Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton valójában nem is annyira csalódott az elveszített vb-cím miatt?

2022.01.25. 16:00

David Coulthard úgy véli, nemhogy a csapatán belül, de még a szurkolói között is szép számmal akadnak olyanok, akik csalódottabbak Lewis Hamiltonnál az elbukott világbajnoki cím miatt. A brit expilóta szerint honfitársa hamar túllépett az eseményeken, és folytatni fogja pályafutását.

Lewis Hamilton lassan másfél hónapja hallgatásba burkolózott a nyilvánosság előtt, miután drámai körülmények között, egy sokak által vitatott versenyigazgatói döntésnek köszönhetően elbukta a világbajnoki címet Max Verstappennel szemben az Abu-dzabi Nagydíjon. Az F1-es közvélemény azóta találgatja, hogy folytatja a karrierjét, vagy visszavonul, ez utóbbit többek között a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is felvetette. 

Coulthard úgy véli, Hamilton már feldolgozta a szezonzárón történteketForrás: AFP/Andrej Isakovic

Persze sokak szerint mindez, ha nem is egészben, de részben színjáték, és a címvédő istálló ezzel akarja zsarolni az FIA-t, hogy az idényzáróval kapcsolatban elindított vizsgálat számukra kedvező eredménnyel, illetve döntésekkel záruljon. Noha David Coulthard erről konkrétan nem beszélt, de azt egyértelműsítette, hogy szerinte a 37 éves versenyző nem olyan csalódott, mint ahogyan azt sokan gondolják. 

Szerintem unná, ha mindenki azt mondaná neki, hogy »megloptak, Lewis«, vagy hogy »a nép bajnoka te vagy, Lewis«  – nyilatkozta a Williams, a McLaren és a Red Bull egykori pilótája a The Telegraphnak. – Inkább elkerülné ezeket a beszélgetéseket.”

Hamilton 2023-ig érvényes szerződéssel rendelkezik a Mercedesszel, ami szintén nem a visszavonulás elméletét erősíti. Az 50 éves exversenyző szerint erről nincs is szó, hiszen a hétszeres világbajnok a legtöbb érintettnél jóval hamarabb túllépett az eseményeken.

Akkor hozta meg a nagy döntést, amikor a tavalyi idény közepén elkötelezte magát az új, kétéves szerződés mellett [a Mercedesnél] – magyarázta Coulthard. – Nem hiszem, hogy az Abu-Dzabiban [történtek] bármit is változtatnának ezen. Persze örült volna a győzelemnek, és [a vereség után] nagyon érzelmes volt, mint ahogyan mindenki az lenne ilyen körülmények között. Azonban úgy gondolom, hogy a valóságban a [vereség okozta] sokk [mértéke] esetében jóval kisebb, mint Totónál, a csapatnál vagy a szurkolóinál.” 

Coulthard közel 15 szezont töltött a Forma-1-ben, és bár közel sem volt annyira eredményes, mint honfitársa, 13 győzelmet aratott a legjobbak között, a másik oldalon pedig jó néhány kudarcot is fel kellett dolgoznia. Tapasztalatai alapján ez utóbbi mindkét irányban nagyon gyors folyamat egy versenyzőnél. 

Hiába a kezdeti csalódottság, Coulthard szerint Hamilton folytatja a versenyzéstForrás: AFP/Andrej Isakovic

„A sikeresség vagy a gyorsaság szempontjából nem hasonlíthatom magamat Lewishoz, de azt tudom, hogy miután elmúlt a pillanat, az embert kevésbé mozgatja meg érzelmileg – jelentette ki. – A siker által okozott eufória elég gyorsan elmúlik, mint ahogyan a vereség miatt érzett csalódottság is.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK