Társoldalunk:
Hírlevél

Az F1-ből visszavonuló Räikkönen csapatfőnökként folytatja

2022.01.27. 13:29

Kimi Räikkönen motokrosszcsapata az idei évtől kezdve gyári támogatást kap a Kawasakitól. A finn pilóta csapatfőnökként irányítja az istállót, és a korábbiaknál nagyobb szerepet fog vállalni.

Kimi Räikkönen tavaly hagyott fel a versenyzéssel, legalábbis ami a Forma-1-et illeti. A 19 idény után elköszönő pilóta többször is elmondta, nem tudja, hogy mi lesz pályafutásának következő fejezete, és az sem biztos, hogy a továbbiakban fog versenyezni. 

Räikkönen a Kawasaki gyári motokrosszcsapatát fogja irányítaniForrás: Florent Gooden / DPPI

Ez utóbbi még mindig nem derült ki, az viszont igen, hogy a motorsporttól nem távolodott el teljesen, csak éppen más sorozatban és az eddigihez képest jelentősen eltérő szerepkörben fog tevékenykedni. A Kawasaki ugyanis hivatalosan bejelentette, hogy ő lesz a motokrossz-világbajnokságban szereplő istállójának csapatfőnöke.

A finn pilóta régóta a sportág szerelmese, és többször is előfordult, hogy elindult kisebb versenyeken. 2011-ben ráadásul csapatot is alapított, aminek színeiben egyrészt ő maga indult el a rali-világbajnokság mezőnyében, másrészt a motokrossz-vb-n is rajthoz állt. 2014-től a Husqvarna motorjait használták, ám az együttműködést a tavalyi idény végén megszakították, most pedig bejelentették, hogy a Kawasakitól kapnak gyári támogatást.

A csapat 2017-ben érte el a legnagyobb sikerét, amikor Gautier Paulin a 3. helyet szerezte meg az egyéni összetettben, a svéd gyártó pedig a csapat jelentős közreműködésével lett 3. a konstruktőri bajnokságban. Bár Räikkönen érthető okokból nem vett részt az alakulat mindennapi életében, de versenyzői így is elismerően beszéltek róla. Az idei szezontól kezdve viszont a 42 éves pilóta nagyobb szerepet vállal a csapat működtetésében.

Nem titok, hogy az én életemben évek óta a motokrossz az egyik nagy szenvedély, de ez a csapat nem olyasmi, amit hobbinak lehetne nevezni – olvashatóak Räikkönen szavai a motokrossz-vb hivatalos honlapján megjelent közleményben. – Nagyon komolyan vesszük, összpontosítunk és arra törekszünk, hogy a lehető legjobbak legyünk. Most, hogy visszavonultam a versenyzéstől, több időt tudok majd erre a projektre fordítani. Nem a napi ügyletekre, hanem stratégiai téren, felhasználva a tapasztalataimat arról, hogy miként működnek a csapatok, illetve mi az, ami sikert oz a nagyszínpadon. Mindenki, engem is beleértve, örül, hogy a Kawasaki minket választott a gyári csapatának. Tisztában vagyok vele, hogy közvetlen gyári támogatással mindig nagyobb az esély a sikerre, úgyhogy ez nagyszerű lehetőséget jelent számunkra.” 

Räikkönen csapata tavaly még a Husqvarna motorjaival versenyzettForrás: NurPhoto via AFP/Nderim Kaceli/LiveMedia/NurPhoto/Nderim Kaceli

Räikkönen mellett honfitársa, az egykor a szériában versenyzőként is megforduló Antti Pyrhönen lesz az istálló másik vezetője. Az alakulathoz már a megalapításnál csatlakozó szakember a csapatmenedzseri feladatokat látja el. Az idény február 20-án, az Egyesült Királyásgban található Matterley Basin elnevezésű pályán fog elrajtolni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK