Prost FIA-elnök akart lenni, de elkésett a jelentkezéssel

Forma-1, Alain Prost
Retired French F1 racing driver and Renault special advisor Alain Prost applause at the funeral procession of the late BWT Arden's French driver Anthoine Hubert outside the Cathedral of Notre Dame, in Chartres, on September 10, 2019, in Chartres, center France. - The 22-year-old F2 driver was killed on August 31, 2019 in a crash on the Spa-Francorchamps circuit. (Photo by JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP)
Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok Alain Prost szívesen lett volna FIA-elnök, de elkésett a pályázattal. Egyelőre nem tudja, mihez kezd, miután az Alpine megvált tőle.

Kellemetlen szakítás történt a franciák F1-es csapata és autóversenyző-legendája között, az Alpine az idei évtől nem számít Alain Prost munkájára. A négyszeres világbajnok tanácsadóként érkezett az istállóhoz 2017-ben, amikor azt még Renault-nak hívták, de azóta nem lépett előrébb a csapat, Prost nem tudta sikeressé tenni úgy, mint a megboldogult Niki Lauda a Mercedest. Távozása után kitálalt, hogy egy ideje már nem vették igénybe a tanácsait, csak formálisan volt tanácsadó.

A távozásának körülményeit szintén zokon vette, és egy interjúból kiderült, hogy az elmúlt évekkel sem volt maradéktalanul elégedett, mert "nem volt elég jól körülhatárolva" a feladatköre, ezért amennyiben az F1-ben folytatja a munkát,

mindenképp olyan feltételekkel akarja, hogy a szerepét tisztán lássa a munkaadójánál.

Alain Prosttal nem lett sikeres a Renault, és egyelőre az Alpine sem Forrás: AFP/Alfredo Estrella

Elmondta, hogy ettől függetlenül a sportágban kíván maradni. „Nyitott vagyok. Nem keresek állást, de szívesen meghallgatom az ajánlatokat. Máris hívtak néhányan, átgondolom, mi lehet érdekes – nyilatkozta a RacingNews365.com-nak. – Büszke vagyok arra, amit elértem, de közben izgalmas feladatokat is akarok végrehajtani."

„Nem tudom, mit fogok csinálni, de ez nem gond. 66 éves vagyok, máshol is vannak érdekeltségeim. De egyértelműen az a célom, hogy a Forma-1-ben maradjak valamiképp."

Alain Prost későn kezdett érdeklődni az FIA elnöki posztja iránt Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

Prost elárulta, érdekelte volna az FIA elnöki pozíciója is – a posztot korábban még nem töltötte be olyan sikeres autóversenyző, mint ő. „Pályázni akartam, készen álltam rá, csak elkéstem vele" – mondta. A tisztség végül legalább négy évig Mohammed bin Szulajmé lett, Graham Stokerrel szemben választották meg Jean Todt utódjának.

A francia expilóta azt mondta, felmerült olyan lehetőség is, hogy valamilyen szerepkörben az FIA kötelékében dolgozzon, de ennek inkább Stoker győzelme esetén lett volna aktualitása. „Beszéltem Jean Todttal és Grahammel, és az elképzelés az volt, hogy ha Graham lesz az új elnök, kizárólag a Forma-1-ben dolgoznék, ez érdekesnek tűnt. A szavazás előtt Bin Szulajmmal is találkoztam, de nem beszéltünk a témáról."