A McLaren pilótái kiálltak az F1 sokat bírált versenyigazgatója mellett

Forma-1, Michael Masi
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 13: FIA Race Director Michael Masi looks on as a press conference is held outside the paddock after for the F1 Grand Prix of Australia was cancelled at Melbourne Grand Prix Circuit on March 13, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lando Norris és Daniel Ricciardo is úgy véli, Michael Masinak maradnia kell a versenyigazgatói poszton, amennyiben ő is úgy akarja. Előbbi ugyanakkor kiemelte, hogy ettől még nincs minden rendben a sportágon belül.

A tavalyi idényzáró végén látott versenyigazgatói döntések miatt az F1-es közvélemény jelentős része követeli Michael Masi eltávolítását a posztról. Persze akadt, aki valamelyest árnyalta a helyzetet, de olyan megszólaló nem nagyon volt, aki kifejezetten az ausztrál szakember maradását szorgalmazta volna.

Masi rengeteg kritikát kapott az elmúlt időszakban Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

A korábban F1-es versenyzőként, jelenleg pedig szakkommentátorként tevékenykedő Martin Brundle a napokban például arról értekezett, hogy Masi pozíciója a jövőre nézve tarthatatlan. A McLaren pilótái azonban másképp gondolják, és mindketten beálltak a versenyigazgató mögé.

Támogatom Michaelt, sok más nagyszerű dolgot tett az előző idényben, illetve az elmúlt néhány szezonban, amióta vele dolgozunk

nyilatkozta Lando Norris a McLaren bemutatója után a nemzetközi sajtó néhány képviselőjének. – Szerintem sok minden jól működik, csak el kell simítani ezeket az apróságokat, amelyek nagy hatással lehetnek [az eseményekre], amit nem akarunk.”

Ahogyan az utolsó mondatával már utalt rá, nem gondolja, hogy minden tökéletesen működik az F1-en belül. A brit pilóta elárulta, a vizsgálat részeként az FIA párbeszédet folytat a versenyzőkkel, de ez egyébként is a normál ügymenet része. Hozzátette, a Nemzetközi Automobil Szövetség a jelek szerint felismerte a problémákat, ők pedig bíznak benne, hogy a megfelelő irányban változtatnak a szabályokon. Többek között azért, hogy a jövőben senki ne hozhasson a korábbiaknak ellentmondó döntést.

Úgy gondolom, hogy a nyilvánvaló dolog, amit mindannyian akarunk, az a következetesség – jelentette ki. – Amikor valami nem konzisztens, mint azon a hétvégén, akkor az emberek bosszúsak és frusztráltak lesznek. A következetességre, illetve a szabályokra alapozva hozunk mi és a csapat is döntéseket.

Szóval amikor valami megváltozik, az bizonyos embereket dühíteni fog.”

Hasonló véleményen van Norris csapattársa, Daniel Ricciardo is. „Nem szeretek [más] emberek nevében beszélni, de végső soron, ha Michael maradni akar, akkor maradjon! – fogalmazott. – Nem hiszem, hogy egy esetnek mindent meg kellene határoznia, ha értitek, mire gondolok.”

Norris és Ricciardo is támogatja Masi maradását Forrás: McLaren

Az ausztrál az ismerősei reakcióiból valamelyest le tudta szűrni, hogy milyen arányban oszlanak meg a vélemények az esetről. Persze neki is megvoltak a gondolatai, hiszen a sors úgy hozta, hogy közvetlenül a két érintett mögött nézhette végig Lewis Hamilton és Max Verstappen csatáját az utolsó körben.

Karácsonyra nyilván hazamentem, a családom és a barátaim pedig elkerülhetetlen módon megkérdezték, hogy »hűha, mit gondoltál az utolsó versenyről?, és elég vegyes [reakciók] voltak. A többség bizonytalan volt, de mások azt mondták, hogy »ez igencsak szórakoztató volt, az utolsó körben dőlt el a világbajnoki cím«.

Az első sorból figyelhettem az eseményeket, valamiért közvetlenül mögöttük hagytak, és azt gondoltam, hogy »wow, ez tényleg megtörténik? Ez őrület!«.”

Ricciardo a 2008-as Brazil Nagydíjhoz hasonlította a tavalyi abu-dzabi futamot, hiszen bő 13 évvel ezelőtt is az utolsó körben dőlt el a világbajnoki cím Hamilton és Felipe Massa között. Akkor a televízió előtt ülve azt gondolta, hogy ilyesmi soha többé nem fordul elő, azóta persze kiderült, hogy ebben tévedett. A 32 éves versenyző a kritikák ellenére úgy véli, a Forma-1 népszerűsége nem fog csökkenni a történtek miatt.

Azt hiszem, ez olyan pillanat volt, amelyet nem mindenki fog értékelni – mondta. – Ugyanakkor szerintem a sportág szerelmesei továbbra is a sportág szerelmesei maradnak, és kíváncsian várják, mi történik 2022-ben.”