Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull főnöke betartotta ígéretét, miután megsértett egy sportbírót

2022.02.06. 18:22

Christian Horner eleget tett azon felajánlásának, miszerint részt vesz a Nemzetközi Sportfelügyelői Szemináriumon, sőt, ő maga is felszólalt az eseményen. A Red Bull csapatfőnöke a tavalyi Katari Nagydíj hétvégéjén kritizált egy sportbírót, ami nem nyerte el az FIA tetszését.

Christian Horner a 2021-es Katari Nagydíjon került a kritikák kereszttüzébe, miután a kritizált egy sportbírót. Az esetet az időmérő végjátéka váltotta ki, amikor Pierre Gasly defektje miatt a pálya mellett sárga zászlót lengettek, ám elektronikusan a paneleken és a kormányon sem jelent meg a fényjelzés. Ennek leginkább Max Verstappen itta meg a levét, akit végül öt rajthelyes büntetéssel sújtottak. 

Verstappent a Katari Nagydíj időmérője után büntették meg, főnöke pedig kifakadt a történtekenForrás: AFP/Karim Jaafar

A Red Bull csapatfőnöke ezt követően fakadt ki, és felháborodásában zsiványnak nevezte az „elkövetőt”. A szóhasználat miatt az FIA sportfelügyelői beidézték őt meghallgatásra, de a brit szakember végül hivatalos figyelmeztetéssel megúszta az esetet.

Az indoklásban kiemelték, így bizonyára befolyásolta az ítéletet, hogy Horner ígéretet tett, hogy részt vesz a Nemzetközi Sportfelügyelői Szemináriumon. A kétnapos eseményt abból a célból rendezik meg évente, hogy a világ sportfelügyelői összegyűljenek, és különböző előadásokon, illetve beszélgetéseken keresztül tanuljanak egymástól.

A rendezvényt ezen a hétvégén tartották meg, Horner pedig állta a szavát, és részt vett az ezúttal csak virtuális formában megtartott programon. Olyannyira, hogy az Autosport tudósítása alapján a 48 éves szakember még egy kérdezz-felelek kíséretében a saját szerepéről beszélt a jelenlévőknek, valamint arról is beszámolt, hogy milyen a kapcsolata az F1 sportfelügyelőivel.

Horner ezt követően egy panelbeszélgetésen is szerepet kapott, ami kifejezetten a sportfelügyelői munkáról szólt. Mindezt az F1 sokat bírált versenyigazgatója, Michael Masi vezette, de a Red Bull csapatfőnöke mellett ott volt Charles Leclerc is képviselte az F1-et. Rajtuk kívül a Formula E korábbi bajnoka, António Félix da Costa, a WRC-ben szereplő Ford pilótája, Adrien Fourmaux, valamint a szintén a rali-világbajnokság mezőnyében induló Toyota csapatfőnöke, Jari-Matti Latvala kapott szerepet.

Horner aktív szerepet vállalt a rendezvényenForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Utoljára szintén egy Red Bull-alkalmazott kényszerült ehhez hasonlóra. Verstappent azok után ítélték kétnapos közmunkára, hogy a 2018-as Brazil Nagydíj leintése után elkezdte lökdösni Esteban Ocont, aki kiütötte őt az élről. A holland versenyző megfigyelőként részt vett a sportfelügyelők munkájában a Formula E marrákesi futamán, majd Hornerhez hasonlóan ellátogatott a Nemzetközi Sportfelügyelői Szemináriumra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK