Az F1 megközelítését kritizáló Vettel nem rúgná ki a versenyigazgatót

Forma-1, Osztrák Nagydíj 2020, Michael Masi
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 02: FIA Race Director Michael Masi walks in the Paddock during previews for the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 02, 2020 in Spielberg, Austria. (Photo by Mario Renzi - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A McLaren pilótái után Sebastian Vettel is kiállt a Mercedes által kritizált Michael Masi mellett, és a versenyigazgató eltávolítása helyett a sportág által alkalmazott megközelítésen változtatna.

Az idei szezon kezdetének közeledtével egyre többi pilótának nyílik alkalma két hónapos távlatból visszatekinteni az Abu-dzabi Nagydíj fináléjára és elmondani véleményét arról, hogy Michael Masi versenyigazgatót le kell-e váltani. A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel szerint nem.

Vettel nem a versenyigazgató személyét változtatná Forrás: Motorsport Images/Zak Mauger

Az idei McLaren bemutatóján Daniel Ricciardo és Lando Norris is kiállt Masi mellett, előbbi egyenesen kijelentette, hogy ha a versenyigazgató maradni akar, akkor maradjon.

Nemcsak a wokingiak pilótái érzik azonban úgy, hogy Masit nem kellene kirúgni az Abu-Dzabiban történtek miatt, hanem Vettel is, aki szerint elsősorban a szabályok tisztázására van szükség.

„A futam közben én is azon tűnődtem, hogy miért nem engedték el hamarabb a lekörözötteket, hogy folytatódhasson a verseny, de gondolom van erre egy protokoll és szabályzat. A legfontosabb, hogy a jövőben világos legyen, mi történik az ilyen helyzetekben, és ne merüljenek fel többé kérdések" – utalt az Autosport kérdésére az Aston Martin német pilótája arra, hogy Masi csak az utolsó előtti körben döntött a lekörözöttek körvisszavétele mellett, és akkor is csak azokat a pilótákat engedte el, akik Hamilton és Verstappen között voltak.

Vettel szavaiból leginkább az tűnik ki, hogy az F1 által képviselt állásponttal nem ért egyet, miszerint a show-t előtérbe kell helyezni a sporttal szemben,hiszen emiatt volt nyomás Masin arra vonatkozóan, hogy mindenképpen indítsa újra a futamot legalább egy körre. A négyszeres világbajnok sajnálatosnak nevezte, hogy e két elv között kellett dönteni, és kifejezte abbéli reményét, hogy a jövőben a sport kerül előtérbe, egyúttal elmondta,

szerinte Masi jó munkát végzett.

Daniel Ricciardo már nem vehette vissza a körét, így az utolsó körben páholyból nézte a Hamilton-Verstappen csatát Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Olykor nem könnyű a bíró vagy ez esetben Michael helyében lenni, de szerintem nagyszerű munkát végzett, különösen azt nézve, hogy Charlie [Whiting] hirtelen távozása után kellett betöltenie a megüresedett pozíciót. Igazán koncentrált és elszánt volt aziránt, hogy jó munkát végezzen.

– dicsérte a versenyigazgatót, majd hozzátette: „Az utolsó futam körül rengeteg az ellentmondás, de ennek nem kellene így lennie. Ha az összképet nézzük, [Masi] nagyon jól teljesített."

Masi maradása nagyban függ az FIA jelenleg is folyó vizsgálatától, amely a szükséges szabályváltozások mellett a versenyigazgató szerepkörének átformálásáról és az ausztrál szakember jövőjéről is dönt. Sajtóhírek szerint Masit a Mercedes el akarja távolítani a pozíciójából, és a háttérben Lewis Hamilton akár a Forma-1-ben maradásához is köthette a versenyigazgató távozását, de ha Masinak mennie is kell, ezt valószínűleg akkor sem tudjuk meg.