Társoldalunk:
Hírlevél

Mégsem tér vissza a Ferrari F1-es csapatának sikerkovácsa

2022.01.12. 08:11

Az F1-es körökben jól értesült veterán újságíró, Joe Saward a Ferrarinál levő megbízható forrásától megtudta, hogy Jean Todt, az istálló korábbi csapatfőnöke és a márka vezérigazgatója mégsem tér vissza Maranellóba, hogy tanácsadóként újabb sikerekhez segítse a nagymúltú csapatot.

Noha decemberben szárnyra kaptak a feltehetőleg egyáltalán nem alaptalan pletykák, hogy miután leköszönt az FIA elnöki posztjáról, Jean Todt visszatér egykori sikerei helyszínére, és a maranellói gárda amolyan szupertanácsadója lesz valahogy úgy, ahogy Niki Lauda segítette a Mercedest, jelen állás szerint ez mégsem fog megtörténni, tudta meg egy Ferrarinál dolgozó forrásától Joe Saward veterán szakújságíró. Saward olyannyira biztos volt abban, hogy bejelentik Todtot, hogy január 9-én kiírta a Twitterre: „figyeljék a Ferrarival kapcsolatos holnapi híreket." A bejelentés azonban sem január 10-én, sem január 11-én nem történt meg, előbbi napon a csapat ugyanakkor az istálló az alábbi tweetet posztolta.

Közben az anyavállalat, azaz nem a sportrészleg, változtatásokat jelentett be a menedzsmentben, de Todtról nem esett szó, ekkorra pedig már az általában jól értesült (George Russell Mercedeshez, valamint Alex Albon Williamshez igazolását, illetve a Katari Nagydíj megrendezését is jóval a hivatalos bejelentés előtt tudta) újságíró is gyanakodni kezdett. „Amikor azt hallottam, hogy Jean Todt magas rangú tanácsadóként a Ferrarihoz szerződik 2022-ben, olyan forrástól jött az információ, akiben soha nem kételkednék. Összhangban volt azokkal a dolgokkal, amiket kevesebb mint egy hónapja Abu-Dzabiban hallottam" – írja Saward a blogján. 

„Amikor azonban a Ferrari változtatásokat jelentett be a menedzsmentjében anélkül, hogy említette volna Todtot, elgondolkoztam. Ha még semmit nem jelentettek be, igaz a sztori egyáltalán? Körbekérdeztem, de senki sem tudta biztosra. Úgy tűnt, az eredeti sztori rendben van. Végül beszéltem egy mélyen a Ferrarin belül levő forrásommal, vagy inkább ő beszélt velem. Baráti figyelmeztetés volt, hogy »legyek óvatos a Jean Todt-sztorival«. Azt mondta, »Nem hiszem, hogy meg fog történni. Ha a karácsonyi szünet előtt kérdeztél volna, azt mondtam volna, száz százalék az érkezése, de a dolgok megváltoztak. Nem tudom, hogy miért, de nem hiszem, hogy létre fog jönni az egyezség«."

Todt 1993-tól 2007-ig volt a Ferrari csapatfőnöke, ez idő alatt Michael Schumacherrel öt, Kimi Räikkönennel egy világbajnoki címet nyert, a Ferrari pedig hatszor hódította el a konstrukőri világbajnoknak járó trófeát.Forrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Saward szerint ez persze még nem jelenti azt, hogy Todt biztosan nem fog érkezni, hiszen ahogy megváltozott a helyzet, úgy ismét változhat, de most már nem fogadna erre, holott korábban biztos volt benne. Az okokról pedig ő sem tud semmit, de pletykák szerint a francia sportdiplomata egykori csapatának kisegítése mellett inkább az ENSZ-ben tölthet be valamilyen pozíciót a jövőben. „Hogy voltak-e egyeztetések? Kétségtelenül igen. Közel volt-e a megállapodás? Gyanítom, hogy igen. Létre fog jönni az egyezség? Valószínűleg nem" – zárja sorait blogján az F1 egyik veteránja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK