Társoldalunk:
Hírlevél

Az FIA elnöke személyesen találkozott Wolff-fal a vitatott szezonzáró kapcsán

2022.01.16. 08:52

Az Abu-dzabi Nagydíjon történtek kivizsgálásának részeként a hírek szerint Mohammed bin Szulajm, az FIA nemrég megválasztott elnöke találkozott Toto Wolff-fal, a Mercedes csapatfőnökével. A megbeszélésen bizonyára Lewis Hamilton jövője is szóba került.

Nemrég hivatalosan is bejelentették, hogy az FIA elindította azt a folyamatot, ami a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj utolsó köreiben hozott versenyigazgatói döntéseket hivatott kivizsgálni. Mint ismeretes, Michael Masi úgy indította újra a futamot az utolsó körre, hogy csak a két éllovas között lévő lekörözöttek vehették vissza a körüket, Ennek következtében Max Verstappen a friss gumikon meg tudta előzni Lewis Hamiltont, és megszerezte előle a világbajnoki címet. 

Bin Szulajm egyeztetett a Mercedes csapatfőnökévelForrás: Getty Images/2016 Rubina A. Khan/Rubina A. Khan

A BBC úgy tudja, hogy a vizsgálat keretében Mohammed bin Szulajm, az FIA decemberben megválasztott elnöke személyesen találkozott Toto Wolff-fal, a Mercedes csapatfőnökével. Hogy a megbeszélésen miről volt szó, azt egyik fél sem kívánta kommentálni, ugyanakkor az elmúlt napokban felröppent hírek alapján bizonyos részleteket lehet sejteni.

Az elsődleges kérdés, hogy Masi marad-e a pozíciójában. Korábbi sajtóértesülések szerint a Mercedes mindenképpen el akarja érni, hogy az ausztrál szakembert távolítsák el a pozíciójából, ráadásul nem ő az egyetlen ilyen személy. Állítólag Nikolasz Tombazisz, az FIA formulaautós bizottságának eddigi elnöke szintén nemkívánatos személlyé vált a címvédő szemében, miután az ő vezetésével alkották meg a Mercedest hátráltató padlólemezszabályokat a tavalyi évre. Hivatalos döntés még egyikük esetében sem született, de Masi másik tisztségét már elvették, és a nevük nem szerepel az FIA idei szervezeti listáján.

A találkozón bizonyára Lewis Hamilton is szóba került, aki a leintést követő interjúja óta hallgatásba burkolózott, és bizonytalanná vált, hogy folytatja-e a versenyzést. A hétszeres világbajnok a hírek szerint a vizsgálat eredményétől teszi függővé a jövőjét, ám ezzel kapcsolatban van egy bökkenő.

Bár a részletes elemzés eredményét már februárban bemutatják az F1-es bizottságnak, végleges döntés csak március 18-án fog születni a Motorsport Világtanács aznapi ülésén. Ezzel pedig az a probléma, hogy a szezonnyitó Bahreini Nagydíj pénteki napjáról van szó, vagyis addigra már rég túllesznek a teszteken. Amennyiben Hamilton maradása valóban ezen múlik, akkor szükség lesz egy háttéralkura a felek között. 

Hamilton nem várhatja meg a hivatalos végeredményt a döntéssel, mert akkor már túl késő leszForrás: AFP/Andrej Isakovic

Időközben az is kiderült, hogy Peter Bayer, a formulaautós bizottság frissen kinevezett igazgatója szerdán egyeztetni fog a csapatok sportigazgatóival, hogy megvitassák a biztonsági autóra vonatkozó szabályokat. Könnyen lehet, hogy ennek során egyértelművé válik, hogy Masi valóban rosszul alkalmazta a szabályokat, emellett pedig meg fogják próbálni kiküszöbölni a szabályzat félreérthető részeit. Bayer később a pilótákkal is egyeztetni fog, mivel közülük is akadt, aki hangot adott nemtetszésének. Ennek időpontját még nem erősítették meg, de ara számítanak, hogy Hamilton is részt vesz majd rajta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK