Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton és George Russell egyaránt változtatásra szólította fel a közösségi platformok üzemeltetőit, miután a Max Verstappen győzelméhez közvetve hozzájáruló Nicholas Latifi számtalan halálos fenyegetést kapott. A hétszeres világbajnok beszélt a kanadai pilótával az eset után.

Nemcsak a Forma-1-ben, hanem az egyetemes sportban, sőt, szinte minden híresség esetében problémát jelent, hogy a közösségi médián keresztül bántalmazó, zaklató üzenetekkel árasztják el őket, főleg egy-egy hiba után. Az F1-ben legutóbb Nicholas Latifi tapasztalhatta meg ezt, aki a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj utolsó köreiben a falnak ütközött, aminek következtében beküldték a biztonsági autót, és egy vitatott döntésnek köszönhetően Max Verstappen meg tudta előzni Lewis Hamiltont, amivel megszerezte a világbajnoki címet.

Hamilton támogatásáról biztosította Latifit Forrás: AFP/EPA-EFE/Christian Bruna

A kanadai pilóta számos halálos fenyegetést kapott a következő pár napban, és nemrég arról számolt be, hogy csak testőrök társaságában érezte magát biztonságban. Hamilton természetesen attól függetlenül elítélte a történteket, hogy a hiba közvetve a nyolcadik vb-címébe került.

Nem hiszem, hogy óriási változás történt, vagy sokat dolgoztak [a problémán] a közösségi oldalak

nyilatkozta a Mercedes bemutatója utáni sajtóbeszélgetésen. – Még mindig nyomást kell gyakorolnunk rájuk, hogy változtassanak. A mentális egészség valós dolog, és az embereket bántalmazzák ezeken a platformokon. Ezt senki nem érdemli meg, és soha nem szabad eltűrni. [Az oldalak üzemeltetői] képesek változtatni, de úgy tűnik, nem elég gyorsan teszik, úgyhogy továbbra is nyomást kell helyeznünk rájuk.”

A tavalyi idény utolsó futama után Hamilton közel két hónapra eltűnt a nyilvánosságból, de ez nem jelenti azt, hogy ne értesült volna a fejleményekről, és ne tette volna meg az általa szükségesnek vélt lépéseket. A brit pilóta személyesen biztosította együttérzéséről Latifit, és most is kiállt mellette.

Kapcsolatban voltam Nicholasszal, és teljes mértékben támogatom őt – hangsúlyozta. – Tudom, mennyire nehéz lehet ilyen helyzetekben.

Fontos, hogy tudja, élvezi a körülötte lévő emberek támogatását.”

Hamilton korábban tapasztalt hasonlót, esetében ráadásul a rasszizmus is közrejátszott. Legutóbb a Verstappennel történt silverstone-i ütközése után árasztották el ilyen üzenetekkel, aminek hatására a Mercedes, az F1 és az FIA közös közleményt adott ki. A 37 éves versenyző úgy véli, a közösségi média hasznos a szurkolók számára, de a lehetőséget „pozitív módon kell megragadni”.

Egykori csapattársként Russell tudja, hogy Latifinek nem volt könnyű dolga Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Joe Portlock

Hamilton az érintettsége miatt van különleges helyzetben, csapattársa, George Russell pedig azért, mert tavaly még Latifihez hasonlóan a Williamsnél versenyzett. Az ifjabbik brit pilóta honfitársához hasonlóan változásokat sürgetett.

Többet kell tenni a sportolókért és a reflektorfényben lévőkért, mert a billentyűzet mögött az emberek úgy gondolják, hogy joguk van azt mondani, amit csak akarnak – jelentette ki. – Néha elfelejtjük, hogy mindenki ember. Szeretnék annyit tenni [az ügy érdekében], amennyit csak tudok, ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy

fiatal versenyző vagyok, és még mindig képeznem kell magamat ezzel kapcsolatban. Valamit azonban tényleg csinálni kellene.”

Russell két évig versenyzett együtt Latifivel, és ebben az időszakban jó kapcsolatot alakítottak ki. A 24 éves pilóta méltatta egykori csapattársát, és kiemelte, tisztában van vele, hogy mennyire nem volt egyszerű helyzetben azzal az autóval.

Nagyon sajnáltam Nicholast, ő egy csodálatos srác – folytatta. – Rengeteg munkát és erőfeszítést tett bele, és nagyon sokat fejlődött. Hibák persze előfordulnak, és én első kézből tudom, milyen nehéz volt vezetni azt a bizonyos Williamst. Egyáltalán nem érdemelte meg, amit kapott, szóval mindenképpen többet kell tenni.”