Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull tanácsadója szerint idén is a Mercedes és ők lesznek az élen

2022.01.20. 18:30

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a szabályváltozásokkal együtt sem lát okot arra, hogy idén ne ismétlődjön meg a Mercedesszel vívott csatájuk az élen. Christian Horner csapatfőnök elmondta, a pihenés után Max Verstappen már ismét munkába állt.

Az egész F1-es közvélemény izgatottan várja a 2022-es idényt, hiszen az új technikai szabályok miatt a szokásosnál sokkal nehezebb megjósolni az erősorrendet. Azt sejteni lehet, hogy a tavaly öldöklő küzdelmet vívó Mercedes és Red Bull nem fog jelentősen visszaesni, de a Ferrari és az Alpine háza tájáról is biztató hírek érkeztek. 

Marko idén is Red Bull-Mercedes csatára számít az élenForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Azonban, ahogyan mi is beszámoltunk róla, a Hondánál jelentős fejlődésre van szükség, hiszen a Ferrarival és a Renault-val ellentétben nem tudta visszahozni a 20 lóerős veszteséget, amit az E10-es, vagyis 10 százaléknyi etanolt tartalmazó üzemanyagra történő átállás okozott. Helmut Makor azonban akkor optimistán nyilatkozott, és ez azóta sem változott: a Red Bull tanácsadója nem számít nagy változásokra az élmezőnyben.

Annyit tudok mondani, hogy meg akarjuk védeni Max Verstappen bajnoki címét, és ehhez nagyon jó helyzetben vagyunk – nyilatkozta az F1-Insider.com-nak. –2021-ben két fejlesztési programot futtattunk, és mindkettő működött. Nem látok okot arra, hogy azt gondoljam, nem a Mercedes és mi leszünk megint az esélyesek, hacsak valaki nem talált rá a bölcsek kövére az új szabályokban.”

A tavalyi idény sok szempontból megterhelő volt a résztvevők számára, hiszen 22 futamot rendeztek. Ráadásul a Red Bull és a Mercedes a pályán és azon kívül is hatalmas csatát vívott, amibe nem ritkán a 78 éves szakember is belefolyt. Éppen ezért jól jött neki, hogy tíz napra ellátogatott egy innsbrucki gyógyfürdőbe.

Ez a léleknek is sokat jelentett – jelentette ki a manapság már ismét reggel 7 órakor munkába álló veterán. – A mobiltelefonokat csak esténként lehetett használni, hogy megszabadítsuk a testet és az elmét az egy év alatt felgyülemlett stressztől.”

Persze nem Marko volt az egyetlen, akinek szüksége volt a pihenésre, hiszen a világbajnoki címet drámai körülmények között elhódító Verstappenre is ráfért a kikapcsolódás. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke elárulta, hogy a holland versenyző a családjával töltötte az ünnepeket, de mostanra már teljes mértékben az előtte álló feladatokra fókuszál.

Verstappen már újra edzésbe állt

Karácsonykor és szilveszterkor Max a családjával volt, de múlt héten újra edzésbe állt, szóval minden rendben van vele – mondta a RacingNews365.com-nak. –A tavalyi szezon mindenkinek kemény volt, úgyhogy jó, hogy karácsonykor és szilveszterkor volt egy kis időnk átgondolni ezt a csodálatos évet, és egy kicsit feltöltődni.”

Januárban aztán újra felpörgött, keményen edz és várja az előttünk álló idényt – folytatta a brit szakember. – A jövő vagy az azt követő héten már ott lesz [a gyárban]. Az év ezen szakaszában nyilvánvalóan rengeteget kell dolgozni a szimulátoron, vagyis egy virtuális világban. [Ezt követően jönnek] az üléspróbák meg minden ilyesmi, szóval január utolsó hetétől ismét egyre elfoglaltabb lesz.”

A Red Bull rendesen megünnepelte Verstappen világbajnoki címét, és az örömmámor vélhetően napokig, de lehet, hogy hetekig eltartott. Mostanra viszont több mint egy hónap telt el az Abu-dzabi Nagydíj óta, így jelenleg már nem foglalkozhatnak a múltbeli sikerekkel.

Teljes mértékben 2022-re koncentrálunk – szögezte le Horner. – Meg fogjuk ünnepelni, hogy az egyes rajtszám van az autón, de 2021 most már történelem. Minden 2022-ről szól, szóval mindenki [az autó] bejáratására, az első tesztre, az első futamra, illetve az azt követő eseményekre koncentrál.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK