Társoldalunk:
Hírlevél

Nem a megszokott módon zajlott Bottas és a Mercedes szakítása

2022.01.24. 09:18

Ahelyett, hogy várta volna az elkerülhetetlennek tűnő telefont, Valtteri Bottas félig-meddig saját maga készítette elő a Mercedestől történt távozását, így nem kellett meghallgatnia, hogy Toto Wolff közli vele: lecserélik George Russellre.

Antonio Giovinazzi a napokban nyilatkozott arról, hogy mennyire nem volt örömteli pillanat, amikor Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke a tavalyi Brazil Nagydíj előtt felhívta, és közölte vele, hogy az idén már nem versenyezhet a svájci istállóban. Az olasz pilóta és számos más versenyző szavai is megmutatják, hogy amikor valakivel nem hosszabbítanak szerződést, az általában úgy történik, hogy közlik vele, nem tartanak igényt a szolgálataira a továbbiakban. Még a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt is így tette ki a Ferrari. A Mercedes azonban másként szakított Valtteri Bottasszal, azaz félig-meddig inkább Bottas szakított velük.

Wolff és Bottas tulajdonképpen közös megegyezéssel döntötték el, hogy itt a végeForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

A 2017-ben, Nico Rosberg váratlan visszavonulása után a Williamstől érkező Bottas öt szezont húzott le a Mercedesnél, ez idő alatt pedig mindig az adott idény végéig szólt a szerződése, így év közben azért is kellett hajtania, hogy maradhasson a csapatban. Elmondása szerint mentálisan ez egyáltalán nem tett jót neki, végül pedig ez vezetett ahhoz, hogy nem várta meg, amíg Toto Wolff csapatfőnök kerek-perec kijelenti, hogy mennie kell, hanem inkább olyan feltételeket kért, amelyeket az osztrák üzletember nem tudott teljesíteni.

Egyszerűen megegyeztünk, nem arról volt szó, hogy közölte [hogy nem maradhatok] – fedte fel Bottas a szakítás kimondásának körülményeit a Beyond the Grid podcastban. – Tudta, hogy előbb-utóbb döntést kell hoznunk, én pedig már eldöntöttem, hogy amennyiben nem kapok legalább kétéves szerződést, akkor egyértelműen valamilyen új kihívás után nézek. Emiatt egyszerű volt a kérdés: tud-e nekem kettő vagy annál több éves szerződéshosszabbítást ajánlani. Miután azt mondta, hogy jelenleg nem, meglehetősen könnyű volt a döntés."

Bottas végül az Alfa Romeónál talált új otthonra, helyére pedig a Mercedesnél már a 2020-as Szahíri Nagydíjon debütáló George Russell érkezik. A finn pilóta megérti, hogy a Mercedesnek előbb-utóbb be kellett ültetnie támogatottját az egyik autójába.

Russell előléptetése Bottas szerint is észszerű voltForrás: Daimler AG/Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

„Nyilvánvalóan nagyon is természetes, hogy George-ot ültetik az autóba, hiszen régóta a csapat tagja. Egy új generáció képviselője, akik által a sportág fejlődik. A Mercedesnek ott van a juniorprogramja, George pedig hosszú ideje a tagja. Nyilvánvaló, hogy [a Mercedes] nem akarta elszalasztani a lehetőséget arra az esetre, ha tovább fejlődik, tapasztaltabb és gyorsabb lesz. Úgyhogy részemről minden rendben, igazán boldog vagyok" – zárta le a Mercedesnél töltött éveket Bottas.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK