Társoldalunk:
Hírlevél

Az F1 megközelítését kritizáló Vettel nem rúgná ki a versenyigazgatót

2022.02.14. 08:27

A McLaren pilótái után Sebastian Vettel is kiállt a Mercedes által kritizált Michael Masi mellett, és a versenyigazgató eltávolítása helyett a sportág által alkalmazott megközelítésen változtatna.

Az idei szezon kezdetének közeledtével egyre többi pilótának nyílik alkalma két hónapos távlatból visszatekinteni az Abu-dzabi Nagydíj fináléjára és elmondani véleményét arról, hogy Michael Masi versenyigazgatót le kell-e váltani. A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel szerint nem.

Vettel nem a versenyigazgató személyét változtatnáForrás: Motorsport Images/Zak Mauger

Az idei McLaren bemutatóján Daniel Ricciardo és Lando Norris is kiállt Masi mellett, előbbi egyenesen kijelentette, hogy ha a versenyigazgató maradni akar, akkor maradjon. Nemcsak a wokingiak pilótái érzik azonban úgy, hogy Masit nem kellene kirúgni az Abu-Dzabiban történtek miatt, hanem Vettel is, aki szerint elsősorban a szabályok tisztázására van szükség. „A futam közben én is azon tűnődtem, hogy miért nem engedték el hamarabb a lekörözötteket, hogy folytatódhasson a verseny, de gondolom van erre egy protokoll és szabályzat. A legfontosabb, hogy a jövőben világos legyen, mi történik az ilyen helyzetekben, és ne merüljenek fel többé kérdések" – utalt az Autosport kérdésére az Aston Martin német pilótája arra, hogy Masi csak az utolsó előtti körben döntött a lekörözöttek körvisszavétele mellett, és akkor is csak azokat a pilótákat engedte el, akik Hamilton és Verstappen között voltak.

Vettel szavaiból leginkább az tűnik ki, hogy az F1 által képviselt állásponttal nem ért egyet, miszerint a show-t előtérbe kell helyezni a sporttal szemben,hiszen emiatt volt nyomás Masin arra vonatkozóan, hogy mindenképpen indítsa újra a futamot legalább egy körre. A négyszeres világbajnok sajnálatosnak nevezte, hogy e két elv között kellett dönteni, és kifejezte abbéli reményét, hogy a jövőben a sport kerül előtérbe, egyúttal elmondta, szerinte Masi jó munkát végzett.

Daniel Ricciardo már nem vehette vissza a körét, így az utolsó körben páholyból nézte a Hamilton-Verstappen csatátForrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Olykor nem könnyű a bíró vagy ez esetben Michael helyében lenni, de szerintem nagyszerű munkát végzett, különösen azt nézve, hogy Charlie [Whiting] hirtelen távozása után kellett betöltenie a megüresedett pozíciót. Igazán koncentrált és elszánt volt aziránt, hogy jó munkát végezzen. Nem tudom, hogy mit tartogat számára a jövő, de remélem, hogy marad, mert összességében nagyon-nagyon jó munkát végzett" – dicsérte a versenyigazgatót, majd hozzátette: „Az utolsó futam körül rengeteg az ellentmondás, de ennek nem kellene így lennie. Ha az összképet nézzük, [Masi] nagyon jól teljesített."

Masi maradása nagyban függ az FIA jelenleg is folyó vizsgálatától, amely a szükséges szabályváltozások mellett a versenyigazgató szerepkörének átformálásáról és az ausztrál szakember jövőjéről is dönt. Sajtóhírek szerint Masit a Mercedes el akarja távolítani a pozíciójából, és a háttérben Lewis Hamilton akár a Forma-1-ben maradásához is köthette a versenyigazgató távozását, de ha Masinak mennie is kell, ezt valószínűleg akkor sem tudjuk meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK