Mégsem tér vissza a Ferrari F1-es csapatának sikerkovácsa

Forma-1, Jean Todt
Ferrari team principal French Jean Todt sits in the pit perch during the third practice session at the Shanghai International Circuit, Shanghai, China, 06 October 2007. The Chinese Formula One Grand Prix will take place ín Shangahi on 07 October 2007. Photo: GERO BRELOER
Vágólapra másolva!
Az F1-es körökben jól értesült veterán újságíró, Joe Saward a Ferrarinál levő megbízható forrásától megtudta, hogy Jean Todt, az istálló korábbi csapatfőnöke és a márka vezérigazgatója mégsem tér vissza Maranellóba, hogy tanácsadóként újabb sikerekhez segítse a nagymúltú csapatot.

Noha decemberben szárnyra kaptak a feltehetőleg egyáltalán nem alaptalan pletykák, hogy miután leköszönt az FIA elnöki posztjáról, Jean Todt visszatér egykori sikerei helyszínére, és a maranellói gárda amolyan szupertanácsadója lesz valahogy úgy, ahogy Niki Lauda segítette a Mercedest, jelen állás szerint ez mégsem fog megtörténni, tudta meg egy Ferrarinál dolgozó forrásától Joe Saward veterán szakújságíró. Saward olyannyira biztos volt abban, hogy bejelentik Todtot, hogy január 9-én kiírta a Twitterre: „figyeljék a Ferrarival kapcsolatos holnapi híreket." A bejelentés azonban sem január 10-én, sem január 11-én nem történt meg, előbbi napon a csapat ugyanakkor az istálló az alábbi tweetet posztolta.

Közben az anyavállalat, azaz nem a sportrészleg, változtatásokat jelentett be a menedzsmentben, de Todtról nem esett szó, ekkorra pedig már az általában jól értesült (George Russell Mercedeshez, valamint Alex Albon Williamshez igazolását, illetve a Katari Nagydíj megrendezését is jóval a hivatalos bejelentés előtt tudta) újságíró is gyanakodni kezdett. „Amikor azt hallottam, hogy Jean Todt magas rangú tanácsadóként a Ferrarihoz szerződik 2022-ben, olyan forrástól jött az információ, akiben soha nem kételkednék. Összhangban volt azokkal a dolgokkal, amiket kevesebb mint egy hónapja Abu-Dzabiban hallottam" – írja Saward a blogján.

„Amikor azonban a Ferrari változtatásokat jelentett be a menedzsmentjében anélkül, hogy említette volna Todtot, elgondolkoztam. Ha még semmit nem jelentettek be, igaz a sztori egyáltalán? Körbekérdeztem, de senki sem tudta biztosra. Úgy tűnt, az eredeti sztori rendben van. Végül beszéltem egy mélyen a Ferrarin belül levő forrásommal, vagy inkább ő beszélt velem. Baráti figyelmeztetés volt, hogy »legyek óvatos a Jean Todt-sztorival«.

Todt 1993-tól 2007-ig volt a Ferrari csapatfőnöke, ez idő alatt Michael Schumacherrel öt, Kimi Räikkönennel egy világbajnoki címet nyert, a Ferrari pedig hatszor hódította el a konstrukőri világbajnoknak járó trófeát. Forrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Saward szerint ez persze még nem jelenti azt, hogy Todt biztosan nem fog érkezni, hiszen ahogy megváltozott a helyzet, úgy ismét változhat, de most már nem fogadna erre, holott korábban biztos volt benne. Az okokról pedig ő sem tud semmit, de pletykák szerint a francia sportdiplomata egykori csapatának kisegítése mellett inkább az ENSZ-ben tölthet be valamilyen pozíciót a jövőben. „Hogy voltak-e egyeztetések? Kétségtelenül igen. Közel volt-e a megállapodás? Gyanítom, hogy igen. Létre fog jönni az egyezség? Valószínűleg nem" – zárja sorait blogján az F1 egyik veteránja.