Társoldalunk:
Hírlevél

Kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást a Forma-1

2022.01.31. 14:47

Már két szezont is teljesített a koronavírus-járvány kitörése óta, amelyek közül a második során már a védőoltás is elérhető volt, de a Forma-1 eddig nem tette kötelezővé azt azok számára, akik a versenyhétvégéken be akarnak lépni a paddock területére. A The Times értesülései szerint az idei évtől ez azonban változik, és aki nincs beoltva, az nem dolgozhat a pályákon.

Az idei szezontól szigorúbb szabályozások vonatkoznak majd azokra, akik a Forma-1-es nagydíjhétvégéken be akarnak lépni a paddock területére, a sportág ugyanis ezen személyek számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást, értesült a The Times, amely úgy tudja, hogy az új előírás alól nem lesznek kivételek, azaz a pilótáktól kezdve a csapattagokon át a médiamunkásokig mindenkinek oltottnak kell lennie, már amennyiben a paddock területére szólítja őket a kötelességük.

A pilótáknak és mindenki másnak is kötelező lesz az oltásForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

A részletekről a The Times szerint már az FIA Motorsport Világtanácsának tavaly év végi ülésén szavaztak, csak még nem hozták nyilvánosságra a döntést. A hírek szerint a Forma-1 olyan szigorúan fogja venni az oltási kötelezettséget, hogy azt a csapatot nem engedik rajthoz állni, amelyik oltatlan versenyzővel kíván indulni. Mivel a jelenlegi mezőny tagjai a brit napilap szerint egyaránt be vannak oltva, így ez a veszély legfeljebb újonnan szerződtetett pilóta esetén áll fent.

A kötelező oltás alól ráadásul nemcsak az F1-es paddockbcan dolgozók, hanem az oda látogató vendégek sem mentesülnek, így például a továbbiakban csak a beoltott hírességeknek lesz lehetősége élvezni a sportág vendégszeretetét. A döntés vélhetően azért született meg a kötelező oltásról, mert a versenynaptárban szereplő egyre több ország köti a határátlépés feltételeihez az oltottságot, az F1 pedig ehhez igazodik.

Ez nagy előny lehet például az Ausztrál Nagydíj esetén, hiszen Ausztráliában különösen szigorúak a szabályozások (miként azt Novak Djokovics januári botránya is mutatja), és ha a teljes száguldó cirkusznak oltottnak kell lennie, elkerülhetőek lesznek a vitás esetek. A csapatoknak a szezon kezdete előtt biztosítania kell, hogy a teljes utazó személyezte be legyen oltva, amit mindenkinek majd az akkreditációja átvételekor kell igazolnia.

A celebeknek is kötelező lesz az oltás, ha az F1-es futamokon akarnak parádézniForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A kötelező oltástól azt reméli az F1 vezetése, hogy enyhíthet az elmúlt két év szigorú szabályozásain, hiszen eddig mindenkinek a saját buborékjában kellett maradnia a versenyhétvégéken, és a buborékokon belül is több albuborékot alakítottak ki, hogy egy esetleges fertőzés ne bénítson meg egy csapatot sem.

Ezt az idei évtől eltörölhetik, ami jelentősen könnyítheti az újságírók és a televíziós stábok munkáját, illetve a különböző csapatok tagjainak újra lehetővé teszi, hogy egymással érintkezzenek.

A The Times szerint a kötelező maszkviselést ugyancsak eltörölhetik, aminek alighanem a fotósok fognak a legjobban örülni, akik ezentúl nem csak maszkos versenyzőket kaphatnak majd lencsevégre.

Arról egyelőre nincs információ, hogy orvosilag indokolt esetben valaki kaphat-e mentességet az oltás beadatása alól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK