A Red Bull tanácsadója szerint idén is a Mercedes és ők lesznek az élen

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes
JEDDAH, SAUDI ARABIA - DECEMBER 05: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda and Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on December 05, 2021 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a szabályváltozásokkal együtt sem lát okot arra, hogy idén ne ismétlődjön meg a Mercedesszel vívott csatájuk az élen. Christian Horner csapatfőnök elmondta, a pihenés után Max Verstappen már ismét munkába állt.

Az egész F1-es közvélemény izgatottan várja a 2022-es idényt, hiszen az új technikai szabályok miatt a szokásosnál sokkal nehezebb megjósolni az erősorrendet. Azt sejteni lehet, hogy a tavaly öldöklő küzdelmet vívó Mercedes és Red Bull nem fog jelentősen visszaesni, de a Ferrari és az Alpine háza tájáról is biztató hírek érkeztek.

Marko idén is Red Bull-Mercedes csatára számít az élen Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Azonban, ahogyan mi is beszámoltunk róla, a Hondánál jelentős fejlődésre van szükség, hiszen a Ferrarival és a Renault-val ellentétben nem tudta visszahozni a 20 lóerős veszteséget, amit az E10-es, vagyis 10 százaléknyi etanolt tartalmazó üzemanyagra történő átállás okozott. Helmut Makor azonban akkor optimistán nyilatkozott, és ez azóta sem változott: a Red Bull tanácsadója nem számít nagy változásokra az élmezőnyben.

– nyilatkozta az F1-Insider.com-nak. –2021-ben két fejlesztési programot futtattunk, és mindkettő működött. Nem látok okot arra, hogy azt gondoljam, nem a Mercedes és mi leszünk megint az esélyesek, hacsak valaki nem talált rá a bölcsek kövére az új szabályokban.”

A tavalyi idény sok szempontból megterhelő volt a résztvevők számára, hiszen 22 futamot rendeztek. Ráadásul a Red Bull és a Mercedes a pályán és azon kívül is hatalmas csatát vívott, amibe nem ritkán a 78 éves szakember is belefolyt. Éppen ezért jól jött neki, hogy tíz napra ellátogatott egy innsbrucki gyógyfürdőbe.

Ez a léleknek is sokat jelentett – jelentette ki a manapság már ismét reggel 7 órakor munkába álló veterán. – A mobiltelefonokat csak esténként lehetett használni, hogy megszabadítsuk a testet és az elmét az egy év alatt felgyülemlett stressztől.”

Persze nem Marko volt az egyetlen, akinek szüksége volt a pihenésre, hiszen a világbajnoki címet drámai körülmények között elhódító Verstappenre is ráfért a kikapcsolódás.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke elárulta, hogy a holland versenyző a családjával töltötte az ünnepeket, de mostanra már teljes mértékben az előtte álló feladatokra fókuszál.

Verstappen már újra edzésbe állt

Karácsonykor és szilveszterkor Max a családjával volt, de múlt héten újra edzésbe állt, szóval minden rendben van vele – mondta a RacingNews365.com-nak. –A tavalyi szezon mindenkinek kemény volt, úgyhogy jó, hogy karácsonykor és szilveszterkor volt egy kis időnk átgondolni ezt a csodálatos évet, és egy kicsit feltöltődni.”

Januárban aztán újra felpörgött, keményen edz és várja az előttünk álló idényt – folytatta a brit szakember. – A jövő vagy az azt követő héten már ott lesz [a gyárban]. Az év ezen szakaszában nyilvánvalóan rengeteget kell dolgozni a szimulátoron, vagyis egy virtuális világban.

[Ezt követően jönnek] az üléspróbák meg minden ilyesmi, szóval január utolsó hetétől ismét egyre elfoglaltabb lesz.”

A Red Bull rendesen megünnepelte Verstappen világbajnoki címét, és az örömmámor vélhetően napokig, de lehet, hogy hetekig eltartott. Mostanra viszont több mint egy hónap telt el az Abu-dzabi Nagydíj óta, így jelenleg már nem foglalkozhatnak a múltbeli sikerekkel.

Teljes mértékben 2022-re koncentrálunk – szögezte le Horner. – Meg fogjuk ünnepelni, hogy az egyes rajtszám van az autón, de 2021 most már történelem. Minden 2022-ről szól, szóval mindenki [az autó] bejáratására, az első tesztre, az első futamra, illetve az azt követő eseményekre koncentrál.”