Társoldalunk:
Hírlevél

A McLaren pilótái kiálltak az F1 sokat bírált versenyigazgatója mellett

2022.02.12. 11:00

Lando Norris és Daniel Ricciardo is úgy véli, Michael Masinak maradnia kell a versenyigazgatói poszton, amennyiben ő is úgy akarja. Előbbi ugyanakkor kiemelte, hogy ettől még nincs minden rendben a sportágon belül.

A tavalyi idényzáró végén látott versenyigazgatói döntések miatt az F1-es közvélemény jelentős része követeli Michael Masi eltávolítását a posztról. Persze akadt, aki valamelyest árnyalta a helyzetet, de olyan megszólaló nem nagyon volt, aki kifejezetten az ausztrál szakember maradását szorgalmazta volna. 

Masi rengeteg kritikát kapott az elmúlt időszakbanForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

A korábban F1-es versenyzőként, jelenleg pedig szakkommentátorként tevékenykedő Martin Brundle a napokban például arról értekezett, hogy Masi pozíciója a jövőre nézve tarthatatlan. A McLaren pilótái azonban másképp gondolják, és mindketten beálltak a versenyigazgató mögé.

Támogatom Michaelt, sok más nagyszerű dolgot tett az előző idényben, illetve az elmúlt néhány szezonban, amióta vele dolgozunknyilatkozta Lando Norris a McLaren bemutatója után a nemzetközi sajtó néhány képviselőjének. – Szerintem sok minden jól működik, csak el kell simítani ezeket az apróságokat, amelyek nagy hatással lehetnek [az eseményekre], amit nem akarunk.”

Ahogyan az utolsó mondatával már utalt rá, nem gondolja, hogy minden tökéletesen működik az F1-en belül. A brit pilóta elárulta, a vizsgálat részeként az FIA párbeszédet folytat a versenyzőkkel, de ez egyébként is a normál ügymenet része. Hozzátette, a Nemzetközi Automobil Szövetség a jelek szerint felismerte a problémákat, ők pedig bíznak benne, hogy a megfelelő irányban változtatnak a szabályokon. Többek között azért, hogy a jövőben senki ne hozhasson a korábbiaknak ellentmondó döntést.

Úgy gondolom, hogy a nyilvánvaló dolog, amit mindannyian akarunk, az a következetesség – jelentette ki. – Amikor valami nem konzisztens, mint azon a hétvégén, akkor az emberek bosszúsak és frusztráltak lesznek. A következetességre, illetve a szabályokra alapozva hozunk mi és a csapat is döntéseket. Szóval amikor valami megváltozik, az bizonyos embereket dühíteni fog.”

Hasonló véleményen van Norris csapattársa, Daniel Ricciardo is. „Nem szeretek [más] emberek nevében beszélni, de végső soron, ha Michael maradni akar, akkor maradjon! – fogalmazott. – Nem hiszem, hogy egy esetnek mindent meg kellene határoznia, ha értitek, mire gondolok.” 

Norris és Ricciardo is támogatja Masi maradásátForrás: McLaren

Az ausztrál az ismerősei reakcióiból valamelyest le tudta szűrni, hogy milyen arányban oszlanak meg a vélemények az esetről. Persze neki is megvoltak a gondolatai, hiszen a sors úgy hozta, hogy közvetlenül a két érintett mögött nézhette végig Lewis Hamilton és Max Verstappen csatáját az utolsó körben.

Karácsonyra nyilván hazamentem, a családom és a barátaim pedig elkerülhetetlen módon megkérdezték, hogy »hűha, mit gondoltál az utolsó versenyről?, és elég vegyes [reakciók] voltak. A többség bizonytalan volt, de mások azt mondták, hogy »ez igencsak szórakoztató volt, az utolsó körben dőlt el a világbajnoki cím«. Az első sorból figyelhettem az eseményeket, valamiért közvetlenül mögöttük hagytak, és azt gondoltam, hogy »wow, ez tényleg megtörténik? Ez őrület!«.”

Ricciardo a 2008-as Brazil Nagydíjhoz hasonlította a tavalyi abu-dzabi futamot, hiszen bő 13 évvel ezelőtt is az utolsó körben dőlt el a világbajnoki cím Hamilton és Felipe Massa között. Akkor a televízió előtt ülve azt gondolta, hogy ilyesmi soha többé nem fordul elő, azóta persze kiderült, hogy ebben tévedett. A 32 éves versenyző a kritikák ellenére úgy véli, a Forma-1 népszerűsége nem fog csökkenni a történtek miatt.

Azt hiszem, ez olyan pillanat volt, amelyet nem mindenki fog értékelni – mondta. – Ugyanakkor szerintem a sportág szerelmesei továbbra is a sportág szerelmesei maradnak, és kíváncsian várják, mi történik 2022-ben.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK