Vágólapra másolva!
A mezőnyből hetedikként az Alfa Romeo is bejelentette idei autóbemutatójának időpontját, ám a hinvili istálló furcsa módon nem az első tesztelés előtt leplezi le 2022-es versenygépét, hanem két nappal utána.

Február 27-én érkezik hivatalosan az Alfa Romeo idei Forma-1-es autója, a C42-es, ami csak azért furcsa, mert a csapatok általában az első tesztelés előtt, legkésőbb annak kezdetekor, a boxutcában leleplezik az adott évi modelljüket. A svájci istálló lépése ugyanakkor az Autosport információi szerint nem azt jelenti, hogy a csapat nem lesz ott a február 23-án kezdődő három napos barcelonai gyakorláson.

Az első kép az Alfa Romeo C42-esről

„Az új autó, amely az első, a csapat által az új szabályok szerint épült kocsi, teljes festésével digitális bemutató keretein belül kerül leleplezésre. Képeket és videókat teszünk róla közzé február 27-én, közép-európai idő szerint reggel 9-kor, majd ezt követi a bemutató 9 óra 30 perctől egy online sajtótájékoztatóval, amelyen részt vesz Frédéric Vasseur csapatfőnök, Jan Monchaux technikai igazgató, valamint a csapat pilótái, Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü" – olvasható az Alfa Romeo közleményében.

A hangsúly pedig a „teljes festésével" szavakon van, az Autosport szerint ugyanis az Alfa a barcelonai tesztelésen már a 2022-es autójával fog körözni

(a tavalyi modellel nem is lenne értelme), viszont még átmeneti festést fognak használni, és a végleges verziót a bemutatón leplezik le.

Kevésbé fognak kötődni a Ferrarihoz

Noha továbbra is a Ferrari erőforrásával fog versenyezni a csapat, a Motorsport olasz kiadása úgy tudja, hogy a továbbiakban nem a maranellóiak váltóját és hátsó felfüggesztését használják majd, aminek az autó tervezésénél lehet előnye, hiszen a továbbiakban ennél a két elemnél nem kell alkalmazkodniuk a készen kapott koncepcióhoz. A szaklap szerint a svájciak autójának az idén rövidebb lesz a tengelytávja a Ferrari modelljénél, illetve a minél karcsúbb oldalszekrények miatt a hűtőket a motor fölé, és nem annak két oldalára helyezik el.

Kevésbé lesz szoros a kapocs a Ferrarival Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

A kis mértékben nevet és logót is változtató istálló egyébként korábban C40-es kódjellel akarta ellátni az idei autóját, mondván a 2021-ről 2022-re halasztott szabályváltozások miatt ez a kocsi már tavaly debütált volna, és amikor elkezdték a tervezését, a C40-es modellnek szánták. Emiatt lett a 2021-es autó a C41-es, most viszont úgy döntöttek, hogy a folytonosság érdekében inkább C42 lesz az idei neve, így a C40-es végül kimarad a sorból.

Az eddig bejelentett autóbemutató időpontok

Csapat Időpont
Aston Martin Február 10.
McLaren Február 11.
Alpha Tauri Február 14.
Ferrari Február 17.
Mercedes Február 18.
Alpine Február 21.
Alfa Romeo Február 27.