Vágólapra másolva!
Carlos Sainz elárulta, tavalyi szerény kijelentése ellenére már akkor is bízott benne, hogy képes lesz felvenni a harcot Charles Leclerc-rel. A spanyol pilóta minél hamarabb szerződést hosszabbítana a Ferrarival.

Sokan meglepődtek, amikor Carlos Sainz az 5. helyen végzett a 2021-es pontversenyben, megelőzve többek között csapattársát, Charles Leclerc-t. A legtöbben arra számítottak, hogy a spanyol pilóta simán kikap a kétszeres futamgyőztestől, és bár a legyőzéséhez kellett egy kis szerencse, de már az is megsüvegelendő lett volna, ha csak megszorongatja a Ferrarinál akkor a harmadik évét teljesítő 24 éves pilótát.

Sainz nem figyel azokra, akik a legnagyobb célokra esélytelennek tartják Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Sainzot annak ellenére nem sorolja a legjobb pilóták közé az F1-es közvélemény, hogy már a 2021-es szezont megelőző két évben is bizonyított: mindkétszer úgy végzett a pontverseny 6. pozíciójában, hogy a pályán szerzett pontokat tekintve csak a 4. leggyorsabb autóban ült. A hatszoros dobogós nem is foglakozik azokkal, akik nem tartják őt elég gyorsnak.

– nyilatkozta aCorriere della Serának. –Aki érti ezt a sportágat, és aki dolgozott velem, az tudja, hogy egyáltalán nem vagyok az. Amikor Mattia Binotto [csapatfőnök] a Ferrarihoz hívott, tisztában volt vele, hogy jó munkát tudok végezni, és nagyon gyors tempóra vagyok képes. Azoknak a véleményére, akik azt gondolják, hogy nem vagyok túl magas szinten, nem is figyelek, mert nem ismerik a Forma-1-et.”

Ugyanakkor Sainz nem mindig volt ennyire magabiztos, legalábbis látszólag. A Ferrari tavalyi bemutatóján Leclerc megkérdezte tőle, hogy „tényleg azt gondolod, hogy meg tudsz verni?”, mire a27 éves versenyző egyértelmű nemmel felelt. Most azonban elárulta, mindez az akkor szükségesnek vélt udvariasság részét képezte.

Logikus válasz volt – szögezte le. – Épphogy csak megérkeztem, rengeteget kellett tanulnom, és nagyon erős csapattársam volt. Azonban már akkor is hittem magamban, az önbizalmam sosem hiányzott, de reálisnak kellett lennem. Az olyan pilótáknak, mint Leclerc, [Lando] Norris, [Max] Verstappen vagy [Lewis] Hamilton nincsen gyenge pontjuk. Az összehasonlítás úgy történik, hogy minden részleten javítunk, és jó móka, ha ilyen csapattársunk van: megfigyeléssel tanulunk.”

Sainz egyelőre csak az idei év végéig rendelkezik szerződéssel, de könnyen lehet, hogy ez már nem sokáig lesz így.

Binotto még decemberben elárulta, hogy a tél folyamán le fognak ülni egymással, ám azóta nem érkezett hír az esetleges hosszabbítással kapcsolatban. A spanyol pilóta azonban optimista a megállapodást illetően.

Binotto után Sainz is megemlítette a szerződéshosszabbítást Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Colombo Images

Ahogyan Binotto is mondta, mindkét fél elégedett, és közösen akarjuk folytatni, a télen pedig lesz lehetőségünk a megegyezésre, amivel próbálkozunk – magyarázta. – A legnagyobb célom, hogy világbajnok legyek a Ferrarival, [ezért] szeretnék minél hamarabb hosszabbítani.”

Sainz jelenleg a leggazdagabb történelemmel rendelkező istállónál versenyez, így adódik a kérdés, hogy kinek a csapattársaként versenyezne, ha erre lenne lehetősége. A válasz aligha lep meg bárkit, aki csak minimálisan is, de ismeri a Scuderia F1-es múltját.

Amióta a Ferrarinál vagyok, rengeteg történetet hallottam Michael Schumacherről

– felelte. – Ő egy olyan ember, akit szerettem volna megismerni, és akit szerettem volna a csapattársamnak tudni, hogy megértsem, hogyan lehetett ennyire különleges. Minden szerelő róla beszél, és jó hallani, hogy miként tudott a maga oldalára állítani egy egész csapatot, miközben megbecsülés és szeretet vette körül.”