Társoldalunk:

Vettel elismerte, jobb eredményekre számított az Aston Martintól

2022.01.16. 13:52

Sebastian Vettel elárulta, a csapaton belüli hangulat nem okozott neki csalódást, ám az eredmények szempontjából már más volt a helyzet az első, Aston Martinnál töltött évében. A négyszeres világbajnok élvezte a csatákat a középmezőnyben, de idén már többre vágyik.

Sebastian Vettel 2020 végén hat év után távozott a Ferraritól, és tavaly már az Aston Martinnál versenyzett. A váltástól sokan azt várták, hogy a német pilóta ismét kivirágzik, és sokkal eredményesebb szezonja lesz, mint a Maranellóban töltött utolsó szezonja volt. 

Vettel jobb eredményekre számítottForrás: AFP/Karim Jaafar

Ez azonban csak részben valósult meg: a futamszámmal korrigálva gyakorlatilag pontosan ugyanannyi pontot gyűjtött, mint egy évvel korábban, bár hozzá kell tenni, hogy a Magyar Nagydíjon szerzett 2. helyétől önhibáján kívül esett el. Mindezek ellenére jobban érezte magát, de azt ő is elismerte, hogy az eredmények terén többre számított, mint a konstruktőri 7. pozíció.

Igen és nem – válaszolta az F1.com-on arra a kérdésre, hogy teljesültek-e a várakozásai. –A csapat szerintem remek, nagyon élvezem a közös munkát, és úgy vélem, ez jelentős változás [a korábbi időszakhoz képest]. Az eredmények szempontjából viszont nyilván nem. Az egész istálló és én is többet reméltem. Úgy gondolom, a szabályváltozások igencsak rosszul érintettek minket, mivel a csapat [2020-ban] nagyszerű autóval rendelkezett, de [2021-ben] nem, szóval megtettük, amit tudtunk.”

Vettel a padlólemezre vonatkozó előírásokra utalt, ami leginkább a Mercedesnek és az Aston Martinnak ártott. Ennek következtében esélyük sem volt, hogy hozzák a 2020-as Racing Point szintjét, ehelyett általában a középmezőnyben csatáztak. Ennek következtében Vettel megkapta a legtöbb előzésért járó különdíjat, de idén szívesen lemondana erről.

Hosszú év volt, rengeteg előzéssel – összegezte a tavalyi esztendőt. – Nyilván volt néhány időmérő, amely nem alakult kedvezően számunkra, és a futamon előrébb kellett jönnünk. Néha több sikerrel jártunk, mint máskor. Élveztem, [mert] a középmezőny meglehetősen szoros, és persze Fernando [Alonsóval] különleges csatázni. Elég hosszú idő eltelt azóta, hogy egymással küzdöttünk, és felrémlett bennem néhány emlék. Legutóbb a bajnoki címért vívtunk valódi harcot. Jó móka volt, de természetesen az a célunk, hogy a következő idényben előrébb kerüljünk a mezőnyben, és nagyobb trófeáékért szálljunk harcba.”

Hogy mit hoz a közeljövő az Aston Martin és Vettel számára, az nemsokára kiderül. Ami biztos, hogy a német pilótával jó viszonyt ápoló Otmar Szafnauer távozott a csapatfőnöki székből, de a helyére érkező Mike Krack szintén jól ismeri a négyszeres világbajnokot. A hírek szerint azonban a 34 éves versenyző nincs túl jó kapcsolatban a tulajdonos Lawrence Stroll-lal, ami akár negatívan is hathat a jövőjére, de ő egyelőre optimistán várja az új szezont. 

Vettel élvezte a csatákat Alonsóval, de idén már többre vágyikForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Volt néhány hullámhegy és -völgy, de az új autóval, illetve az új szabályokkal nyilván nagy reményekkel vágunk neki [a 2022-es évnek] – szögezte le. – A csapat fejlődik és remélhetőleg erősödni fog.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK