Társoldalunk:
Hírlevél

Ricciardo: Én talán a vb-cím közelében sem lettem volna a Red Bull-lal

2022.02.13. 08:43

Daniel Ricciardo annak ellenére sem bánta meg, hogy 2018-ban eligazolt a Red Bulltól, hogy a bikások tavaly Max Verstappennel felértek a csúcsra. Az ausztrál pilóta egyáltalán nem tartja biztosnak, hogy ez vele is megtörtént volna.

Daniel Ricciardo mindmáig az utolsó pilóta, aki önszántából távozott a Red Bulltól, és nem a csapatvezetés határozott a leváltásáról. A most 32 éves versenyző 2018 nyarán döntötte el véglegesen, hogy elhagyja nevelőistállóját, miután egyre jobban látszott, hogy az energiaitalosok elsősorban Max Verstappenre építenék a jövőt. 

Ricciardo 2018-ban hagyta el a Red BulltForrás: AFP/Evaristo Sa

Az ausztrál versenyző azóta két évet töltött a Renault-nál, egyet pedig a McLarennél, és mindössze egy győzelemig és további két dobogós helyezésig jutott. Ez idő alatt egykori csapattársa 15-ször látta meg elsőként a kockás zászlót, tavaly pedig megszerezte első világbajnoki címét. Felmerül a kérdés, hogy Ricciardo a történtek fényében Ricciardo megbánta-e a döntését.

Őszintén szólva nemfelelte az erre vonatkozó kérdésre a nyolcszoros futamgyőztes a nemzetközi média néhány képviselőjének, de egy kis időre elgondolkozott, mielőtt folytatta. – Azért hezitáltam, mert nem akarok határozott nemmel válaszolni, mintha tiszteletlen lennék a Red Bull-lal szemben, mivel rengeteget adtak nekem a pályafutásom során, tényleg sok mindent lehetővé tettek számomra. Azonban öt évet töltöttem ott, és kicsit úgy éreztem, hogy eljutottam egy pontra, amikor már nem voltam… Tényleg úgy éreztem, hogy szükségem van valami újdonságra.”

Persze ahhoz, hogy ő is részt vehessen a világbajnoki csatában, önmagában nyilvánvalóan nem lett volna elég, hogy 2018 után is a csapatnál marad, hiszen Sergio Pérez teljesítménye megmutatta, hogy ez egyáltalán nem magától értetődő. Ricciardo elképzelhetőnek tartja, hogy ő sem tudott volna felnőni az óriási feladathoz.

2021-ben megnyerték az egyéni világbajnoki címet, de ha [2019-re, 2020-ra és 2021-re is] maradok, nem biztos, hogy jobbá váltam volna – jelentette ki. – Szóval ha még mindig ott lennék, talán a vb-cím közelében sem letten volna, ezt egyszerűen nem lehet tudni.”

Persze ettől még lehetnének benne rossz érzések amiatt, hogy egykori istállója nem vele tért vissza a csúcsra, főleg úgy, hogy a Mercedes pont abban az évben taszította le onnan a Red Bullt, amikor a Toro Rossótól felvitték a nagycsapathoz. Ricciardo viszont leszögezte, semmilyen irigység nincs benne, sőt, örül Verstappen és az energiaitalosok sikerének. 

Ricciardo örül egykori csapata sikerénekForrás: AFP/Ferenc Isza

„Szükségem volt egy kis változásra, de az biztos, hogy ez némi szenvedéssel járt – fogalmazott. – Azonban őszintén szólva nem bántam meg azokat a változásokat, amelyeken keresztülmentem, vagy az akkori lépésemet. Ez mind része a sportágnak, az ember pedig nyilván többet tanul magáról, és felnő, de nem voltak [olyan gondolataim, hogy] »mi lehetett volna?«, amikor láttam, hogy Max tavaly megnyerte a bajnokságot. Semmilyen önsajnáltató érzésem nem volt. Ha valaminek, annak örültem, hogy visszajutottak a csúcsra. Szóval ha már én nem lehettem, akkor örülök, hogy ők voltak.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK