A Red Bull tanácsadója elárulta, miért tartja jobbnak Pérezt Bottasnál

Forma-1, Sergio Pérez, Red Bull Racing, Valtteri Bottas, Mercedes, Bahrein teszt 2. nap
Red Bull's Mexican driver Sergio Perez leads Mercedes' British driver Lewis Hamilton during the second day of the Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 13, 2021. (Photo by Mazen MAHDI / AFP)
Vágólapra másolva!
Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója úgy véli, hogy bár Sergio Pérez időmérős teljesítménye nem tartozik a legjobbak közé, de így is jobb Valtteri Bottasnál, aki szerinte csődöt mond, amikor előzni kell. A mexikói versenyző bizakodva várja az idei szezont.

Daniel Ricciardo távozása óta Sergio Pérez a harmadik pilóta, akit a Red Bull leigazolt Max Verstappen mellé. Bár a mexikói versenyző összességében előrelépésnek bizonyult elődeihez, vagyis Pierre Gaslyhoz és Alexander Albonhoz képest, de csapattársát így sem tudta megközelíteni, főleg a kvalifikációkon.

Bár voltak hullámvölgyei, Pérez pozitív hőssé vált, miután Abu-Dzabiban feltartotta Hamiltont Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Mindezek ellenére az energiaitalosok az idei szezonra is megtartották őt. Pérez az idény vége felé már tartósabban mutatott életjeleket, hiszen többször is felállhatott a dobogóra, Abu-Dzabiban pedig feltartotta Lewis Hamiltont, ami kulcsfontosságúnak bizonyult Verstappen világbajnoki címe szempontjából. Helmut Marko szerint az ilyen és ehhez hasonló pillanatok miatt van szükség rá.

Számunkra egyértelmű, hogy jelenleg nincs olyan pilóta, aki időmérőn felvenné a versenyt Verstappennel

– nyilatkozta az AutoRevue-nak a Red Bull tanácsadója. –Ez esetben viszont kell valaki, aki nem törik meg, Péreznél pedig ez a helyzet.”

Ugyanakkor az időmérős tempót tekintve nem sok változást hozott Gaslyékhoz képest. Ahogyan Marko is utalt rá, általában megközelíteni sem tudta Verstappent, de ami a csapat szempontjából nagyobb problémát jelentett, hogy nem ritkán a középmezőnyből vagy annál is rosszabb pozícióból kellett indulnia. Ez pedig gyakran zárójelbe tette a vasárnap nyújtott produkcióját.

Ha az ember a kilencedik vagy a tizenegyedik helyről rajtol, akkor azok a képességek, amelyekkel [Pérez] kétségtelenül rendelkezik, nem segítenek rajta [a versenyen].

Jó néhány futamon Verstappennel azonos szinten vezetett, de ezt ellensúlyozza az az idő, amíg végigverekszi magát [a mezőnyön].”

Pérez szereplését gyakran összevetették Valtteri Bottaséval, aki tavalyig a másik élcsapatnál, a Mercedesnél versenyzett. Nyilvánvaló, hogy egyikük az egyéni, másikuk a konstruktőri bajnokságban bizonyult hasznosabbnak, de Marko kiemelte, hogy a mexikói pilóta sokkal jobban feltalálja magát a mezőny sűrűjében. „Ez a nagy különbség közte és Bottas között, aki egy lúzer, ha előzésről van szó – jelentette ki a rá jellemző nyers őszinteséggel. – Elképesztően gyors, de forgalomban nem képes előrejutni.”

Pérez több nagy felzárkózást bemutatott, míg Bottas sokszor megtorpant, amikor forgalomba került Forrás: AFP/Mazen Mahdi

A kvalifikációkon mutatott gyengébb teljesítmény ellenére a Red Bullnál egyelőre bíznak Pérezben, amit jól mutat, hogy már az idény közepén szerződést hosszabbítottak vele. A 32 éves versenyző úgy véli, a mezőny nagy részéhez képest sokkal inkább reflektorfénybe került, így a hibáiról is több szó esett, ugyanakkor a mostani szezonban magasabb szintre szeretne lépni.

Amikor az ember olyan csapathoz kerül, amely már harcol a bajnoki címért, akkor minden hibája láthatóvá válik – ecsetelte aRacingNews365.com-nak. –Ha viszont egy radar alatti csapatnál van, akkor valószínűleg kevésbé feltűnőek a rontásai. Szerintem mindez része a folyamatnak, és alig várom, hogy a következő idényben másik fokozatba kapcsoljak, miután teljes mértékben alkalmazkodtam a Red Bullhoz. Azt hiszem, nagyon jól és gyorsan beilleszkedtem a Red Bull-családba. Helmut és Christian [Horner, a Red Bull csapatfőnöke] már nagyon korán elmondták, hogy ne nézelődjek másfelé, mert velem akarják folytatni.”