Társoldalunk:
Hírlevél

Valóban kevesebb kerékcsere jöhet az idei évtől az F1-ben

2022.01.21. 16:21

A Forma-1 gumigyártója betekintés nyújtott a pilóták visszajelzéseibe, amit decemberben, az öszvérautókkal végzett tesztek után állapítottak meg. A kisebb gumikopás kevesebb kerékcserét eredményezhet, de az abroncsok kezelése vélhetően egyszerűsödik.

A Forma-1 2022-es változásai kapcsán az autók új aerodinamikai elemei kapják a főszerepet, de a külsejükön szembeötlő lesz a gumik átalakulása is, hiszen az eddigi 13 colos abroncsokat 18 colosak váltják. Ezeket már tesztelték a csapatok a 2021-es modelljük átalakításával (úgynevezett öszvérautókon) decemberben a szezonzáró után Abu-Dzabiban, és a versenyzők benyomásai alapján bizonyos célok megvalósulni látszanak.

Ezekről Mario Isola, a Pirelli sportigazgatója beszélt. „Kevésbé melegednek túl a gumik, a kopásuk kisebb lesz, szélesebb tartományban fognak működni – idézte őt a Corriere della Sera. – A versenyzők könnyebben tudják kezelni őket."

Kevesebb ilyen művelet várható 2022-ben?Forrás: Steven Tee

Ezt a gumik szerkezetének és anyagának megváltoztatásával érték el, összhangban azon törekvéssel, hogy az autókkal könnyebb legyen lőtávolba kerülni a másikhoz. Az aerodinamikával keletkező zavaró turbulencia mellett ugyanis gyakran az akadályozta jelentősen az előzést és kényszerítette lassabb tempóra a pilótákat, hogy a hátul haladó abroncsai a csúszkálástól túlhevültek és tapadást vesztett.

„Remélem, hogy nem lesz kisebb a változatosság a stratégiákban. Az elképzelésünk az a gumik tervezésével, hogy megmaradjon az egy és a két kerékcserés taktikák keveredése" – nyilatkozta Isola.

Ugyanakkor igaz, hogy az új abroncsok kevésbé fognak kopni, ezért valószínűleg kevesebb lesz a bokszkiállás és a legtöbb futamon [pilótánként] egy lesz belőlük."

„Számomra ez nem baj, amíg jó versenyeket látunk és sok akció zajlik a pályán."

Bizonyos hátulütők azonban már megmutatkoztak a változástól, részben a gumimelegítők használatára vonatkozó új előírások miatt: Isola szerint a keményebb keverékek felmelegítése több körbe telhet bizonyos pályákon, a tapadásban jelentősebb ingadozások fordulhatnak elő az etapok első részében.
Az autók minimális tömege 43 kilóval emelkedik 2021-hez képest, ebből a nagyobb kerekek is kiveszik a részüket. „Elöl 2,5, hátul 3 kilóval nehezebbek a felnik. A pilóták azt mondták, hogy a többletsúly már kihat a kormányzásra" – mondta az Auto Motor und Sportnak.

Néha nem maradt más, mint a vonatozásForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Az természetesen csak a február végi tesztektől derül ki, hogy az új, 2022-es autókon hogyan fognak viselkedni a gumik. Annyi biztos, hogy a csapatoknak időbe fog telni, mire jobban átlátják a képet.

Marad a központi döntés a gumikészletről

2016-tól 2019-ig a csapatok maguk dönthették el, az egyes nagydíjakra hány darabot rendelnek az éppen megjelölt három gumifajtából, de a koronavírus-járvány első évétől, 2020 óta a Pirelli egységesen ugyanazt a készletet adja mindenkinek a logisztika egyszerűsítése végett. Csak néha bizonyult fontosnak a végeredményben, hogy valamelyik pilótának eggyel több vagy kevesebb garnitúra állt rendelkezésre az adott gumikeverékből, és úgy néz ki, az egyéni rendeléses rendszer nem tér vissza.

A csapatok visszajelzése az volt, hogy ez a rendszer elég jó. Mi meg akarjuk tartani, de nem mi döntöttünk úgy, hogy így marad.

„Úgy vélték a csapatok, hogy így mindenki azonos feltételekkel indul, senki sem kerül előnybe vagy hátrányba. A megszabott készlethez igazodnak és nem kell időt, energiát és munkaórát fordítaniuk a választásra."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK