Társoldalunk:
Hírlevél

A viharos múlt ellenére Alonso örül a Honda sikereinek

2022.01.14. 19:04

Fernando Alonsót örömmel töltötte el a Honda világbajnoki címe annak ellenére, hogy a McLarennél korántsem volt felhőtlen a kapcsolata a japán gyártóval.

A tavalyi világbajnoki címmel lezárult a Honda negyedik, 2015-től 2022-ig tartó korszaka az F1-ben, amely borzasztóan indult, de végül happy end lett a vége. A japánok visszatérésük első három évében csak szenvedtek a McLarennel, majd a wokingiak ajtót mutatta nekik. Ekkor sokakban a kiszállás gondolata is megfordult, ám végül maradtak, miután Franz Tost, az Alpha Tauri (akkor még Toro Rosso) csapatfőnöke meggyőzte a vezetőséget.

Gondolhatnánk, hogy a tavalyi vb-cím nagy fricska lehet Fernando Alonsónak, aki a közös évek során nem egyszer keményen kritizálta a Hondát, ám a kétszeres világbajnok nagyon örül a japánok sikerének.

A 2017-es Abu-dzabi Nagydíj volt a McLaren és a Honda utolsó közös futama az F1-benForrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A McLarennél alighanem a kommunikációval volt a legnagyobb baj a felek között, nem beszélve arról, hogy a wokingiak meggyőzték a Hondát, hogy egy évvel hamarabb szálljon be az F1-be, mint ahogy akart, és nem segített az sem, hogy a japánoknak alkalmazkodniuk kellett az autó tervezési sajátosságaihoz. Az elmaradó eredmények és kudarcok pedig nem egyszer vezettek frusztrációhoz Fernando Alonsónál is, aki Szuzukában, a Honda hazai futamán emlékezetes módon GP2-es motornak titulálta az erőforrást.

Végül a McLaren lépett, a Hondának pedig a Red Bull dobott mentőövet. Miután 2018-ban még csak a Toro Rossóval indultak, 2019-ben már az anyacsapat is az ő motorjaikat használta, és nyert vele három futamot. Nyilván, amikor elhagyták a McLarent, nem voltak abban a helyzetben, hogy a világbajnoki címről álmodozzanak, de jó munkát végeztek, a megfelelő embereket nevezték ki. Megváltoztatták a menedzsmentet és új filozófiát alkalmaztak. Elvégezték a munkát, és annyira örülök nekik, miközben szomorú vagyok, mert elmennek. De remélhetőleg visszajönnek" – idézi Alonsót az Autosport.

Alonsóban nincs keserűség, hogy nem ő, hanem Verstappen hozta el a sikereket a HondánakForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Az Alpine spanyol pilótájában pedig láthatóan nincs keserűség amiatt, hogy a Honda nélküle lett ismét sikeres az F1-ben, sőt, a kétszeres világbajnok elmondta, az elsők között gratulált a Honda F1-es programját igazgató Jamamoto Maszasinak. „Beszéltem Jamamoto szannal az utolsó három-négy versenyen, mert nagyon jó a kapcsolatom vele. Ő volt az, aki engedte, hogy teszteljem a MotoGP-motort és a többi, és azóta is nagyon jóban vagyunk. Ő volt az első, akinek Max után gratuláltam a parc fermében, úgyhogy örülök nekik" – mondta a veterán pilóta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK