Társoldalunk:
Hírlevél

Räikkönen: Örülök, hogy megszabadulhatok az F1 baromságaitól

2022.01.20. 13:30

Kimi Räikkönen úgy véli, az F1-nek vannak bizonyos aspektusai, amelyeknek szerinte nem lenne helyük a sportágban, és amelyeknek örömmel int búcsút. A finn pilóta úgy látja, hogy a pénz és a politika már régen megfertőzte a sorozatot.

Kimi Räikkönen tavaly fejezte be Forma-1-es pályafutását, és már többször is hangot adott annak, hogy elege lett a sportág bizonyos részeiből. Az őszinteségéről ismert finn versenyző ezúttal sem köntörfalazott, és kijelentette, rengeteg értelmetlenséget tapasztalt a sorozaton belül, amelyeket örömmel hagy maga mögött. 

Räikkönen szerint az F1 több szempontból képmutatóForrás: Florent Gooden / DPPI

2007 világbajnoka köztudottan annyira távol tartotta magát a sportpolitikától, amennyire csak lehetséges volt. Ugyanakkor így is így is szembesült jó néhány olyan esettel, amellyel ő maga nem értett egyet. A 42 éves pilóta szerint sokkal több ilyesmi van példa, mint ahogyan azt kívülről nézve sejteni lehet.

Rengeteg olyan dolog történik, amelynek nincs értelme, legalábbis számomra – nyilatkozta az Autosportnak. –Mindenféle baromság kering, amiről tudunk is, de senki nem mondja ki. Olyan dolgok, amelyeknek szerintem nem lenne keresnivalójuk [az F1-ben]. Rengeteg dolog egyszerűen hamis. Jó, hogy kiszálltam, mentálisan jót tesz, hogy egy időre megszabadultam ezektől a marhaságoktól.”

Räikkönen egyszer már kiszállt az F1-ből, amikor 2009 végén ralizásra váltott. 2012-ben tért vissza a mezőnybe, ami elmondása szerint nem okozott neki nehézséget, mert pontosan tudta, mire vállalkozik. Amikor pedig 2001-ben debütált, még nem tartotta annyira vészesnek a sportág ezen oldalát.

Azóta viszont az F1 egyre nagyobb szórakoztatóipari termékké nőtte ki magát, és sokak szerint ennek az lett az eredménye, hogy a pénz és a politika megfertőzte a sportágat. Räikkönen osztja ezt a nézetet, ugyanakkor hozzátette, messze nem a Forma-1 az egyedüli példa erre.

A pénz biztosan sok mindent megváltoztatott – jelentette ki. – Minél több pénz kerül bele, annál több lesz benne a politika. Általánosságban mindenhol vannak olyan játszmák, amelyekről az emberek nem tudnak, amíg bele nem csöppennek a közepébe. A pénz egyértelműen nagy szerepet játszik, mint ahogyan a hatalom is. Úgy vélem, az emberek hatalmat akarnak, és szerintem sokan közülük remek politikusok lennének, akik a valódi politikai életben is jól teljesítenének.” 

Räikkönennek a versenyzés volt a legfontosabb, az egyéb ügyektől igyekezett távol tartani magátForrás: AFP/Karim Jaafar

2007 világbajnoka ugyanakkor megjegyezte, ez a helyzet nem új keletű, de mostanra „jobban feltűnik az embereknek”. Ő maga viszont saját érdekében nem folyik bele ezekbe a folyamatokba. „Nem keveredem bele túlságosan – szögezte le. – Tudom, hogy mik zajlanak, de nem ártom bele magam. Ha az ember minden nap ezzel foglalkozik, nem hiszem, hogy túl jó hatással lesz az egészségére.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK