Két éve költségeket csökkentenek mégis óriásit drágult a Forma-1

Forma-1, Mercedes, Brackley gyár
2020 Brackley - Post-shutdown return to work - Steve Etherington
Vágólapra másolva!
Ahogy mutatkoznak be a 2022-re épített versenygépek, úgy szaporodik a szakemberek által megosztott tapasztalatokat száma is. Az AlpaTauri csapatfőnöke, Franz Tost beszélt arról, hogy az utóbbi idők legdrágább versenygépét építették meg az idei szezonra. Habár a Forma-1 a kiadások csökkentését tűzte ki célul, úgy tűnik ennek a kivitelezése mégis többe kerül, mint az előző években.

A tavaly bevezetett költségvetési limit először 145 millió dollárra, majd az ide évre 140 millió dollárra korlátozza a csapatok pénztárcáját. 2023-ban pedig további 5 millió dollárral fogják vissza a keretet. Az AT03-as AlphaTauri bemutatását követően Tost a következőket mondta:
"A tavalyi év pénzügyi korlátozásai nem jelentettek gondot az istállónak, hiszen még jóval a limit alatt működtünk. Idén viszont nagy fejtörést okozott tartani a megszabott keretet.

"Minden csapat számára ugyanolyan kihívást jelent ez, mint nekünk, de ha ez közelebb fogja hozni a mezőnyt, akkor megéri az áldozatot."

Franz Tost, az AlpaTauri csapatfőnöke Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

A csapatfőnök nem részletezte, hogy pontosan mely elemek okozzák a drágulást, de alapvetően az autók építéséhez szükséges nyersanyagok árában keresendő a válasz.

Tovább növeli a költségeket, hogy az istállók nem nyúlhattak semmilyen korábbi évi dizájnhoz, hiszen soha nem készültek még hasonló kivitelezésű autók.

Az átállás az új szabályoknak megfelelő versenygépek gyártásában 20%-kal teszi drágábbá az összköltséget

- a McLaren csapat adatai szerint.

Günther Steiner, a Haas F1 Team csapatfőni úgy számol, hogy mire eléri a költségvetési keret a kitűzött határt, a legnagyobb és

a legkisebb csapatok között is csupán 10-20 millió dollár lesz az eltérés az éves büdzsét illetően.

Tost hasonlóan vélekedik Steinerhez, sőt sokkal optimistább: "Szerintem a költségvetési sapka limitjének újabb 5 millió dollárral való csökkentése már az idei szezonban is szemmel látható lesz."

"Különbségeket várok a 2021-es idényhez képest. De azt se felejtsük el, hogy a topcsapatok a tavalyi nyári szünetig ugyanazzal a létszámmal működhettek, mint eddig, amiből jelentős előnyt kovácsolhattak."

Az osztrák szakember szerint van még mit behozniuk:

"Volt kapacitásuk (az élcsapatoknak) amit a kutatásra és a fejlesztésre fordíthattak, különösen a szimulációs eszközök területén. Valamint lehetőségük volt rá, hogy kipróbáljanak többféle megoldást is egy adott problémára velünk ellentétben."

Red Bull Racing gyár Milton Keynesben Forrás: Thomas Butler / Red Bull Content Pool

"Mindezeket figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy az élcsapatoknak továbbra is lesz némi előnyük, de a lemaradás tőlük csökkenni fog. Ezzel az új korszakkal több akciót fogunk látni a pályán, ami a nézőknek élvezetesebb versenyeket fog jelenteni." - tette hozzá a csapatfőnök.

"Arra számítok, hogy a most folyamatban lévő változások 2023-ra fogják teljesen kifejteni a hatásukat. Addigra minden jelenleg meglévő előnyük el fog tűnni az élen álló istállóknak."

Tost is osztja azoknak a véleményét akik szerint ha valaki rést talál a pajzson, megnyerheti vele a szezont:

"Habár látszólag minden szigorúan le van írva a szabálykönyvben, mégis lehetséges, hogy az egyik istálló megtalálja a kiskaput, azt a megoldást amire senki más nem gondolt."

A 2022-es idény viszont nemcsak a büdzsé limitálásáról, hanem a bio üzemanyag mértékének a növeléséről is szól. Ez befolyással lehet az autók teljesítményére, Franz Tost viszont erről is beszélt:

"Nem számítok nagy változásra. Remélem, hogy a Honda idén is olyan fantasztikus munkát fog végezni, mint tavaly. Így nem lesz okunk aggódni a motor teljesítménye miatt."

Az előzetes kalkulációk szerint az üzemanyag összetételének a változtatása csökkentheti a motor teljesítőképességét.

"A legnagyobb módosítás valóban az üzemanyagot érinti, aminek 10%-kal kell több bio alapanyagot tartalmaznia." - zárta gondolatait Franz Tost.

Forrás