Társoldalunk:

Sainz: Tiszteletre méltó, hogy Hamilton nem balhézott a veresége után

2022.02.13. 11:14

Carlos Sainz elárulta, az Abu-dzabi Nagydíj dobogóján beszélt néhány szót Lewis Hamiltonnal, aki valóban küzdött az érzéseivel drámai veresége után. A Ferrari pilótája a hétszeres világbajnok mellett egykori csapattársát, Max Verstappent is méltatta.

Az autóbemutatókkal lényegében már el is kezdődött az új szezon, de még mindig nem csendesedtek el teljesen az előző idény befejezése által keltett hullámok. Az FIA hétfőn tárja az F1-es bizottság elé vizsgálatának eredményét, emellett időről időre valaki megszólal a szezonzárón történtekkel kapcsolatban. 

Hamilton kivívta Sainz tiszteletét a szezonzáró leintése utánForrás: AFP/Andrej Isakovic

Ezúttal Carlos Sainzon volt a sor, aki abban a különleges helyzetben volt, hogy a nagyon boldog Max Verstappen és a rendkívül csalódott Lewis Hamilton mellett ő állhatott fel a dobogóra Abu-Dzabiban. A spanyol pilóta szerint utóbbi kifejezetten elegánsan kezelte a helyzetet, pedig belül igazán küszködött.

Nehéz lehet elfogadni, hogy ha valaki így veszíti el a bajnoki címet az utolsó körben – nyilatkozta aCorriere della Serának adott interjújában. –Minden eddiginél jobban tisztelem őt azért, ahogyan [utána] viselkedett. A dobogón váltottunk néhány szót, tényleg szenvedett.”

Hozzá kell tenni, hogy Hamilton ezt követően közel két hónapig nem szólalt meg a nyilvánosság előtt, ami már többekben ellenérzést váltott ki annak tudatában, hogy a mezőnyből ő használja az egyik legaktívabban a közösségi médiát. Ugyanakkor tény, hogy közvetlenül a leintés után semmilyen módon nem kereste a bajt. „Nagyon rosszul [éreztem volna magam] – válaszolta Sainz az erre vonatkozó kérdésre. – Meglepődtem, hogy a futam végén mennyire kerülte a konfliktust.”

Az FIA azóta vizsgálatot indított az ügyben, hogy kielemezzék, mi vezetett Michael Masi versenyigazgató sokak által vitatott döntéséhez. Sainz úgy véli, van min változtatni, de nem tartja tragikusnak a kialakult szituációt.

El kell kerülnünk, hogy újra elkövessük ezeket a hibákat – szögezte le. – A labdarúgásban minden mérkőzés vitát szül, meg kell akadályoznunk, hogy az F1 is ilyen feszültséget váltson ki. Ugyanakkor nem gondolom, hogy a helyzet katasztrofális lenne, meggyőződésem, hogy javulni fog.” 

Sainz a sokak által vitatott döntés ellenére sem tartja tragikusnak a helyzetet a bíráskodás terénForrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Ferrari versenyzőjét nemcsak Hamiltonról, hanem tavalyi ellenfeléről és legyőzőjéről, Verstappenről is faggatták. A 27 éves pilóta együtt debütált az újdonsült világbajnokkal a Toro Rossónál, a nagycsapathoz viszont már csak utóbbit vitték fel. A hatszoros dobogós ennek ellenére csak pozitívan volt hajlandó beszélni egykori csapattársáról.

Csodálom a képességét, hogy minden helyzetben képes a gyors tempóra, a bátorságát, ahogyan a saját útját járja, [amikor végrehajt] egy kritikus előzést – válaszolta arra a kérdésre, hogy mit becsül és mit nem kedvel Verstappanben. – Utálni semmit nem utálok, jobb, ha ezt mondom, különben felhasználnák.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK