Vágólapra másolva!
Hiába lesz újonc a csapatban, a Mercedes nem fog második számú pilótát csinálni George Russellből, ám Toto Wolff csapatfőnök szerint a jelenlegi Lewis Hamilton ellen így sem lesz könnyű dolga. A Ferrari csapatfőnöke közben annak örül, hogy Charles Leclerc és Carlos Sainz éretten kezeli az egymással csatározás kérdését.

Mint minden Forma-1-es szezonban, az idén is érdekes lesz figyelni a csapaton belüli párharcokat, különösen azon istállók esetében, amelyek a győzelmekért is küzdhetnek. Noha az erőviszonyokat még nem ismerjük, alighanem az egyik ilyen csapat a Mercedes lesz, amelyben Lewis Hamilton megkapta csapattársnak a fiatal és sikerre éhes George Russellt. Ez már önmagában pikáns azok után, hogy az elmúlt öv évben Hamilton dolgát csak alkalmanként megnehezíteni tudó Valtteri Bottas ült a másik autóban, hát még akkor mennyire az lesz, ha Russell felveszi a kesztyűt a hétszeres világbajnokkal.

Hamilton és Russell párharca igazi csemegének ígérkezik Forrás: Mercedes

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke már most, az idei autó bemutatója után leszögezte, hogy nem fogják Russellt Hamilton mögé parancsolni pusztán azért, mert utóbbi a Forma-1 legsikeresebb pilótája, és akárcsak korábban, most is egyenlőek lesznek a csapaton belüli feltételek.

– szögezte le az osztrák üzletember.

A csapatfőnöknek jelenleg csak az a fontos, hogy ne ismétlődjön meg a Hamilton és Nico Rosberg között totálisan elfajuló háborúskodás, és a két pilóta a csapat érdekeit tartsa szem előtt. „Az idei évben izgalmas helyzetben vagyunk. Az egyik autóban ott van George, egy feltörekvő csillag, a másikban pedig kétségtelenül a valaha volt legjobb pilóta. Ez a dinamika új, és az biztos, hogy megpróbáljuk olyan irányba terelni, aminek a lehető legpozitívabb hatása lesz az autó fejlesztésére és a csapat versenyképesebbé tételére."

Russell ugyanolyan autót fog kapni, mint Hamilton, kérdés, mire megy vele Forrás: Daimler AG/© Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Steve Etherington

Wolff célzott rá, hogy Hamilton tavalyi teljesítményét látva Russellnek az idén még nem biztos, hogy egyszerű lesz felvennie a tempót honfitársával. „A viszontagságok mindig is erősebbé, ellenállóbbá és eltökéltebbé tették – utalt főnöke Hamiltonra. – Jelenleg ezt a hozzáállást érzem benne, és a csapat mentalitásában is ezt látom."

A Ferrarinál sincs csapatsorrend

A maranellóiak tavaly – noha jelentősen előreléptek 2020-hoz képest – még messze voltak attól, hogy a futamgyőzelmekért szálljanak harcba, ám könnyen lehet, hogy az idei szezonban ez már másként lesz. Ez pedig akár ellentéteket is szülhet Charles Leclerc és Carlos Sainz között, akiknek a tét növekedésével az eddigi baráti viszonya is nagy próbatétel elé nézhet.

A monacói pilóta a csapat idei autójának bemutatója után leszögezte, természetesen küzdhetnek majd egymással.

„Természetesen megvitattuk ezt, szerintem pont tegnap, vagy két nappal ezelőtt. Igen, szabadon csatázhatunk, nyilvánvalóan anélkül, hogy ostoba kockázatot vállalnánk, hiszen a csapatért versenyzünk, a végső cél pedig az, hogy a Ferrari nyerjen. De szabad lesz köztünk a harc."

Sainz és Leclerc eddig jóban voltak, kérdés, hogy a tét esetleges növekedésével is megmarad-e ez a viszony kettejük között Forrás: Ferrari

Carlos Sainz szerint is fontos érezniük, hogy szabadon csatázhatnak majd a pályán, míg Mattia Binotto csapatfőnök azt emelte ki, hogy mennyire éretten kezelték az erről folytatott párbeszédet. „Ami engem illet, boldog voltam, hogy láthattam ezt a két pilótát egy teljesen nyílt, transzparens és érett párbeszédet folytatni. Miként azt a tavalyi szezon is bizonyítja, jól kijönnek egymással, de nem mindig minden úgy van, ahogyan azt az ember kívülről látja.

Tavaly Sainznak első ferraris szezonjában sikerült megelőznie Leclerc-t a pontversenyben, amivel kapcsolatban a monacói úgy érzi, olykor „túl optimista" volt 2021-ben, de tanult ebből.