Társoldalunk:
Hírlevél

Kiderült, mikor állhat elő az FIA a szezonzáró vizsgálatának első eredményeivel

2022.01.30. 09:00

Az FIA közleményben tudatta, hogy továbbra sincs semmilyen eredmény a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon hozott versenyigazgatói döntések elemzésével kapcsolatban. A szövetség elárulta, hogy mikorra teszik meg az első kézzelfogható lépést az ügyben.

Az FIA január közepén indította el a beígért vizsgálatot, ami a tavalyi szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj utolsó köreiben történteket hivatott elemezni.

Továbbra sincs döntés az Abu-dzabi Nagydíj végén hozott döntéseket illetőenForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Azóta kiderült, hogy Masi nem került fel az FIA idei szervezeti listájára, az együléses bizottság igazgatói posztjáttól pedig hivatalosan már hivatalosan is megfosztották. Nemrég a bizottságot vezető FIA-főtitkár, Peter Bayer mondta el, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a 2019 óta regnáló versenyigazgatóval folytatják, de az FIA szombaton megerősítette, hogy érdemi lépés még nem történt ez ügyben.

Ebben a fázisban még nem született döntés a legutóbbi Forma-1-es Abu-dzabi Nagydíjon történtek jelenleg folyó részletes elemzésének eredményéről” – olvasható a Nemzetközi Automobil Szövetség hivatalos közleményében.

Miután bejelentették, hogy a vizsgálat ténylegesen elindult, a sajtóban elterjedt, hogy az eredményeket február elején tárják a Motorsport Világtanács elé, de végleges döntés csak márciusban fog születni. Utóbbi így is lesz, de az első eredmények csak február közepén születnek meg, hiába hívott össze ülést a Motorsport Világtanács február 3-ra.

A részletes vizsgálat eredményét az F1-es bizottság február 14-i, londoni ülésén prezentáljuk az összes pilótával folytatott nyílt megbeszélést követően, majd [ezeket] a Motorsport Világtanács március 18-i, bahreini ülésén kell jóváhagyni, Mohammed bin Szulajm FIA-elnök felügyelete alatt."

Utóbbi dátum már csak azért is érdekes, mert aznap rendezik az idénynyitó Bahreini Nagydíj első két szabadedzését. A hírek szerint Hamilton az FIA döntése alapján akarja eldönteni, hogy folytatja-e F1-es pályafutását, ám erre ilyen módon biztosan nem lesz lehetősége, hiszen legkésőbb a február 23-án kezdődő barcelonai teszteken autóba kell ülnie, ha marad a mezőnyben. 

Továbbra sem tudni, hogy Hamilton valójában mit tervezForrás: AFP/Andrej Isakovic

Persze elképzelhető, hogy amennyiben igazak ezek a hírek, akkor már a februári eredmények, illetve az azt megelőző megbeszélések is elegendőnek fognak bizonyulni számára. Nagyon meglepő lenne, ha Hamilton valóban visszavonulna azért, mert legyőzték, az egész ügy valószínűleg a játszma része, Mercedes nyomás alá akarja helyezni az FIA-t a zsaroló taktikával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK