Társoldalunk:
Hírlevél

Iszonyatos fájdalmak közepette nyerte meg a világbajnokságot Max Verstappen

2022.02.08. 13:51

Max Verstappen eddig nem kommentálta a tavalyi drámai szezonzáró futamot, időre volt szüksége, hogy a Mercedes és Lewis Hamilton felől érkező nyomás csillapodjon. Most viszont reflektál a 2021-es szezonra, a meghatározó pillanatokra és az őt ért támadásokra is. A holland versenyző a brit Guardiannak adott terjedelmes interjút.

A 2021-es világbajnoki cím a szezon utolsó körében, szinte az utolsó métereken dőlt el.

Mi járt a fejemben? - tette fel a kérdést magának Max Verstappen. Kizárólag egy dolog: Csak arra tudtam gondolni, hogy meg kell előzzem. Nincs más lehetőség. Nem fogok másodikként célba érni.

Éreztem, hogy az új rajtnál van a legnagyobb esélyem. Teljes padlógázra léptem, amikor éreztem, hogy begörcsöl a lábam. A fájdalom csak erősödött, de nem emelhettem el a gázpedálról a lábam. Nem mozdulhattam, lehetetlen volt. Tudtam, hogy bármi is történjen, végig kell csinálnom. Az adrenalin persze segít ilyenkor, tompítja a fájdalmat, de azt hiszem volt három másodperc amikor el kellett emelnem a lábam a gázról. Aztán két hosszú egyenest követően láttam Hamiltont, ahogy szorosan mögöttem van. A lábam itt már nemcsak görcsölt, de hevesen remegett is.

Éreztem, hogy itt végem. Ha lett volna még egy kör a versenyből, biztos vagyok benne, hogy nem tudtam volna befejezni az első helyen. A stressz olyan szintre emelkedett, amikor már az egész tested reagál rá, de mégsem adhatod fel" - mondta a holland.

Verstappen 2021-ben tízszer indult az első rajtkockából, tíz futamot nyert meg, és tizennyolcszor állt dobogón. Az Emirátusokban brilliáns mozdulatokkal használta ki az ötös kanyart, amiből elsőként kigyorsítva a világbajnoki címet is megszerezte.

"Tudtam, hogy valamivel több helyem van, mint Hamiltonnak. Éreztem, hogy nem számít rá, hogy megpróbálom megelőzni az ötös kanyarban"- mondta a holland, akinek később az édesapja is beismerte: váratlan húzás volt tőle ez a manőver.

Hamilton újra megpróbált visszatámadni, de Verstappen elhárította azt, így elsőként intette le a kockás zászló Abu-Dzabiban az újdonsült világbajnokot.

"Nem hittem el. Főleg, hogy az egész versenyen úgy tűnt: nem fogok győzni. Aztán hirtelen megfordul veled a világ, te vagy a világbajnok. Azt látod ahogy a csapattagok és az édesapád fut feléd. Ezért dolgoztam egész életemben. Ez volt az álmom."

Max Verstappen és a Red Bull Racing ünnepléseForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Verstappen nevetve hozzátette:

Azt hittem, édesapámnak épp szívrohama van. Annyira sápadt volt, ami már nem tűnt egészségesnek. Aztán odajött hozzám és azt mondtuk egymásnak: megcsináltuk."

Elmondta, hogy mire emlékszik a pillanatból, amikor Hamilton odament hozzá:Csak egy pillanatra láttam, amikor levettük a sisakot és odajött gratulálni, ami egy szép gesztus volt tőle."

Megkérdezték Verstappentől, hogy át tudja-e érezni Hamilton helyzetét, mire a világbajnok így válaszolt: Nehéz magamat az ő helyébe képzelni, hiszen nem vagyok hétszeres világbajnok. Ha az lennék, kevésbé fájna, hogy a futamot végig vezetve és kontroll alatt tartva végül elbukom a címet."

Verstappen és a Red Bull pezsgőfürdőbenForrás: Red Bull Racing Twitter oldala

A két rivális tavaly december óta nem beszélt egymással, amiről Verstappen azt mondta, hogy ez a helyzet teljesen normális, hiszen rengeteget találkoznak a versenyhétvégéken.

Azt is elmondta, hogy beárnyékolják-e a történtek, a versenyigazgatót ért támadások az örömét:

Egyáltalán nem. Remek szezonom volt, úgy érzem, hogy megérdemeltem a sikert. Az emberek kizárólag az utolsó futamra emlékeznek, de sokszor voltam balszerencsés. Ha azok a balszerencsés pillanatok nincsenek, már jóval korábban eldőlt volna a világbajnoki cím sorsa."

Beszélt arról is, hogyan élte meg a Brit Nagydíjat, ahol az első körben Hamilton kilökte, és 290 km/h sebességgel csapódott be kocsijával a gumifalba. Miközben ő a kórházi vizsgálatokon esett át, a brit és csapata önfeledten ünnepelte a futamgyőzelmet.

"A legfájdalmasabb pontja volt a szezonnak. Nemcsak azért, mert nem tudtam pontokat szerezni, hanem fizikailag is. Mindenem fájt. A nyakam, a hátam, a vállaim. Borzalmas fájdalmaim voltak. Elég keménynek gondolom magam, de egy ilyen ütközés nem tesz jót se a testednek, se az agyadnak. Miután hazatértem még négy napig semmilyen képernyőt nem nézhettem, pihenésre volt szüksége az agyamnak, hogy regenerálódjon."

Max Verstappen 290km/h-val történő becsapódása után a Brit NagydíjonForrás: F1

Hozzátette, hogy az eset miatt nem neheztelnek a Mercedesre:

A Red Bull nem így működik. Tiszteletlen volt a részükről amit műveltek, de mindig azt nézzük ilyen helyzetekben, hogy mi az amit mi jobban csinálhattunk volna. A szezon második felére már erősebben érkeztünk. Olyan futamokat is megnyertünk amiknek nem mi voltunk az esélyesei."

Elismerte, hogy a tavalyi szezont nem csinálná végig újra."Nem lehet minden évet ilyen drámai közegben teljesíteni. Nem egészséges se nekem, se a csapatnak. A Mercedesnek se."

Abu-Dzabiban, a drámai futam leintése után Verstappen az autója mellett pihent megForrás: Red Bull Racing Twitter oldala

Max Verstappen élete nem sokat változott mióta világbajnok lett: Amikor otthon vagyok továbbra is azokat a dolgokat csinálom amiket azelőtt is, hogy világbajnok lettem.

Végül pedig a 2022-es szabályváltoztatásokhoz fűzött néhány gondolatot. Úgy véli, hogy az autók valamivel lassabbak lesznek, ez pedig azt jelentheti, hogy több akciót látunk majd a pályákon. 

Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK