Kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást a Forma-1

Forma-1, Monacói Nagydíj, szerda, Carlos Sainz, Ferrari, Charles Leclerc
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 19: Charles Leclerc of Monaco and Ferrari and Carlos Sainz of Spain and Ferrari walk in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 19, 2021 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Clive Rose - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Már két szezont is teljesített a koronavírus-járvány kitörése óta, amelyek közül a második során már a védőoltás is elérhető volt, de a Forma-1 eddig nem tette kötelezővé azt azok számára, akik a versenyhétvégéken be akarnak lépni a paddock területére. A The Times értesülései szerint az idei évtől ez azonban változik, és aki nincs beoltva, az nem dolgozhat a pályákon.

Az idei szezontól szigorúbb szabályozások vonatkoznak majd azokra, akik a Forma-1-es nagydíjhétvégéken be akarnak lépni a paddock területére, a sportág ugyanis ezen személyek számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást, értesült a The Times, amely úgy tudja, hogy az új előírás alól nem lesznek kivételek, azaz a pilótáktól kezdve a csapattagokon át a médiamunkásokig mindenkinek oltottnak kell lennie, már amennyiben a paddock területére szólítja őket a kötelességük.

A pilótáknak és mindenki másnak is kötelező lesz az oltás Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

A részletekről a The Times szerint már az FIA Motorsport Világtanácsának tavaly év végi ülésén szavaztak, csak még nem hozták nyilvánosságra a döntést. A hírek szerint a Forma-1 olyan szigorúan fogja venni az oltási kötelezettséget, hogy azt a csapatot nem engedik rajthoz állni, amelyik oltatlan versenyzővel kíván indulni. Mivel a jelenlegi mezőny tagjai a brit napilap szerint egyaránt be vannak oltva, így ez a veszély legfeljebb újonnan szerződtetett pilóta esetén áll fent.

A kötelező oltás alól ráadásul nemcsak az F1-es paddockbcan dolgozók, hanem az oda látogató vendégek sem mentesülnek, így például a továbbiakban csak a beoltott hírességeknek lesz lehetősége élvezni a sportág vendégszeretetét.

A döntés vélhetően azért született meg a kötelező oltásról, mert a versenynaptárban szereplő egyre több ország köti a határátlépés feltételeihez az oltottságot, az F1 pedig ehhez igazodik.

Ez nagy előny lehet például az Ausztrál Nagydíj esetén, hiszen Ausztráliában különösen szigorúak a szabályozások (miként azt Novak Djokovics januári botránya is mutatja), és ha a teljes száguldó cirkusznak oltottnak kell lennie, elkerülhetőek lesznek a vitás esetek. A csapatoknak a szezon kezdete előtt biztosítania kell, hogy a teljes utazó személyezte be legyen oltva, amit mindenkinek majd az akkreditációja átvételekor kell igazolnia.

A celebeknek is kötelező lesz az oltás, ha az F1-es futamokon akarnak parádézni Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A kötelező oltástól azt reméli az F1 vezetése, hogy enyhíthet az elmúlt két év szigorú szabályozásain, hiszen eddig mindenkinek a saját buborékjában kellett maradnia a versenyhétvégéken, és a buborékokon belül is több albuborékot alakítottak ki, hogy egy esetleges fertőzés ne bénítson meg egy csapatot sem.

Ezt az idei évtől eltörölhetik, ami jelentősen könnyítheti az újságírók és a televíziós stábok munkáját, illetve a különböző csapatok tagjainak újra lehetővé teszi, hogy egymással érintkezzenek.

A The Times szerint a kötelező maszkviselést ugyancsak eltörölhetik, aminek alighanem a fotósok fognak a legjobban örülni, akik ezentúl nem csak maszkos versenyzőket kaphatnak majd lencsevégre.

Arról egyelőre nincs információ, hogy orvosilag indokolt esetben valaki kaphat-e mentességet az oltás beadatása alól.