat érdekeit tartsa szem előtt. „Az idei évben izgalmas helyzetben vagyunk. Az egyik autóban ott van George, egy feltörekvő csillag, a másikban pedig kétségtelenül a valaha volt legjobb pilóta. Ez a dinamika új, és az biztos, hogy megpróbáljuk olyan irányba terelni, aminek a lehető legpozitívabb hatása lesz az autó fejlesztésére és a csapat versenyképesebbé tételére."

Russell ugyanolyan autót fog kapni, mint Hamilton, kérdés, mire megy veleForrás: Daimler AG/© Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Steve Etherington

Wolff célzott rá, hogy Hamilton tavalyi teljesítményét látva Russellnek az idén még nem biztos, hogy egyszerű lesz felvennie a tempót honfitársával. „A viszontagságok mindig is erősebbé, ellenállóbbá és eltökéltebbé tették – utalt főnöke Hamiltonra. – Jelenleg ezt a hozzáállást érzem benne, és a csapat mentalitásában is ezt látom."

A Ferrarinál sincs csapatsorrend

A maranellóiak tavaly – noha jelentősen előreléptek 2020-hoz képest – még messze voltak attól, hogy a futamgyőzelmekért szálljanak harcba, ám könnyen lehet, hogy az idei szezonban ez már másként lesz. Ez pedig akár ellentéteket is szülhet Charles Leclerc és Carlos Sainz között, akiknek a tét növekedésével az eddigi baráti viszonya is nagy próbatétel elé nézhet. A monacói pilóta a csapat idei autójának bemutatója után leszögezte, természetesen küzdhetnek majd egymással. „Természetesen megvitattuk ezt, szerintem pont tegnap, vagy két nappal ezelőtt. Igen, szabadon csatázhatunk, nyilvánvalóan anélkül, hogy ostoba kockázatot vállalnánk, hiszen a csapatért versenyzünk, a végső cél pedig az, hogy a Ferrari nyerjen. De szabad lesz köztünk a harc."

Sainz és Leclerc eddig jóban voltak, kérdés, hogy a tét esetleges növekedésével is megmarad-e ez a viszony kettejük közöttForrás: Ferrari

Carlos Sainz szerint is fontos érezniük, hogy szabadon csatázhatnak majd a pályán, míg Mattia Binotto csapatfőnök azt emelte ki, hogy mennyire éretten kezelték az erről folytatott párbeszédet. „Ami engem illet, boldog voltam, hogy láthattam ezt a két pilótát egy teljesen nyílt, transzparens és érett párbeszédet folytatni. Miként azt a tavalyi szezon is bizonyítja, jól kijönnek egymással, de nem mindig minden úgy van, ahogyan azt az ember kívülről látja. Az ilyen beszélgetéseket nagyon óvatosan kell kezelni, de mindketten fantasztikusan érettek, aminek nagyon örülök."

Tavaly Sainznak első ferraris szezonjában sikerült megelőznie Leclerc-t a pontversenyben, amivel kapcsolatban a monacói úgy érzi, olykor „túl optimista" volt 2021-ben, de tanult ebből.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK